‘Vier antisemitische misdaden per dag sinds 2001’, onthullen officiële Duitse statistieken

Plaatje hierboven: Berlijn, 14 februari 2007. Een Joods kinderopvangcentrum in West-Berlijn werd besmeurd met antisemitische graffiti. Hakenkruizen (of wat er op moet lijken) en woorden zoals “Sieg Heil“, “Scheiß Juden” en “Juden raus” werden overal op de wanden gesmeerd [beeldbron: HaGalil.com]

Statistieken over haatmisdrijven, opgesteld door het Duitse ministerie van Binnenlandse Zaken, tonen aan dat gemiddeld 20 jaar lang elke dag vier antisemitische incidenten zijn gemeld, onthulde een prominente nieuwszender op donderdag.

“Sinds 2001 publiceert het federale ministerie van Binnenlandse Zaken jaarlijks politiestatistieken voor misdaden die zijn gemotiveerd door antisemitisme (Judenfeindliche Taten),” meldde de Rheinische Post in Düsseldorf. “Volgens het ministerie waren er in 2018 in totaal 1799 antisemitische overtredingen. In 2014 waren er iets minder dan 1600 gevallen, in 2006 meer dan 1.800. Gemiddeld zijn er dagelijks ongeveer vier overtredingen sinds 2001.”

Felix Klein, de commissaris van de Duitse federale overheid die belast werd met de bestrijding van antisemitisme, vertelde de Rheinische Post dat educatieve inspanningen tegen het opkomende tij van anti-joodse onverdraagzaamheid nu van het allergrootste belang waren. “Omgaan met discriminatie en antisemitisme moet een verplicht onderdeel worden van de lerarenopleiding overal in Duitsland,” zei Klein.

Het bredere statistische beeld van alledaags antisemitisme in Duitsland kwam tijdens een week van mediakoppen met betrekking tot twee afzonderlijke antisemitische aanvallen, beide waarbij rabbijnen en hun families synagogen verlieten na de sabbat-diensten.

Bij één incident werd Berlijn Rabbi Yehuda Teichtal aangevallen door twee mannen, die hem in het Arabisch beledigden en vervolgens naar hem spuugden. In het andere incident, in de Zuid-Duitse stad München, werden een lokale rabbijn en zijn twee zonen uitgescholden als ‘Scheißjuden‘ en bespuugd door een man en een vrouw.

Twee dagen na dit incident in München keerde een lid van de Joodse gemeenschap van de stad terug naar huis om te ontdekken dat een Jodenster op het trappenhuis buiten zijn appartement was gespoten, meldde de Duitse omroep DW.

De Federale minister van Buitenlandse Zaken Heiko Maas zei hierover:

Es ist abstoßend, widerlich und es macht wütend, wenn Jüdinnen und Juden in Deutschland beschimpft und bespuckt werden. Das Schlimmste, was es gibt, ist Gleichgültigkeit, denn Gleichgültigkeit hat den Holocaust entstehen lassen.

Klein beschreef de aanvallen op de rabbijnen als ‘ondraaglijk’. De federale commissaris – benoemd in 2018 als de eerste verantwoordelijke van een functie die uitsluitend is gewijd aan de bestrijding van antisemitisme – benadrukte dat zijn prioriteit was het verbeteren van de rapportage van antisemitische misdaden, terwijl hij voor de regionale autoriteiten meer bevoegdheden en middelen eist om het probleem aan te pakken.

“Ongeveer 80 procent van de maatregelen in de strijd tegen antisemitisme zijn staatszaken, omdat de staten [in het Duitse federale systeem] verantwoordelijk zijn voor politie, onderwijs en cultuur,” zei Klein. “Het doel is om de realiteit van antisemitisme in Duitsland zichtbaar te maken voor de samenleving als geheel, waardoor een empirisch bewezen basis voor de bestrijding ervan wordt gecreëerd.”

Klein wees erop dat ambtenaren die zich bezighielden met afleveringen van antisemitisme moesten worden voorgelicht over het wisselende karakter van antisemitische aanvallen – een onderwerp dat eerder controverse heeft opgewekt over claims dat de Duitse autoriteiten dergelijke aanvallen categoriseren als het werk van extreemrechtse extremisten, zelfs als ze gepleegd werden door islamisten of aanhangers van hard-linkse groepen.

“Het is belangrijk voor preventiewerk om te leren wat een antisemitische daad motiveert, of het nu een politiek rechtse, linkse of islamitische achtergrond heeft,” zei Klein.


Bronnen:

♦ naar een artikel‘Four antisemitic crimes per day since 2001,’ official German statistics reveal” van 8 augustus 2019 op de site van The Coordination Forum for Countering Antisemitism (CFCA)

♦ naar een artikel van Eva Quadbeck “Judenfeindliche Taten – Lehrer sollen Umgang mit Antisemitismus lernen” van 8 augustus 2019 op de site van Rheinische Post (RP)

♦ naar een artikelWeitere antisemitische Vorfälle in München” van 6 augustus 2019 en een artikelErneut Angriff auf Rabbiner in Deutschland” van 31 juli 2019 op de site van Deutsche Welle (DW)

Een gedachte over “‘Vier antisemitische misdaden per dag sinds 2001’, onthullen officiële Duitse statistieken

 1. Ze zijn in Duitsland al 70 jaar bezig te ‘begrijpen, leren, onderwijzen etc.etc.etc. ……over Jodenhaat en waar het vandaan komt.

  Het is toch vrij eenvoudig….het zit ingebakken in de Duitse DNA.

  De Duitse buitenland politiek o.l.v. Heiko Maas, de Eichman kloon bewijst dat.

  De Duitse immigratie politiek van Mevr. Merkel bewijst dat.

  De Duitse gedoogpolitiek t.o. Hezbollah optochten in de Duitse hoofdstad bewijzen dat.

  De Duitse anti Israel hetze bewijst dat.

  Bedorven vis begint altijd te stinken aan de kop….en in Duitsland is de geur niet meer te harden.

  Geliked door 1 persoon

Reacties zijn gesloten.