Alweer een ‘arbeidsongeval’ in Gaza; terrorist blaast zichzelf per ongeluk op

Een terrorist van de Al Aqsa Martelaren Brigades (Al Fatah) heeft zichzelf het afgelopen weekeinde ‘per ongeluk’ opgeblazen in wat genoemd wordt een krachtig ‘mysterieus’ jihadistisch arbeidsongeval in een woning in Khan Younis, in het zuiden van Gaza.

Pallywood, aka het door Hamas geregeerde ministerie van Volksgezondheid in Gaza, identificeerde de terrorist als de 32-jarige Ammar Farid Tawfiq al-Astal (plaatje hieronder).

Het blijft gevaarlijk spul zei rakettenbouwer Abdul van de Al Quds Brigades onlangs: “Er is een lokaal gezegde in Gaza: Wie vergif kookt moet er ook zelf van geproefd hebben.” Ammar al-Astal heeft ervan geproefd maar kan helaas niet meer navertellen hoe het smaakt.

Qassamraketten
Dat zijn zelfgemaakte raketten met een kleine springlading die worden afgeschoten vanaf de grond in de richting van Israël. We weten er al wat van maar nog niet hoe en wie ze maakt.

De meeste raken geen doel. Maar dat vinden de terroristen geen erg. Het èchte doel is immers ANGST zaaien onder de Israëlische bevolking en dan is vanuit dat opzicht elke raket en mortiergranaat die gelijk waar in Israël neerstort altijd een voltreffer. Want de angstpsychose die in Zuid-Israël heerst is TOTAAL.

Hoe ze worden geproduceerd wordt duidelijk na een bezoek aan een raketfabriekje van de Palestijnse Islamitische Jihad, een terreurgroep die nà Hamas de grootste formatie is en laat zien hoe amateuristisch het hele opzet is. Eens de raketten zijn afgewerkt worden ze doorgespeeld aan leden van de Al Quds Brigades, de gewapende militaire vleugel van de Islamitische Jihadgroep, die ze dan naar eigen goeddunken en willekeur , lanceert van uit de Gaza naar burgerdoelwitten in Z-Israël.

Een journalist van het Duitse maandblad Der Spiegel kon een tijd geleden een Qassamfabriek bezoeken. Het fabriekje bevind zich ergens in het noorden van de Gazastrook. Het bezoek dateert van januari 2008, meer da elf jaar geleden dus en het is dan ook niet zeker of het nu nog bestaat. De kans is erg groot dat tijdens de Gazaoorlog het fabriekje werd weggevaagd.

De twee foto’s hierboven tonen een reeks onafgewerkte Qassamraketten in verschillende afmetingen. De grootste reiken negen mijl ver (ongeveer 13 kilometers). Tijdens de nacht kunnen in deze fabriek door een ploegje van zo’n 12 man een 100-tal raketten worden geproduceerd.

Uiteraard het belangrijkste onderdeel is de springstof “TNT”. Op de foto’s hierboven en onder is een berg zakken te zien met hebreeuwse opschriften. Het zijn zakken met kunstmest. Abdul, één van de arbeiders legt uit: “Dat is kunstmest voor de raketbrandstof. We kopen het aan in Israël.” Hiermee wordt meteen duidelijk waarom Israël de invoer van bepaalde producten naar Gaza verbiedt: omdat er raketten van worden gemaakt.

Abdul is nauwelijkse 22 jaar oud. Hij maakt al 3½ jaar raketten en vertelt dat hij al honderden qassamraketten heeft afgewerkt in die periode. Hij is een veteraan met een dubbel leven: overdag studeert hij geografie aan de universiteit van Gaza, ’s nachts levert hij zijn bijdrage aan de Jihad, de heilige oorlog tegen Joden en niet-gelovigen.

Afbeelding hierboven. Made in Israel: Israëlische kunstmest wordt in Gaza gebruikt om raketbrandstof van  te maken. Dankzij de smokkeltunnels onder de grens van Gaza met Egypte is er nooit een tekort geweest aan onderdelen voor de raketten. De TNT wordt ingevoerd vanuit Soedan naar Egypte.

Andere onderdelen afkomstig uit bepaalse landen in Oost-Europa worden overzee aangevoerd en ’s nachts ontscheept op de kusten van Gaza. Het ruwe materiaal voor één dergelijke raket kost al gauw meer dan 500 dollars. Daar zouden veel hongerige monden van kunnen gevoed worden.

Edoch, zoals het een goede Jihadstrijder betaamt: de strijd tegen de Joden van Israël primeert op het voeden van de eigen bevolking. Het geld dat de hele operatie financiert volgt de zelfde route als de materialen. “De Israëlische blokkade heeft helemaal geen effect op ons; die is enkel bedoeld om de mensen in de miserie te storten.”

Hierboven: militanten mengen glucose stroop met gezeefde kunstmest. Ze gebruiken gewone keukenweegschalen om de ingrediënten af te wegen. Het werk schiet lekker op.

Enfin, nu begrijp ik beter waarom die anti-Israëlische organisaties zoals Stop de Bezetting, Palestina Komitee, Vrede vzw enz. wèl oproepen tot boycot van Israëlische producten zoals “grote dadels” (nee, niet omdat ze zo heerlijk smaken, maar omdat ze uit Israël komen), maar geen boycot eisen op de invoer van bv. kunstmest. Ook de vrije invoer van cement in de Gaza wordt geëist en ook daar worden explosieven van gemaakt. Daarover later meer.

Qassams zijn primitieve raketten die geen enkel geleidingssysteem hebben. Het bouwen ervan is ‘kinderspel’ zegt Abdul zegt: Een lid van de ploeg lassen de verschillende metalen delen en buizen van de qassamraket aan elkaar, terwijl een ander raketkop vult met maximaal drie kilogram TNT.

Abdul’s specialiteit is de laatste stap: de raketaandrijving. Hij en zijn makkers maken de brandstof uit een mengsel van glucose, kunstmest en een paar andere chemicaliën, die gebruikt wordt om de raketten op afstanden brand tot negen kilometer.

Helemaal op het einde bevestigd hij de ontstekingsdop waardoor de raket zal ontploffen onmiddellijk bij impact. Ze verstoppen de afgewerkte raketten in depots, waarvan de lanceercommando’s van de Al Quds Brigades dan vrijelijk over kunnen beschikken.

Met een sissend geluid, komt het gasfornuis tot leven. Een ketel gevuld met brandstof wordt op het vuur gezet, een van de mannen roert met een houten lepel in de brei die lijkt op goudkleurige stroop, terwijl de anderen de meststof afwegen die nitraat bevat.

Ze leggen uit dat het nitraat zeer langzaam moet gemengd worden met de glucose (suikeroplossing). “Het ding is zeer explosief,” zegt Abdul en geeft toe dat veel van zijn vrienden ernstige brandwonden hebben opgelopen of vingers verloren. Hij haalt zijn schouders op: “Er is een lokaal gezegde in Gaza: Wie vergif kookt moet er ook zelf van geproefd hebben.”

De productie van de brandstof mag delicaat zijn, maar het echte gevaar komt van de Israëlische . “We weten dat we een makkelijke prooi zijn,” zegt Abdul, “maar we zijn klaar om te sterven, dat is de prijs van onze vrijheid.” Hij zegt dat de Palestijnen achterblijven met geen andere keuze dan de Israëli’s bevechten met wapens. “Of we weerstaan, of behandelen ze ons als slaven.” Abdul heeft nagedacht over wie wordt getroffen door zijn raketten. “Als we soldaten doden, dan zijn we meer dan tevreden,” zegt hij. “Als het een kind raakt, dan zijn we natuurlijk niet gelukkig.”

Dan stuurt Abdul iedereen naar buiten. “Dit is het meest gevaarlijke moment. Vlak voordat de brandstof klaar is, kan de hele zaak ontploffen.” Tijdens de theepauze op de veranda vertelt Abdul over hoe hij begonnen is aan zijn carrière als raketbouwer. Een paar uur theorie, dan deden hij en zijn vrienden stage bij een ervaren raketbouwer. Hij wil het niet expliciet kwijt, maar het lijkt erop alsof hij ook in het buitenland werd getraind. “Ik was in Syrië, Jordanië en een ander land”, zegt hij. In Iran? Abdul glimlacht een beetje.

De raketbrandstof in de ketel is klaar: een dikke gele deeg. Abdul draagt in een lepel het explosieve spul naar buiten en zet hem op het vuur waarop de thee werd gemaakt. Een vlam licht op, het nitraat-suiker mengsel bruist en borrelt als het wordt afgebrand. Het ruikt naar vuurwerk, Abdul is blij. Het mengsel is klaar en wordt in een plastic buis gegoten, om het te laten afkoelen. Een zekering met een lange draad wordt in het mengsel ingebed, waarmee de raket later kan worden ontstoken.

Van zodra de brandstof klaar is, zal de plastic buis worden weggesneden en zal de cilinder met de gele brandstof in de Qassam-behuizing worden geplaatst. Weer een qassamraket die klaar is om afgevuurd te worden op Joodse burgers. Abdul is trots op zijn werk: als alles meezit en zo Allah het belieft, zijn er straks weer een paar Joden opgeruimd.


Bronnen:

♦ naar een artikelGaza: Muslim terrorist blows himself up in jihadi workplace accident” van 19 augustus 2019 op de site van Behind The News (BTN)

♦ een artikel op deze blogOp bezoek in een fabriek voor Qassamraketten in Gaza [fotosessie]” van 1 januari 2011

♦ naar een artikel van Ulrike Putz “A Visit to a Gaza Rocket Factory” van 29 januari 2008 op de site van Der Spiegel

Een gedachte over “Alweer een ‘arbeidsongeval’ in Gaza; terrorist blaast zichzelf per ongeluk op

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.