Het best verkochte kookboek 2019 in België is ‘Simpel’ van de Israëliër Yotam Ottolenghi

In de eerste helft van dit jaar zijn in Vlaanderen 5,77 miljoen boeken verkocht, zo meldt Boek.be. Opvallend: de bestverkochte titel is de jeugdklassieker ‘Kruistocht in spijkerbroek’ van Thea Beckman een herdruk van een boek uit 1973!

De top drie wordt vervolledigd door ‘De Bourgondiërs’ van Bart Van Loo en een stripalbum van De Kiekeboes (‘Niet van gisteren’). In vergelijking met dezelfde periode in 2018 werden iets minder boeken verkocht (-4,8%), maar de omzet steeg tot 81,1 miljoen euro (+1%). Vooral fictie doet het goed, met een omzetstijging van 4,1%, aldus Het Laatste Nieuws op dinsdag j.l

Het succesvolste kookboek is, nee, niet van Jeroen Meus noch Piet Huysentruyt of Sandra Bekkari, maar van de Israëlisch-Britse kok Yotam Ottolenghi (‘Simpel’). Hij is een Joods-Israëlisch-Engelse chefkok, restauranteigenaar en voedselschrijver.

Hij is mede-eigenaar van zes delicatessenwinkels en restaurants in Londen. Hij wist met bestsellers als Plenty en Jerusalem thuiskoks wereldwijd tot het gebruik van granaatappelpitten, sumak en za’atar te verleiden. Vorig jaar verscheen van zijn hand het succesvolle Sweet met tal van heerlijk zoete recepten.

Simpel? SIMPEL!
Eenvoud? Het lijkt onwaarschijnlijk bij een kookboek van Yotam Ottolenghi, maar zijn nieuwe kookboek SIMPEL staat vol met eenvoudig te bereiden gerechten, zonder af te doen aan de typische Ottolenghi-smaak of verrassing.

Het is inderdaad simpel, zeer smaakvol en de gerechten kunnen ook prima op een doordeweekse dag worden gemaakt. Bij de gerechten staat ook vaak vermeld hoe lang van te voren je het gerecht kan bereiden. Dat is handig als je visite krijgt, je bereidt dan het gerecht zover als mogelijk voor en hoeft dan niet zoveel meer te doen als je gasten er zijn.

Van avocadoboter op toast met tomatensalsa, heerlijke saffraan-mosterdscones met cheddar en piccalilly tot burrata met gegrilde druiven en basilicum of een bevroren munt-en-pistache-chocoladecake. SIMPEL bevat gerechten die een lust voor het oog zijn en verleidelijk smaken. Met handige iconen zie je in een oogopslag welke kenmerken betrekking hebben op het betreffende recept.

Yotam Ottolenghi
Yotam Assaf Ottolenghi (°1968) werd geboren en getogen in Ramat Denya, Jeruzalem, als de zoon van Michael Ottolenghi, een professor scheikunde aan de Hebreeuwse Universiteit en van Ruth Ottolenghi, een directrice van de middelbare school. Yotam is van Italiaans Joodse en Duits Joodse afkomst en bracht in zijn jeugd zijn zomers vaak door in Italië.

Hij heeft een oudere zus, Tirza Florentin. Zijn jongere broer, Yiftach (plaatje rechts), werd in 1992 gedood door friendly fire tijdens zijn militaire dienst. Ottolenghi is een Italiaanse naam, een Italiaanse vervorming van Ottlingen, een stad in Beieren waaruit de Joden in de 15de en de 16de eeuw werden verdreven. Velen vestigden zich in Noord-Italië.


Bronnen:

♦ naar een artikelBestverkochte boek van 2019 dateert uit 1973” van 20 augustus 2019 op de site van Het Laatste Nieuws (HLN)

♦ naar een artikel van Jane Kramer “The Philosopher Chef – Yotam Ottolenghi’s ideas are changing the way London eats” van 25 november 2012 op de site van The New Yorker

♦ naar een artikel van Jonathan Lovekin en Jannetje Koelewijn “Als ik iets doe, doe ik het goed’ – Sumak, za’atar en granaatappels zijn dankzij de kookboeken van Yotam Ottolenghi” van 23 oktober 2013 op de site van NRC.nl

Een gedachte over “Het best verkochte kookboek 2019 in België is ‘Simpel’ van de Israëliër Yotam Ottolenghi

  1. Inderdaad ! overheerlijk , simpel , italiaans/ levantijns/israelies en nogwat ! heb bij laatste sinteklaas mijn schoondochter zo’n boek cadeau gedaan : nu wil ze Yotam ( niet mij) een kusje geven !! eet lekker- eet Yotam !

    Like

Reacties zijn gesloten.