Mizrahi Joden en de vergeten Holocaust in de moslimlanden: terug leerstof in Israël’s scholen

Het lot van Joden die tijdens de nazi-bezetting in Noord-Afrika woonden, zal een verplicht hoofdstuk zijn in het geschiedenis-toelatingsexamen in Israëlische scholen vanaf het volgende schooljaar. Bovendien zal het onderwerp van het Europese Jodendom tijdens de Holocaust worden aangevuld en bijgewerkt met dat van de Mizrahi Joden.

Dit gebaar komt vier jaar nadat het onderwerp van de Holocaust uit het curriculum werd verwijderd. De verwijdering was onderdeel van een voorstel van de voormalige minister van Onderwijs Shai Piron, Een Israëlisch-orthodoxe rabbijn, opvoeder en politicus voor de partij Yesh Atid en een religieuze Zionist.

Die foute beslissing werd later gecorrigeerd door een andere voormalige minister van Onderwijs Naftali Bennett. Het voorstel van Piron hield in dat leraren het onderwerp van de Holocaust als onderzoeksproject mochten toewijzen, maar niet als onderdeel van een verplicht programma.

Het besluit van Piron trok harde publieke kritiek van academici en geschiedenisleerkrachten die beweerden dat het uitsluiten van de Holocaust – misschien wel het belangrijkste onderwerp in de geschiedenis van het land – een negatieve boodschap over de genocide uitzendt.

Na vele protesten over de kwestie heeft Bennett besloten de Holocaust opnieuw in te voeren als het verplichte onderwerp kort voordat hij werd ontslagen door premier Benjamin Netanyahu.

Naast de herintroductie van de eerder bestudeerde hoofdstukken, zullen de studenten nu ook in staat zijn om meer te leren over de Holocaust van Noord-Afrikaanse Joden als onderdeel van het verplichte programma. Bijvoorbeeld de omstandigheden van de Noord-Afrikaanse bezetting door de nazi’s en het doel ervan, evenals het Duitse beleid ten aanzien van Tunesië en de Libische Joden.

Huidig minister van Onderwijs Rabbi Rafi Peretz zei dat het besluit om de studie van Mizrahi-Joden tijdens de Holocaust in het verplichte curriculum op te nemen, een morele is, bedoeld om een ​​gemeenschappelijke noemer onder de studenten te creëren:

Jarenlang is het verhaal van Joden die in moslimlanden woonden onder de nazi-bezetting afwezig in ons discours. De pijnlijke verhalen van duizenden joden die naar concentratiekampen werden gestuurd en gedwongen werden om deel te nemen aan de dodenmarsen. Het is ook onze zorgvuldige plicht om elke student het gevoel te geven dat ze een belangrijk deel uitmaken van het verhaal dat wordt onderwezen in het kader van het onderwijssysteem, dat alle delen van de Israëlische samenleving weerspiegelt.

Shmuel Abuav, de directeur-generaal van het ministerie van Onderwijs van Israël, herhaalde de verklaringen van Peretz en zei dat het nieuwe curriculum bedoeld is om een ​​gevoel van verbondenheid onder studenten te creëren:

De introductie van de Holocaust van Mizrahi-Joden in het verplichte geschiedeniscurriculum is een voor de hand liggende en ethische beslissing om het volledige beeld van de Tweede Wereldoorlog te tonen.

Mizrahi Joden
Mizrahi-Joden (mizrahim) zijn afstammelingen van lokale Joodse gemeenschappen in het Midden-Oosten en Noord-Afrika van bijbelse tijden tot de moderne tijd. Ze omvatten afstammelingen van Babylonische Joden uit het moderne Irak en Iraaks Koerdistan, Lybische en Syrische Joden, Jemenitische Joden, Georgische Joden, bergjoden uit Dagestan en Azerbeidzjan, Perzische Joden uit Iran, Bukharan-Joden uit Oezbekistan en Tadzjikistan.

De term Mizrahim wordt soms ook toegepast op afstammelingen van Maghrebi en Sefardische Joden, die in Noord-Afrika (Egypte, Libië, Tunesië, Algerije en Marokko) woonden, alsmede de Sefardische gemeenschappen van Turkije en de gemengde Levantijnse gemeenschappen. Van Libanon, de Oude Yishoev en Syrië.

Jonge Joodse vrouwen in Tripoli, Libië, vóór het begin van WOII


Bronnen:

♦ naar een artikel van Marcy Oster “Israeli schools to teach about fate of North African Jews in the Holocaust” van 19 augustus 2019 en een artikel van Hen Mazzig “Why does Holocaust Remembrance Day ignore Middle Eastern Jews?” van 1 mei 2019 op de site van The Jewish Telegraphic Agency (JTA)

♦ naar een artikel van Tamar Trabelsi-Hadad “Israel makes suffering of Mizrahi Jews in Holocaust a mandatory subject” van 15 augustus 2019 op de site van Ynet News (Yedioth Ahronoth)

♦ naar een artikel van Eness Elias “Why North African Jews Are Missing From the Holocaust Narrative” van 24 december 2017 op de site van Haaretz

Een gedachte over “Mizrahi Joden en de vergeten Holocaust in de moslimlanden: terug leerstof in Israël’s scholen

Reacties zijn gesloten.