Vandaag internationale dag van de VN voor slachtoffers van religieus geweld

Plaatje hierboven: Ook de christenen in de Palestijnse gebieden maken moeilijke tijden door en staan ook genoteerd op de lijst van om religie vervolgde minderheden op de lijst van Open Doors

Donderdag 22 augustus 2019 is de allereerste ‘internationale dag voor slachtoffers van religieus geweld’. Ngo’s die zich inzetten voor vervolgde christenen en religieuze minderheden hopen dat dit een opstapje is naar meer aandacht voor de religieuze onderdrukking wereldwijd.

Tijdens een zitting in New York op 28 mei 2019 namen de Verenigde Naties (VN) unaniem een resolutie aan om 22 augustus de herdenkingsdag te maken voor slachtoffers van religieus geweld. Het initiatief voor die dag werd genomen door Polen. Aan de basis van de dag ligt de Poolse advocate Ewelina Ochab, die onder meer voor de VN onderzoek doet naar vervolging van minderheden. Volgens Ochab is de dag ook bedoeld ‘als een springplank voor acties om dit geweld tegen te gaan’.

Het Poolse initiatief kreeg in de VN de steun van De VS, Canada, Brazilië, Egypte, Irak, Jordanië, Nigeria en Pakistan. Die laatste vijf landen hebben een kwalijke reputatie wat betreft geweld tegen christenen en staan in de Ranglijst van Vervolgde Christenen. Niets is zo cynisch als internationale politiek.

De woordvoerder van de ngo Open Doors in Duitsland, Ado Greve, zei bij het Duitse persbureau Idea dat met de herdenkingsdag de blik gericht wordt op vervolgde christenen wereldwijd. ‘Er moet niet alleen aandacht voor christenvervolging zijn als er aanslagen op kerken worden gepleegd’. Greve voegt eraan toe: ‘Meer dan 200 miljoen christenen staan tegenwoordig bloot aan een hoge mate van vervolging.’

Plaatje hierboven: Zes moslimlanden staan in de Top-10 van meest vervolgden. Christenen lijden in zeker 73 landen in de wereld onder zware tot extreme geloofsvervolging. Wereldwijd werden meer dan 4 000 christenen in 2018 gedood om hun geloof. Noord-Korea voert sinds 2002 de Ranglijst Christenvervolging aan.

Afghanistan staat op nummer 2 van de lijst, gevolgd door Somalië en Libië. Pakistan staat op nummer 5. Israël komt niet voor in de lijst, daar is immers complete godsdienstvrijheid. Echter de ‘Palestijnse Gebieden‘ staan er wél bij. Op de 49ste plaats tussen Bangladesh en Azerbeidjan. Een lichte verbetering ten aanzien 2018 (pl. 38) [beeldbron: Doorbraak]

De jongste jaren is de geloofsvrijheid van christenen wereldwijd verslechterd. De Ranglijst Christenvervolging van Open Doors, met daarin de vijftig landen waar christenen de meeste vervolging ondervinden, vermeldt dat in 2018 meer dan 4.100 christenen werden vermoord om hun geloof. Alleen al in Noord- en Centraal-Nigeria waren dat er 3.700.

Mark von Riedemann, directeur public relations en religieuze vrijheid in het internationale hoofdkantoor van Kerk in Nood, ziet 22 augustus als ‘een duidelijke boodschap en een duidelijk mandaat dat de Verenigde Naties, de lidstaten en het maatschappelijk middenveld religieus gemotiveerd geweld niet kunnen en zullen tolereren’. De reacties van de internationale gemeenschap op meldingen van religieus geweld zijn tot nu toe te schaars en te laat geweest. ‘De herdenkingsdag zou meer aandacht kunnen schenken aan religieuze vervolging,’ zei von Riedemann.

Maarten Dees, directeur van Open Doors Nederland, ziet de internationale dag voor slachtoffers van religieus geweld als een historische stap: ‘Elke man en vrouw en elk kind heeft het fundamentele recht om zijn of haar religie of geloofsovertuiging vrij te mogen beleven. Geweld en discriminatie horen daar niet bij. Overheden doen veel te weinig om dit tegen te gaan.’

In Europa lijkt ondertussen een en ander te bewegen. In juli 2019 benoemde Nederland de diplomaat Jos Douma als ‘speciaal gezant voor religie en levensovertuiging’ bij Buitenlandse Zaken. Hij moet namens Nederland de rechten van gelovigen en niet-gelovigen hoog op de internationale agenda houden. Ook in Duitsland, Denemarken en Groot-Brittannië hebben ze al een religiegezant. Over België is er, wat dat betreft, geen nieuws.


Bronnen:

♦ naar een artikel van Pieter Bauwens “Zware geloofsvervolging voor christenen in 73 landen – Ranglijst Christenvervolging 2019” van 16 januari 2019 en een artikelNiet alleen aandacht voor christenvervolging bij aanslagen op kerken” van 22 augustius 2019 op de site van Doorbraak.be

2 gedachtes over “Vandaag internationale dag van de VN voor slachtoffers van religieus geweld

  1. Religieus Geweld ?? bij de vorming van de Islamitische Staat Pakistan zijn 140-180 millioen Hindu’s verdreven/ ontheemd/vermoord ! geen woord daarover in UN ; zelfs geen veroordeling ! bovenstaand artikel is nogal Christen-gericht : weten zij niet dat zij volgend doelwit zijn van Islam ??

    Like

Reacties zijn gesloten.