Een totale militaire nederlaag van de Palestijnen is noodzakelijk om vrede te bereiken

Plaatje hierboven: Gaza, 2 augustus 2019. Hamas-terroristen hebben opnieuw de nazi-swastika-vlag gehesen, het hakenkruis van de nazi’s en symbool van de judeocide tijdens WOII. Hun boodschap is duidelijk: ze willen alle Joden vermoorden net als de nazi’s en zoals wordt bepaald in het Handvest van Hamas [beeldbron: BTN]

Er worden vaak twee tegengestelde fouten gemaakt over ‘overwinning’. Een daarvan is het idee dat in oorlog altijd de overwinning het doel is. De andere is het idee dat het doel in oorlog nooit overwinning moet zijn, maar altijd een compromis, omdat het nastreven van overwinning het moeilijker maakt om vrede te bereiken.

In het gewone maatschappelijke leven – op het werk, thuis en in de politiek – trainen we onszelf op zoek naar win-win-manieren om met conflicten om te gaan. We leren onszelf om het denken in termen van ‘overwinning’ en ‘nederlaag’ te verwerpen, omdat dit in de weg staat om de gedeelde doelen te vinden die praktische oplossingen mogelijk maken.

In oorlogstijd is geen van de algemene regels correct. Sommige oorlogen kunnen eindigen wanneer de ene of de andere partij wint. Anderen kunnen alleen eindigen als beide partijen een compromis accepteren. En soms is het streven naar overwinning de meest effectieve manier om een ​​compromis mogelijk te maken. Of het noodzakelijk is om de overwinning na te streven, hangt af van de werkelijke doelen van elke partij (erkennende dat elke zijde van een groot conflict zelden verenigd is).

Vrede in het M-O behoeft een Israëlische overwinning
Het oordeel dat vrede tussen Israël en de Palestijnen Israëlische ‘overwinning’ vereist, komt van een erkenning van de aard van het conflict. Het betekent niet dat de rechten, belangen en verlangens van de Palestijnen moeten worden genegeerd of dat ze moeten worden vernederd. Het betekent evenmin dat Israël geen concessies hoeft te doen aan de Palestijnen. Niet alle recht is aan de kant van Israël.

Het essentiële doel van Israël is om te blijven bestaan ​​in zijn thuisland, en het essentiële doel van de Palestijnen is de eliminatie van Israël. Dus als de ene partij wint, verliest de andere partij. Er is geen manier waarop Israël in vrede kan doorgaan en tegelijkertijd geëlimineerd kan worden. De twee essentiële doelen botsen en maken een compromis onmogelijk.

‘Overwinning’ is geen kwestie van verklaringen en vieringen. Het betekent het bereiken van uw essentiële doel. Evenmin is ‘nederlaag’ kruimelig en vernedering: het is je centrale doel opgeven omdat je je realiseert dat het niet kan worden bereikt.

De Palestijnen zullen verslagen zijn wanneer ze ervan overtuigd raken dat Israël nooit vernietigd kan worden. Die nederlaag zou neerkomen op een Israëlische overwinning en het is nodig dat vrede mogelijk is. En voor de Palestijnen zou hun ‘nederlaag’ – dat wil zeggen de overwinning van Israël – leiden tot grote verbeteringen in hun leven.

Palestijnen zullen enkel luisteren eens zij verslagen zijn
Als het obstakel dat vrede voorkomt, de Palestijnse inzet voor het doel van de vernietiging van Israël is, welke strategie kan dan worden gebruikt om dat obstakel te verwijderen en op weg te gaan naar vrede? We hebben een strategie nodig die een effectieve meerderheid van de Palestijnen ertoe kan brengen het doel op te geven om Israël te vernietigen.

Het Palestijnse doel om Israël van de kaart te vegen wordt zo sterk ondersteund door de Palestijnse geschiedenis en de fundamentele moslimleer dat de wenselijkheid ervan niet kan worden ondermijnd zonder de haalbaarheid ervan te ondermijnen. Hoewel het mogelijk is om concurrerende doelen op te bouwen, zoals vrijheid en rijkdom, heeft de Palestijnse gemeenschap tot nu toe weinig tekenen laten zien dat ze klaar is om haar historische doel te laten vallen.

De enige manier waarop de Palestijnen andere doelen kunnen overwegen, is als ze ervan overtuigd raken dat het verwijderen van Israël onmogelijk is, dat wil zeggen dat ze zijn verslagen.

Israël gaat niet weg
Een Palestijn die voor de voordelen van vrede wil pleiten, kan nergens komen zolang zijn publiek gelooft dat voortdurende Palestijnse weerstand Israël uiteindelijk misschien zal verslaan. Iedereen die effectief voor een alternatief doel wil pleiten, moet beginnen met de geloofwaardige bewering dat er geen mogelijkheid is om Israël te vernietigen, nu of in de toekomst.

Vandaag is daarom het fundamentele obstakel voor vrede de hardnekkige Palestijnse hoop of overtuiging dat het, ondanks de militaire macht van Israël, kan worden verslagen – door Iraanse en / of Hezbollah-raketten, of door VN en Europese delegitimisatie, of door interne conflicten en verlies van moraal in Israël.

De eerste vereiste voor het strategisch nastreven van vrede is dus het bewijs van Israël dat het niet kan worden verslagen. Israël moet handelen op een manier die zijn vijanden overtuigt dat het ondanks intern conflict altijd verenigd zal zijn in zijn vastberadenheid om het land als geheel te beschermen.

De dreiging van Iran / Hezbollah voor Israël moet worden overwonnen. En vooraanstaande buitenlandse regeringen – vooral de VS – moeten aantonen dat zij Israël accepteren en niet zullen deelnemen aan pogingen om het onwettig te maken.

De Israëlische overwinning – de nederlaag van de Palestijnse hoop op overwinning – is de enige weg naar vrede. Zonder een Israëlische overwinning zal de 100-jarige Palestijnse strijd om de Joodse staat te voorkomen of te beëindigen altijd vrede onmogelijk maken.


Bronnen:

♦ naar een artikel van Dr. Max Singer “An Israeli Victory Is Necessary if Peace Is to Be Achieved” van 5 augustus 2019 op de site van BESA

♦ naar een artikel van Moshe Dann “The Palestinian war of attrition – A perspective on the Israel-Arab-Palestinian conflict” van 13 augustus 2019 op de site van The Jerusalem Post

6 gedachtes over “Een totale militaire nederlaag van de Palestijnen is noodzakelijk om vrede te bereiken

 1. Inderdaad, de Palestijnen doen zichzelf al vele jaren tekort.
  Wanneer ze inzien dat ze niet kunnen winnen, winnen ze een prachtig leven in een fijn land.

  Like

 2. Fout ! Een totale militaire nederlaag van de palestijnen, geeft nog geen (totale) vrede.
  Zolang de palestijnen en al hun kinderen nog steeds blijven geloven in hun nep-profeet en hun nep-koran, blijft alles weer gewoon bij het oude. Joden blijven vermoorden en Israël zal en moet vernietigd worden. Ook al weten ze dat Israël onmogelijk vernietigd kan worden. God’s volk zal altijd beschermd worden door de Hand van God. Pas als elke palestijn geëlimineerd wordt, is er voorlopige vrede. Triest, maar waar.

  Like

 3. Geweldig. Juist vandaag las ik op een Israëlische site dat Hamas zich voor de zoveelste keer aan het voorbereiden is om de “joodse entiteit” van de kaart te vegen. Met steun van Hezbollah en Iran plaatsen ze talloze raketten, graven ze tunnels en trainen ze militanten. De haat zit zo diep dat alleen vernietiging van het verantwoordelijke systeem kans op vrede biedt.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.