Palestijnen vrezen dat mandaat van VN-hulpagentschap UNRWA niet zal worden verlengd

Plaatje hierboven: “UNRWA forever and ever after!” Een Palestijnse vrouw loopt voorbij een ingang van het gezondheidscentrum van de UNRWA (United Nations Relief and Works Agency) in het vluchtelingenkamp Shuafat in oostelijk Jeruzalem op 10 oktober 2018 [beeldbron: Reuters/J-Post]

Het Palestijnse leiderschap maakt zich zorgen dat het mandaat van het VN-hulpagentschap voor Palestijnse vluchtelingen (UNRWA) dit jaar mogelijk niet wordt verlengd vanwege beschuldigingen van corruptie in het agentschap.

De Palestijnen maken zich ook zorgen over het recente besluit van Nederland, Zwitserland en België om de financiering voor UNRWA tijdelijk op te schorten in de nasleep van beschuldigingen van corruptie en seksueel wangedrag onder het hogere management.

Secretaris-generaal van de PLO Saeb Erekat heeft zaterdag secretaris-generaal Antonio Guterres van de VN opgeroepen de voltooiing van het huidige onderzoek naar vermoedens en beschuldigingen van corruptie in UNRWA te bespoedigen vóór de opening van de 74ste zitting van de Algemene Vergadering van de VN op 17 september in New York. Het afgelopen jaar heeft UNRWA fondsen geworven tijdens de openingssessie.

De oproep van Erekat weerspiegelt de groeiende bezorgdheid onder de Palestijnen dat het corruptieschandaal de diensten van UNRWA aan Palestijnse vluchtelingen kan beïnvloeden en de weg vrijmaakt voor het beëindigen van het mandaat van het agentschap. Erekat betreurde het dat de regering van de Amerikaanse president Donald Trump “het grote werk dat UNRWA doet gepolitiseerd heeft in een poging de kwestie van Palestijnse vluchtelingen uit te roeien.

Erekat zei dat hij brieven stuurde naar de ministers van Buitenlandse Zaken van Nederland, België en Zwitserland, waarin hij diepe spijt betuigde over hun besluit om financiële hulp aan UNRWA op te schorten “vanwege onbewezen aantijgingen.” Hij eiste dat deze landen zich onthouden van “UNRWA-programma’s in gevaar te brengen, zelfs al was dit slechts een tijdelijke maatregel vanwege de gevoelige omstandigheden.

Erekat waarschuwde tegen het politiseren van de kwestie van UNRWA en zei dat dit de regio in verdere spanning en instabiliteit zou kunnen storten. Erekat zijn in zijn brief aan de drie landen ondermeer:

Een half miljoen Palestijnse kinderen, die afhankelijk van uw reguliere bijdragen, kunnen hun klassen niet opschorten in afwachting van de resultaten van het onderzoek. Hoewel u uw opschorting van UNRWA-hulp vanwege het gelekte rapport heeft aangekondigd, heeft u nog geen verantwoordingsmaatregelen aangekondigd met betrekking tot voortdurende en systematische Israëlische schendingen van VN-resoluties en internationaal recht, en staat u nog steeds toe dat goederen uit de Israëlische nederzettingen uw markten betreden en dit Is van toepassing op bedrijven en instellingen die samenspannen met de bezetting.

Erekat zei dat hij verwacht dat de drie landen en “alle vredelievende staten concrete maatregelen van verantwoordelijkheid nemen in deze richting om de realisatie van de langverwachte onvervreemdbare rechten van het Palestijnse volk te bevorderen, in de eerste plaats hun recht op zelfbeschikking.

Hij voegde eraan toe dat de steun en financiering van UNRWA moet worden voortgezet…

… omdat VN-resolutie 194 nog niet is geïmplementeerd, is het recht op terugkeer en compensatie niet gerealiseerd, en bij gebrek aan een rechtvaardige politieke oplossing voor de Palestijnse vluchtelingenkwestie. Het besluit van Nederland, Zwitserland en België ondermijnt de rechten van Palestijnse vluchtelingen en zal waarschijnlijk hun lijden vergroten in het licht van de reeds verslechterende financiële crisis na het besluit van de regering Trump om haar financiële bijdragen te stoppen.

Erekat deed een beroep op de Arabische Liga en de Organisatie voor Islamitische Samenwerking om de landen van de wereld aan te spreken en hen “aan te sporen om financiële steun te blijven bieden als een wettelijke en morele verplichting tot een rechtvaardige oplossing voor het vluchtelingenprobleem in overeenstemming met VN-resolutie 194′ En om voor het mandaat van UNRWA te stemmen.

Het gevaar van de beslissingen van deze landen kan ernstige gevolgen hebben voor een mogelijke escalatie bij het verminderen van internationale steun voor UNRWA,” waarschuwde Erekat.


Bronnen:

♦ naar een artikel van Khaled Abu Toameh “Palestinians fear UNRWA mandate may not be renewed” van 18 augustus 2019 op de site van The Jerusalem Post

3 gedachtes over “Palestijnen vrezen dat mandaat van VN-hulpagentschap UNRWA niet zal worden verlengd

  1. Verwacht dat de portemonnee toch getrokken wordt. Zielig verhaal doet het altijd goed bij de achterban. Ook is er nu een apparaat.
    Politici en ambtenaren hebben geen zin in onzekerheid. Zo kan een slecht beleid jarenlang praktisch ongewijzigd uitgevoerd blijven ondanks de nodige tegenstand.

    Like

Reacties zijn gesloten.