Hamas dreigt met escalatie en verlangt weer naar ‘beschermingsgeld’

Hamas verlangt weer “beschermingsgeld”, anders zou de situatie verder escaleren. De terreurorganisaties in de Gazastrook dreigen met een escalatie van de sowieso al gespannen situatie, mocht Israël er tot het weekend niet mee beginnen om de bij de gesprekken over de wapenstilstand besloten stappen uit te voeren.

Men verlangt o.a. de maandelijkse betaling van het Qataarse hulpgeld aan de behoeftige bewoners van Gaza mogelijk te maken. Ook wordt een verbetering van de stroomvoorziening voor de Gazastrook geëist. Mocht dit niet gebeuren, dan zou men vanaf komend weekend de situatie laten escaleren, zeiden de terreurorganisaties tegenover de Libanese krant “al-Akhbar”.

De Israëlische radio meldde dat de gezant van Qatar, Mohammed al-Emadi, donderdag in de Gazastrook verwacht zou worden, samen met het Qataarse geld voor de armen en voor brandstof voor de elektriciteitscentrale in Gaza. Daarvoor zou voor woensdag een ontmoeting met Israëlische regeringsvertegenwoordigers gepland staan.

Tot nu toe heeft Israël twee overmakingen van elk $ 15 miljoen uit Qatar aan de Gazastrook toegestaan. In totaal waren er zes betalingen gepland. De derde betaling werd door Israël echter uitgesteld, nadat een Israëlische militair door een terrorist aan het grenshek was beschoten.

Israël had in het begin van het jaar de derde betaling uit Qatar toegestaan, maar Hamas weigerde het geld aan te nemen, omdat men niet meer bereid zou zijn zich vanwege voorwaarden ter ontvangst van het geld door Israël te laten vernederen, zoals de terreurorganisatie destijds verklaarde.

Daarop verklaarde de gezant uit Qatar dat men met het geld niet meer de salarissen van Hamas-medewerkers zou financieren, maar de nog openstaande $ 60 miljoen via de Verenigde Naties aan hulpprojecten zou schenken.

Volgens berichten zou Hamas de bemiddelaars uit Egypte, Qatar en van de VN ertoe opgeroepen hebben om druk op Israël uit te oefenen om de overeengekomen maatregelen vanwege de “explosieve situatie in de Gazastrook” dringend uit te voeren. Anders zou het tot een hervatting van “zelfstandige acties” en infiltratiepogingen aan het grenshek kunnen komen.

De gebeurtenissen van de afgelopen dagen hebben al getoond dat de algemene stemming weer in de richting van escalatie schijnt te gaan. Behalve in totaal vier raketten uit de Gazastrook vonden er het afgelopen weekend weer pogingen van terroristen plaats om door het grenshek heen te breken en naar Israël te infiltreren.

In Israël waren kritische geluiden te horen over de zogenaamd te softe handelwijze van de regering tegenover de gespannen situatie in de Gazastrook. Minister-president Benjamin Netanyahu wees de kritiek af dat de beslissingen met betrekking tot de situatie beïnvloed zouden zijn door de komende verkiezingen. “Als het nodig is, zullen we een operatie in de Gazastrook beginnen, onafhankelijk van het feit of er verkiezingen plaatsvinden of niet”, zei hij zondag en prees het Israëlische leger voor het met succes verijdelen van de infiltratiepoging van de terroristen afgelopen weekend.

Plaatje hierboven: En de Al Qassam Brigadisten van Hamas zongen uit volle borst hun strijdlied: “Hee schon wijveken, ge wit da’k a gere zie. Laot ne keer zien oe gern da gij mij zie. Hee schon wijveken, ge wit da’k a gere zie. Laot ne keer zien oe gern da gij mij zie. En totte mij, totte mij, totte mij, totte mij ghul de nacht. Totte mij, totte mij, totte mij, totte mij mej al a kracht. Doen ut dan, doen ut dan, schon wijveken. Schon wijveken!” [beeldbron: Alie’s Blogje]


Bronnen:

♦ artikel in een vertaling uit het Duits door E.J. Bron van een artikel “Hamas droht mit Eskalation” op de site van Israel Heute van 20 augustus 2019.