Duitsland: Holocaust ontkenner van de AfD voor de rechter na bezoek aan KZ Sachsenhausen

Plaatje hierboven: Onlangs bezochten parlementsleden van de conservatieve Duitse partij Alternative für Deutschland (AfD) het concentratiekamp van Sachsenhausen. “Maar was het wel een bezoekersGROEP of een bezoekersTROEP van de AfD” [beeldbron: Koufo]

Op 22 april was het 74 jaar geleden dat in 1945 het concentratiekamp van Sachsenhausen werd bevrijd door het 1ste en het 47ste echelon van het Poolse Leger dat toen onder het bevel stond van het Rode Leger.

Tot nu toe was er een consensus in de Duitse politiek om ervoor te zorgen dat de misdaden van de nazi’s nooit worden vergeten. Maar de grootste oppositiepartij van het land – het extreemrechtse Alternative für Deutschland (AfD) – verwerpt dit en dat laten ze ook regelmatig horen.

Een Duitse man zal strafrechtelijke aanklachten krijgen wegens vermeende ontkenning van de Holocaust tijdens een bezoek aan de herdenkingsplaats van het concentratiekamp Sachsenhausen in de buurt van Berlijn, kondigden Duitse aanklagers maandag aan.

Volgens een bericht van het Duitse persbureau Deutsche Welle komt de man uit de deelstaat Baden-Württemberg in Zuid-Duitsland en maakte hij deel uit van een groep die het kamp in juli 2018 bezocht vanuit het kiesdistrict Bodensee in Niedersachsen (D) van Alice Weidel, leidster van de Duitse rechts conservatieve partij Alternative für Deutschland (AfD), die sinds oktober 2017 in het Duitse parlement zetelt.

Een woordvoerder van de AfD zei dat Weidel niet op de hoogte was van het bezoek van de groep aan het concentratiekamp. Naar verluidt heeft de groep het kamp bezocht in het kader van een door de Duitse regering gefinancierde regeling om kiezers toe te staan ​​parlementsleden in Berlijn te bezoeken.

De bezoekende groep kreeg de opdracht om te vertrekken nadat sommige leden de waarheid van de Holocaust begonnen te betwisten. Naar verluidt vroeg hun gids de groep om het kamp te verlaten nadat sommigen het bestaan ​​van gaskamers ontkenden.

De man wordt beschuldigd van haatzaaiende woorden en “de vrede van de doden verstoren.” Officieren van justitie wilden aanvankelijk een tweede persoon aanklagen maar de zaak werd wegens gebrek aan bewijs afgewezen. Het ontkennen van de Holocaust of misdaden begaan door de nazi’s is een strafbaar feit in Duitsland.

Eerder waren er reeds incidenten met AfD aanhangers in KZ Sachsenhausen. Op 10 juli 2018 werd een geleid bezoek in het kamp door ‘vijf of zes’ personen van een groep bezoekers van 17 ‘onderbroken’ tijdens een rondleiding door het voormalige concentratiekamp Sachsenhausen in de buurt van Berlijn, vertelde het personeel op de herdenkingsplaats aan de Tagesspiegel. Naar verluidt hebben leden van de groep ‘duidelijk extreemrechtse en historisch revisionistische’ tussenkomsten uitgesproken.

De bezoekers die bij herhaling de rondleiding verstoorden waren afkomstig uit het Bodensee-kiesdistrict van Alternative for Germany (AfD), co-leidster Alice Weidel, die naar verluidt reizen organiseert via een door de overheid gefinancierde regeling om kiezers in staat te stellen parlementariërs in Berlijn te bezoeken.

Het officiële AfD-platform zegt dat de partij directe democratie, scheiding van staatsmachten en de rechtsstaat en orde ondersteunt, maar door de korte geschiedenis ervan hebben critici individuele leden ervan beschuldigd neonazistische ideeën te promoten en neonazistische taal te gebruiken.

KZ Sachsenhausen 1936-1945


Bronnen:

♦ naar een artikelSachsenhausen concentration camp memorial files charges against Holocaust denier” van 15 augustus 2019 op de site van The Coordination Forum for Countering Antisemitism (CFCA)

♦ naar een artikelSachsenhausen concentration camp memorial files charges against Holocaust denier” van 12 augustus 2019 en een artikelInside Europe: The AfD’s problem with Holocaust remembrance” van 25 april 2019 en een artikelAlleged right-wing security guards hired for Sachsenhausen concentration camp site” van 22 februari 2019 en een artikelFar-right AfD group ‘disrupted’ tour of former Nazi death camp” van 31 augustus 2018 op de site van Deutsche Welle (DW)

2 gedachtes over “Duitsland: Holocaust ontkenner van de AfD voor de rechter na bezoek aan KZ Sachsenhausen

 1. De AfD is niet extreem rechts, is op de hoogte van de joden hatende moslim-import met alle gevolgen van dien. Wordt daardoor in de extreem rechtse (nazi-ideologie) geplaatst. Links, -de antifa agressors- doen juist zulke acties om de AfD in een kwaad daglicht te stellen. Links/antifa tracht te infiltreren in AfD. De term ’extreem rechts’ is beladen en maakt deel uit van het verplichte taal instructies voor journalisten. De media is geen plaats voor objectiviteit of vrije meningsvorming. Het bericht is van Deutsche Welle dat opgezet en gefinancierd wordt door de staat en derhalve is er geen objectiviteit te verwachten maar precies propaganda voor het gevoerde regeringsbeleid.

  Like

  1. Jodenhaters komen van alle kanten: links, rechts, averechts, christen, moslim, noem maar op. Ik heb er al meer dan 1000 artikelen over gepubliceerd op deze blog. Dat is altijd zo geweest.

   Maar ik begrijp dat elkeen stilletjes zijn eigen radicalen probeert af te schermen. En dat is maar goed ook. De stank van het antisemitisme zou anders niet te harden zijn.

   Like

Reacties zijn gesloten.