Palestijnse leiders verbieden alle LGBT activiteiten in Judea & Samaria

De Palestijnse Autoriteit heeft alle leden van de Palestijnse lesbische, homoseksuele, transgender- en biseksuele gemeenschap (LGTB) verboden activiteiten op de Westelijke Jordaanoever uit te voeren.

Het verbod kwam nadat de grassroots-groep Al-Qaws, die Palestijnen die zich identificeren als homoseksueel helpt en ondersteund, van plan was om eind deze maand een bijeenkomst voor haar leden in Nablus te houden. De groep opereert zowel op de Westelijke Jordaanoever als onder Arabische Israëliërs, met kantoren in Ramallah en Haifa.

Roze driehoek in het Derde Rijk; vervolging van homoseksuelen in de nazi-periode

Eerder deze maand hield Al-Qaws een evenement in Nablus over seksuele en genderdiversiteit in de Palestijnse samenleving. De Palestijnse politie wist dit niet en hoorde ervan een paar dagen nadat het evenement was gehouden.

Al-Qaws is in 2001 opgericht met als doel “te vechten voor levendige Palestijnse culturele en sociale verandering, LGTB-gemeenschappen op te bouwen en nieuwe ideeën over de rol van geslacht en seksuele diversiteit in politiek activisme, maatschappelijke organisaties, media en het dagelijks leven.”

Luay Zreikat, woordvoerder van de Palestijnse politie, verklaarde het besluit om de LGTB-groep te verbieden om in door PA gecontroleerde gebieden te opereren: “Omdat dergelijke activiteiten schadelijk zijn voor de hogere waarden en idealen van de Palestijnse samenleving”. Eraan toevoegend dat “de activiteiten van deze organisatie niet gerelateerd zijn aan religies en Palestijnse tradities en gewoonten, vooral in de stad Nablus.”

“De Palestijnse politie zal achter de LGTB-groep jagen en ervoor zorgen dat ze worden berecht zodra ze zijn gearresteerd”, waarschuwde Zreikat. Hij riep verder alle Palestijnen op om de politie de namen te geven van elke persoon die met de groep verbonden is.

Een lid van Al-Qaws zei tegen diverse Israelische media dat hij en zijn vrienden sinds de politie-aankondiging honderden bedreigingen en haatberichten hebben ontvangen van Palestijnen, vooral via Facebook. “De aanval op ons is ongekend”, zei hij. “Ze noemen ons verraders en corrupte mensen en velen roepen op tot onze executie. We zijn bang voor ons leven.”

door Joop Soesan

Homofobie in ‘Palestina’
In het Midden-Oosten hebben alléén in Israël holebi’s [de LGBT gemeenschap] al sinds 1988 gelijke rechten. Sinds 1994 kunnen holebi’s legaal samenwonen en een samenlevingscontract afsluiten, sinds 1998 worden holebi-optochten [Gay Pride Parades] gehouden zowel in Tel Aviv als in Jeruzalem en sinds 2005 mogen holebikoppels kinderen adopteren. Homo’s vervullen ook hun legerdienst en kunnen zelfs zetelen als rechter.

Echter, in de andere landen van het Midden-Oosten, in de Palestijnse gebieden in Gaza en op de West Bank worden holebi ‘s zwaar vervolgd en zelfs vermoord. Vandaar dat de vraag luidt: Hoe kunnen mensenrechtengroepen openlijk de Palestijnse staat steunen, wetende dat daar geen vrije meningsuiting en vrijheid van pers bestaat, vrouwenrechten worden onderdrukt (voornamelijk in Gaza) en waar homoseksualiteit als een misdaad wordt beschouwd??


Bronnen:

♦ naar een artikel van Joop Soesan “Palestijnse leiders verbieden alle LGBT activiteiten op de Westbank” van 18 augustus 2019 op de site van Joods.nl

♦ een artikel op deze blogWereld zwijgt over Arabische en Palestijnse onverdraagzaamheid ten aanzien van homoseksuelen” van 21 februari 2014

♦ met dank aan E.J. Bron voor de hint

2 gedachtes over “Palestijnse leiders verbieden alle LGBT activiteiten in Judea & Samaria

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.