Irak: Hezbollah-terroristen uitgeschakeld in vermeende Israëlische drone-aanval op Iraans raketdepot

Plaatje hierboven: Gaza, 13 januari 2019. Een commandant van de Al Qassam Brigades (Hamas) legt zijn voornemens uit op het Libanese TV station Al Manar, gelieerd met Hezbollah. De Palestijnse en Libanese terreurorganisaties plannen al jaren samen hun terreuraanslagen. Linksboven het logo van Hamas en rechtsboven dat van Al Manar [beeldbron: Al Manar.com]

Iraakse veiligheidsfunctionarissen rapporteerden een explosie in een raketdepot van een door Iran gesteunde terreurgroep ten noorden van Bagdad. Volgens Arabische rapporten werden verschillende terroristen van Hezbollah geëlimineerd in de aanval.

De Arabieren wijzen naar Israël dat een drone aanval zou gelanceerd hebben. Amerikaanse functionarissen hebben gisteren verklaard dat Israël de afgelopen dagen verschillende aanvallen heeft uitgevoerd op munitieopslagplaatsen voor door Iran gesteunde groepen in Irak.

De explosie is de laatste in een reeks ‘mysterieuze explosies’ die Iraanse bases en wapendepots onlangs in het hele land door elkaar hebben geschud. Niemand heeft de verantwoordelijkheid opgeëist voor de explosie van dinsdag 20 aug. nabij de Balad-vliegbasis in de provincie Salaheddin of voor een van de andere twee explosies.

Israël doet er zoals gewoonlijk het zwijgen toe maar laat geen gelegenheid voorbij gaan om klappen uit te delen aan Hezbollah. De Iraakse premier Adel Abdul-Mahdi verbood vorige week ongeoorloofde vluchten door het hele land.

Onze strijd met Israël komt voort uit een ideologisch en historisch inzicht in de zin dat deze Zionistische entiteit een agressor is in zijn ontwikkeling en vorming en bestaat op een land dat wordt ingenomen ten koste van de rechten van het moslimvolk. En dus zou onze confrontatie met deze entiteit alleen moeten eindigen wanneer en nadat deze volledig uit het bestaan ​​is geëlimineerd.

Dit fragment uit het manifest van Hezbollah, uitgebracht op 16 februari 1985, belichaamt het doel van de terreurgroep toen deze werd opgericht in Zuid-Libanon in 1982. De door Iran gesteunde sjiitische militie heeft internationale aandacht gekregen sinds het begon met autobommen te plaatsen in de buurt van door Israël ‘bezette’ gebouwen in de vroege jaren 1980 in een poging om Zuid-Libanon te bevrijden van de Israëlische ‘bezetter’.

De oprichting van Hezbollah heeft zijn wortels in de uitwijzing van de Palestijnse Bevrijdingsorganisatie (PLO) uit Jordanië in 1970 dat vervolgens naar Libaonon verhuisde. In een poging om de PLO te vernietigen, vielen Israëlische troepen Libanon binnen in 1982. Israël heeft sindsdien een strook land van 15 kilometer bezet in Zuid-Libanon grenzend aan de grens tussen Israël en Libanon als een zelfverklaarde veiligheidszone. Hezbollah dook op na de invasie om de Israëlische strijdkrachten te verdrijven.

Hezbollah terroristen op zoek naar een Jood

Irak
Vorige maand richtten Israëlische straaljagers zich naar verluidt op een raketdepot van de Iraanse terroristische groepering van Revolutionaire Garde. Volgens Arabische rapporten heeft Israël de reikwijdte van zijn Iraanse doelen in Irak en Syrië uitgebreid, te midden van rapporten van luchtaanvallen eerder deze maand tegen ballistische raketzendingen die onlangs in Irak zijn aangekomen.

De eerste aanval vond plaats op 19 juli l.l., op de basis van al-Shuhadaa nabij Amerli in de provincie Saladin ten noorden van Bagdad. Naar verluidt richtte een bewapende drone zich op een ballistische raketzending uit Iran die naar verluidt verborgen was in vrachtwagens die werden gebruikt voor het transport van gekoeld voedsel. Naar verluidt hebben de stakingen één Irakees gedood en twee Iraniërs gewond.

Een tweede aanval vond naar verluidt plaats op 28 juli, tegen kamp Ashraf op ongeveer 80 km van de Iraanse grens en 40 km ten noordoosten van Bagdad. In het verleden heeft Israël gewaarschuwd dat het Irak kan bereiken om te voorkomen dat Iran ballistische raketten in het land opslaat.


Bronnen:

♦ naar een artikelUS officials say Israel behind bombing of Iranian militias in Iraq” en een artikelNetanyahu hints again that Israel attacked Iran-backed militias in Iraq” van 23 augustus 2019 op de site van The Times of Israel

♦ naar een artikelIraq: Hezbollah terrorists eliminated in alleged Israeli drone strike on Iranian missile depot” van 20 augustus 2019 op de site van Behind The News (BTN)

♦ naar een artikelAfter Terror: Hezbollah’s New Directions” van 18 augustus 2019 op de site van Harvard

2 gedachtes over “Irak: Hezbollah-terroristen uitgeschakeld in vermeende Israëlische drone-aanval op Iraans raketdepot

Reacties zijn gesloten.