Immigratie naar Israël neemt toe met bijna 30% dankzij de Russisch-talige olims

Plaatje hierboven: Joods-Russische emigranten in Israël worden door velen niet als Joods beschouwd omdat velen aangeven dat “ze geen religie belijden” en aldus ook niet leven volgens de religieuze halachische wetten [beeldbron: The Times of Israel]

Immigratie door Joden en hun familieleden naar Israël steeg met bijna 30 procent in de eerste helft van 2019 ten opzichte van de overeenkomstige periode vorig jaar. De stijging van 29 procent naar 16.005 aankomsten was grotendeels te danken aan de emigratie van Russisch-taligen uit landen met financiële problemen, nationalisme en hardhandig optreden tegen burgerlijke vrijheden.

Immigranten uit landen die deel uitmaakten van de voormalige Sovjetunie of die onder zijn invloed waren en nog niet tot de Europese Unie zijn toegetreden, waren in de eerste helft van 2018 goed voor tweederde van de 12.366 immigranten. Ze vormden 74 procent van de cijfers voor dit jaar.

De overgrote meerderheid van de Russisch sprekende immigranten kwam uit Rusland, waar de aliya met 72 procent steeg tot 7.884 aankomsten dit jaar, en Oekraïne, dat een stijging van 9 procent zag tot 3.007 immigranten. Aliyah uit de Verenigde Staten bleef ongewijzigd met 910 aankomsten in de eerste helft van 2018 en 843 in de maanden januari tot juni 2019. Franse aliyah daalde met 21 procent tot 795 aankomsten.

De meeste immigranten die uit de landen van voormalige SU toekomen, zijn stedelijk en goed tot zeer hoog opgeleid. Als gevolg hiervan hebben zij onschatbare bijdragen geleverd aan de Israëlische samenleving, met name op cultureel, wetenschappelijk, hightech, medisch en educatief gebied. Een op de vier personeelsleden van de universiteiten van Israël heeft als moedertaal het Russisch, met een nog hogere concentratie in de wetenschappen.

Plaatje hierboven: El Al vliegtuig landt op Ben-Gurion Airport, Jeruzalem, in 1992 met in hun zog dat jaar nog eens 65.093 olim. Massieve emigratie van Russisch sprekende Joden bereikte een hoogtepunt begin jaren 1990. Alleen al in de jaren 1990 en 1991 bereikten ca. 325.000 Russische Joden de Joodse Staat [beeldbron: Israel History]

Russische Joden in Israël
Russische Joden in Israël zijn immigranten en afstammelingen van de immigranten van de Russische Joodse gemeenschappen, die nu in de staat Israël verblijven. Ze zijn met ongeveer 900.000 mensen. Dit verwijst naar alle post-Sovjet Joodse diaspora-groepen, niet alleen Russische Joden, maar ook bergjoden, Krim-Karaïten, Krymchaks, Bukharan-Joden en Georgische Joden.

Ongeveer 20 procent van de Israëlische bevolking is in Rusland geboren en sinds 2013 is de Russisch sprekende gemeenschap goed voor 15 procent van de in aanmerking komende kiezers van Israël. In 1999 woonden ongeveer 1.037.000 immigranten uit de voormalige Sovjet-Unie  in Israël, van wie ongeveer 738.900 na 1989 opnieuw naar elders emigreerden, voornamelijk naar de VS en Duitsland.

Momenteel heeft Rusland het hoogste percentage alijah voor Israël vergeleken met enig ander land. De grootste groep kwam in de jaren 1990 (185.227 olim) en 1991 (147.839 olim) naar Israël nadat president Michail Gorbatsjov in 1989 besloot om de beperkingen op emigratie op te heffen. In 2013 emigreerden 7.520 mensen, bijna 40% van alle olim, vanuit de voormalige Sovjetunie naar Israël.

En in 2017 emigreerden 16.183 Joden uit de landen van de voormalige SU naar Israël of zowat 56% van het totaal aantal emigranten. Volgens het Israëlische ministerie van Immigrantenabsorptie emigreerden tussen 2014 en oktober 2018 meer dan 30.000 Joodse mensen uit Oekraïne.

Russische Joden zijn steeds dominant aanwezig geweest in de Israëlische politiek, vanwege het grote aantal Russische Joden die belangrijke officiële posities bezetten in de Israëlische regering. Zo is de voormalig Israëlische minister van Buitenlandse Zaken, Avigdor Lieberman, afkomstig uit Moldavië en Tzipi Hotovely, huidig vice-minister van Buitenlandse Zaken, komt uit Georgië.

Veel Russische Joden onderhouden hun banden met het Russische moederland en spelen een belangrijke rol in de relatie tussen Rusland en Israël.


Bronnen:

♦ naar een artikel van Cnaan Liphshiz “Immigration to Israel up by nearly 30% thanks to Russian speakers” van 19 augustus 2019 op de site van The Jewish Telegraphic Agency (JTA)

♦ naar een artikel van Rachael Gelfman-Schultz “Russians in Israel – Aliyah from the Former Soviet Union since 1989” op de site van My Jewish Learning

♦ naar een artikel van Sam Sokol “Why most new immigrants to Israel aren’t considered Jewish” van 4 januari 2019 op de site van The Times of Israel

Een gedachte over “Immigratie naar Israël neemt toe met bijna 30% dankzij de Russisch-talige olims

  1. Belgie ontvangt fanatieke Moslims uit Gaza, Syrie, etc.etc.etc.
    Israel ontvangt intelligente, hardwerkende Russen & Ukrainiers.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.