Geen vrede mogelijk tussen Joden en Arabieren; de illusie van een tweestatenoplossing

In een gezamelijke Palestijns-Israëlische peiling die werd vrigegeven op 13 augustus 2019 blijkt dat steun voor de tweestatenoplossing verder is gedaald naar het laagste niveau in tijden. De peiling werd uitgevoerd door het Tami Steinmetz Center for Peace Research (TSC), de Universiteit van Tel Aviv en het Palestijnse Center for Policy and Survey Research (PSR) in Ramallah, met financiering van de Europese Unie (EU) en de regering van Japan.

In het huidige onderzoek steunt slechts 43% van de Palestijnen en Israëlische joden het concept van de tweestatenoplossing; 54% van de Palestijnen en 48% van de Israëlische Joden zijn ertegen. Zes maanden geleden ondersteunde 46% aan beide zijden deze oplossing en een jaar geleden steunde 52% van de Palestijnen en 47% van de Israëlische Joden het. In alle gevallen werd alleen het algemene principe gegeven.

Onder Israëlische Arabieren blijft de steun onveranderd op 82%, waardoor het totale Israëlische gemiddelde op 49% komt. Ondersteuning voor deze oplossing onder Palestijnen en Israëlische Joden is de laagste in de afgelopen twee jaar van de Pulse, de laagste in meer dan een decennium, toen een gestage daling van de steun begon, en de laagste in bijna twee decennia van gezamenlijk Palestijns-Israëlische enquête Onderzoek.

Zoals te zien is in de grafieken, is de steun voor het tweestatenprincipe bij Joden sinds juni 2016 gestaag gedaald tot 53%. Onder de Palestijnen is de steun gevarieerd: deze is gedaald van juni tot december 2016, toen 44% de basale tweestatenoplossing in principe steunde, maar steeg tot 52% afgelopen juni, daalde daarna opnieuw tot 46% en bleef dalen in de huidige peiling.

Net als bij de peiling van december 2017 is de steun voor de tweestatenoplossing onder Palestijnen hoger op de Westelijke Jordaanoever dan in de Gazastrook, respectievelijk 46% en 40%. Afgelopen december steunde 48% van de Westbankers en 44% van de Gazanen het idee. De steun is ook hoog onder die Palestijnen die derde partijen ondersteunen (anders dan Hamas en Fatah) en onder Fatah-aanhangers (respectievelijk 61% en 57%) en laag onder Hamas-aanhangers (22%).

Hetzelfde patroon van steun wordt waargenomen bij het bekijken van niveaus van religiositeit: 56% bij degenen die niet religieus zijn, 49% bij de enigszins religieus en slechts 35% bij de religieuzen. Onder Israëli’s zijn, net als in het verleden, de significante variaties te vinden onder demografische groepen die worden bepaald door religieuze naleving en leeftijd.

Seculiere Israëlische Joden tonen een meerderheid die twee staten steunt, 54%, vergeleken met 15% onder religieuze Joden. Onder de jongste Joden, 18-34 jaar oud, steunt slechts 27% het, en 45% onder de 35-44 groep – vergeleken met een meerderheid van 51% onder oudere Israëlische Joden.

Religieuze Israëliërs: Hoe zou u vrede maken met de Palestijnen?


Bronnen:

♦ naar een artikelPoll Summary: Palestinian-Israeli Pulse” van 13 augustus 2019 op de site van Palestinian Center for Policy and Survey Research (PSR)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.