Honderdvijftig jaar geleden: Het land dat op de terugkeer van de Joden lag te wachten

Plaatje hierboven: Een straat in Jeruzalem, anno 1867, geschilderd met olieverf door William J. Webbe (1830-1904) [beeldbron: Victorian Webb]

Honderdvijftig jaar geleden publiceerde een journalist met de naam Samuel Clemens The Innocents Abroad (1869) van Mark Twain,  het boek dat zijn carrière maakte en dat het best verkopende boek in zijn leven bleef. Dit was geen verhaal van een jonge jongen die op de Mississippi zeilde, maar van de auteur zelf die de Middellandse Zee voer om op ​​bedevaart te trekken naar het Heilige Land.

Voor liefhebbers van Twain is het 150-jarig jubileum van The Innocents Abroad een literaire mijlpaal. Toch is er een aspect van het boek dat misschien alleen religieuze Joden kunnen begrijpen – omdat ze het kunnen combineren met de weerspiegelingen van een middeleeuwse Sefardische wijze die zeven eeuwen eerder een soortgelijke reis maakte.

Het was in 1867 dat Clemens een Californische krant overtuigde om zijn reis door Quaker City te financieren, een luxe cruise aan boord van een stoomschip met Amerikaanse christenen. Twain herkwauwen veel van wat hij daar ziet. Hij dolt wat met de pelgrims met wie hij op reis was.

Ze hadden “hun hele leven gedroomd van de dag die hen over de heilige wateren van Galilea zou voeren en luisterden naar het geheiligde verhaal in de fluisteringen van de golven en hadden talloze verslagen uitgebracht om het te doen.”

Maar ze stonden erop om te ruilen met de Arabische bootman omdat ze dachten dat het tarief te hoog was. Hij bespot ook veel van de traditionele religieuze plaatsen, waaronder een plek in het Heilige Bloedkerk bekend als de begraafplaats van Adam, de eerste man.

Maar het belangrijkste deel van zijn bijtende humor is de anti-climactische aard van de plaats zelf. Het land dat zogenaamd overliep van melk en honing was dat allesbehalve. In Galilea zag Twain hier en daar wat “bewijs van teelt“, hoogstens “een hectare of twee van rijke grond bezaaid met dode maïsstengels van vorig seizoen.

Maar hoe dichter ze bij Jeruzalem kwamen, “hoe rotsachtiger en kaler het weerzinwekkender en somberder werd het landschap. Geen enkel gezicht is vermoeiender voor het oog“, dacht hij, “dan dat wat de toegang tot Jeruzalem beperkt.” Palestina concludeerde hij, “zit in zak en as“,  en hij citeert de suggestie dat de Israëlieten het alleen als een goed land hadden kunnen zien vanwege hun “vermoeiende mars door de woestijn“.

Zoals rabbi Moshe Taragin en anderen hebben opgemerkt, had de auteur van The Innocents Abroad een voorname voorganger. Precies 700 jaar eerder arriveerde een van de belangrijkste rabbijnen in de Joodse geschiedenis in het Heilige Land. Hij zag precies wat Twain zag, maar interpreteerde het heel anders.

Moses ben Nahman (1194–1270), bekend als Nahmanides of Ramban – was de leider van de Joodse gemeenschap in Gerona. Hij werd door de koning van Aragon gedwongen om het Jodendom publiekelijk te verdedigen tegen de aanvallen van een Joodse afvallige. Nadat hij dit had gedaan, werd hij uiteindelijk veroordeeld voor aanvallen op het christendom en in ballingschap gestuurd. In 1267 arriveerde hij in een Jeruzalem verstoken van Joden.

Plaatje hierboven: Zicht vanuit het zuid-oosten op de Tempelberg in Jeruzalem 180 jaar geleden. Rechts van de minaret staat de Al Aqsa Moskee met daarnaast in het midden de nog niet vergulde Rotskoepel. Olieverfschilderij van David Roberts uit 1839Im Heiligen Land’ – Reisebilder von David Roberts’; Uitgeverij RGA-Verlag 1991 [beeldbron]

Nahmanides beschrijft de onvruchtbaarheid van het land Israël zoals door God ingesteld met de vernietiging van de Tempel en de ballingschap van de Joden door de Romeinen. Het is om deze tragedie dat Joden rouwen in de negende van de maand Av, of ‘Tisha B’Av’. Toch houdt Nahmanides vol dat we midden in onze rouw een wonder markeren.

“Vanaf het moment dat we vertrokken” in ballingschap, schrijft hij, “heeft de overvloed van het land zich niet laten zien.” Door de generaties heen, “zullen allen het proberen te bewonen,” toch weerstaat het land de teelt. Het rouwt net zoals zijn mensen rouwen.

Hij merkt ook op wat Twain als een paradox had gevoeld: dat de aarde onvruchtbaarder wordt naarmate men Jeruzalem nadert. “Het algemene principe,” schreef hij aan zijn zoon, is dat “hoe heiliger het land is, des te desolater het blijft.” Het Heilige Land “verlangt tenslotte naar de Joden; Hoe heiliger een beetje aarde is, hoe meer het weigert zijn vruchten te leveren totdat de Joden terugkeren.

Nahmanides zag in 1267 wat Twain in 1867 niet had gezien. Clemens had zich nooit kunnen voorstellen dat precies 100 jaar na zijn bezoek aan de Tempelberg in 1867, Joodse soldaten daar zouden blijven staan ​​als hun hoofdstad van een bloeiend land.

Plaatje hierboven: ‘West’-Jeruzalem in 1880. Rechts bovenaan de beroemde windmolen die de Brits-Joodse bankier Sir Moses Montefiore (1784-1885) liet bouwen in 1857 aan de westzijde buiten de stadsmuren van Jeruzalem. Enkele jaren geleden werd de windmolen gerestaureerd voor het grootste deel op kosten van de Nederlandse organisatie Christenen voor Israël. [beeldbron]

Maar eer voor deze wonderbaarlijke gebeurtenis kan in zekere zin worden gekoppeld aan Mozes ben Nahman, wiens eigen aankomst in Jeruzalem precies 700 jaar vóór de Zesdaagse Oorlog het begin markeerde van een Joodse aanwezigheid van zeven eeuwen in de heilige stad.

Tot op de dag van vandaag is er een synagoge in Jeruzalem gesticht door deze verbannen rabbijn – een man die geloofde dat als Joden naar Jeruzalem zouden terugkeren, Jeruzalem op een dag zou terugkeren naar de Joden. Toch zou Nahmanides, die door het antisemitisme in christelijke Europa in ballingschap was gedreven, zelf verbaasd zijn over een fascinerend fenomeen dat hij zich nooit had kunnen voorstellen, maar dat het werk van Twain op zijn eigen manier voorspelde.

Tegenwoordig houden miljoenen Amerikaanse christenen vurig van het land Israël en zijn Joodse inwoners. Volgens een peiling bevestigt meer dan 80 procent van de evangelicals in Amerika dat God het land Israël aan het Joodse volk heeft gegeven. Slechts 40 procent van de Amerikaanse joden is het daarmee eens.

Twain heeft misschien zijn metgezellen bespot, maar hun liefde voor het land Israël was oprecht en het weerspiegelt een spanning van de Amerikaanse bijbelse cultuur die vandaag de dag nog steeds zichtbaar is.

Plaatje hierboven: Joden aan de Kotel (Klaagmuur) aan de Tempelberg in Jeruzalem 180 jaar geleden. Olieverfschilderij van David Roberts uit 1839Im Heiligen Land’ – Reisebilder von David Roberts’; Uitgeverij RGA-Verlag 1991 [beeldbron]


Bronnen:

♦ naar een artikel van Meir Y. Soloveichik “The Land Waited for the Jews” van 21 augustus 2019 op de site van The Jewish Commentary