VN Comité bevraagt Palestijnen om haatpraat en antisemitisme in de PA uit te leggen

De Palestijnse Autoriteit werd op 13 augustus ’19 door een comité van de Verenigde Naties om antisemitisme op te nemen in haar officiële verklaringen en in haar handboeken tijdens de allereerste herziening van de regering ooit door het VN-Comité voor de uitbanning van rassendiscriminatie op dinsdag in Genève.

Chinsung Chung, lid van de VN-commissie voor de Uitbanning van Rassendiscriminatie, heeft de PA-delegatie gevraagd om “antisemitische en anti-Israëlische vooroordelen en aanzetten tot haat uit te leggen, met name in de [Palestijnse] media en toespraken van overheidsfunctionarissen.” Commissielid Silva Albuquerque bevroeg de delegatie ook om uitleg te geven over de leerboeken van de PA die doordrongen zijn van antisemitisme.

Vice-minister van Buitenlandse Zaken van de PA, Ammar Hijazi, antwoordde: “We discrimineren geen van onze burgers op basis van etniciteit en religie of geslacht. Wij zijn een staat die zijn weg probeert te vinden en nog steeds zijn wetten formuleert.” Hij beweerde dat de gerapporteerde gevallen van antisemitisme in de PA door de NGO’s “onwaarheden” waren, bedoeld om “Palestijnen hun rechten te ontzeggen.”

NGO Monitor President Prof. Gerald Steinberg zei dat de hoorzitting een “groot precedent’ had geschapen. En, in tegenstelling tot de gebruikelijke procedures in de Mensenrechtenraad, luisterden leden van deze commissie van deskundigen naar de presentaties van NGO Monitor, UN Watch en Impact-SE en daagden de Palestijnen uit.”

De PA haalde ook uit naar “de racistische bezetting van Israël”, terwijl ze nalaten hun eigen beleid en verklaringen aan te pakken, volgens U.N. Watch. “De PA exploiteert het rapportageproces van de anti-racismecommissie als weer een ander VN-vehikel om Israël aan te vallen,” zei U.N. Watch uitvoerend directeur Hillel Neuer in een verklaring.

“Dit is een verspilling van de tijd en middelen van het comité, aangezien Israël later dit jaar wordt onderworpen aan een eigen beoordeling.” Neuer vertelde The Jerusalem Post in reactie dat het jammer was dat de Palestijnen de verantwoordelijkheid wilden ontwijken. “Ze wilden verdragen ondertekenen en nu worden ze ter verantwoording geroepen,” zei Neuer.

Voorafgaand aan de bovengenoemde hoorzitting, gaf U.N. Watch Legal Advisor Dina Rovner een briefing aan de commissie over het antisemitisme van de PA. Ze wees ook op het feit dat de PA vaak de Joodse connectie met Israël ontkent en terreuraanslagen tegen joden aanmoedigt:

Deze opruiing [tot haat] maakt deel uit van het Palestijnse basisverhaal dat Joden en Israëliërs ontmenselijkt en hen ‘apen en varkens’ noemt en hen beschuldigt van allerlei kwaad, van het drinken van het bloed van Palestijnse kinderen tot het vergiftigen van Palestijnse waterbronnen en het regeren van de wereld, vergelijkt Israëlische ambtenaren met nazi’s en verwerpt de rechten van Joden op hun eigen staat in om het even welk deel van het grondgebied.

De vergadering zal vandaag woensdag 14 augustus worden verdergezet om kwesties van discriminatie in gebieden A en B van de Westelijke Jordaanoever en in Gaza te onderzoeken.

Plaatje hierboven: De officiële krant van de Palestijnse Autoriteit Al-Hayat Al-Jadida publiceerde op 2 december 2015 een antisemitische cartoon met religieuze Joden die een Palestijnse jongen aan het kruis nagelen, terwijl een Israëlische soldaat toekijkt en niets doet [beeldbron: PMW]


Bronnen:

♦ naar een artikel van Aaron Bandler “Palestinian Authority Representative Dodges UN Questioning of Anti-Semitism” van 13 augustus 2019 op de site van The Jewish Journal

♦ naar een artikel van Tovah Lazaroff “UN asks Palestinians to explain hate speech, antisemitisme” van 14 augustus 2019 op de site van The Jerusalem Post

♦ naar een artikelUN Watch Presents Report on Endemic Palestinian Antisemitism To UN’s Anti-Racism Committee” van 13 augustus 2019 op de site van UN Watch

Een gedachte over “VN Comité bevraagt Palestijnen om haatpraat en antisemitisme in de PA uit te leggen

Reacties zijn gesloten.