Canadese krant Edmonton Journal onder vuur voor het publiceren van een antisemitische cartoon

De Canadese krant Edmonton Journal ligt onder vuur voor het publiceren van een antisemitische cartoon. Op 1 augustus 2019 plaatste de krant een redactionele cartoon van veteraanbijdrager Malcolm Mayes.

Mayes, die kritiek had op de het hacken van de fianciële instelling Capital One Financial (COF) op 29 juli 2019 waarbij de gegevens van zes miljoen Canadezen mogelijk in gevaar werden gebracht, inclusief sofinummers en bankrekeninggegevens, maakte deze cartoon “Wat zit er in je portefeuille.” (What’s in your wallet?)

Op de de cartoon wordt de typische voorstelling weergegeven van een oude Jood, zwart gekleed en met haakneus, die op zijn laptop ijverig ‘Data Hacker’ typt, waarmee het publiek meteen kan weten wie de dader van de recente hack was: een Jood dus. Het beeld herinnert duidelijk aan de nazi-propaganda van een “geldzuchtige Jood”.

In werkelijkheid was de ware hacker, die intussen gegrepen is, Paige Thompson, een 33-jarige sofeware ingenieur die bij Amazon werkte, en die noch Joods is en noch een oude man.

Steven Shafir, president van de Joodse Federatie van Edmonton, schreef in een brief aan de hoofdredacteur van de bewuste krant:

We begrijpen de connectie niet die Mr. Mayes probeert te maken door antisemitische tropen te gebruiken in zijn cartoon. We walgen van de cartoon van Mr. Mayes, met uw stilzwijgende goedkeuring ervan in uw bereidheid om het te publiceren, of als alternatief zijn we verbaasd over uw opzettelijke blindheid als u de schade niet zag die deze cartoon zou veroorzaken.

Op 8 augustus bevestigde de federatie op hun Facebook-pagina dat het Journal had afgesproken met hun vertegenwoordigers aan tafel te gaan zitten. Vertegenwoordigers van noch de federatie noch het Journal reageerden op de CJN vóór de publicatiedeadline. Volgens Honest Reporting Canada, die het verhaal op 8 augustus uitbracht.

Cartoonist Mayes heeft een geschiedenis van het tekenen van anti-Israëlische cartoons. In oktober 2010 beeldde hij een Israëlische kolonist af die een houten vredessymbool ontmantelde om er een ​​huis op de Westelijke Jordaanoever mee te bouwen (plaatje hierboven). Meer recent, in mei 2018, toonde hij in een andere cartoon samenwerkende handen van ‘Hamas’ en ‘Israël’ die Palestijnen door een vleesmolen maalden (plaatje hieronder).

Naar aanleiding van dit laatste incident schreven verschillende krantenlezers brieven aan de krant waarin ze hun verbazing en walging uitten zoals bijvoorbeeld Susan en Murray Lieberman uit Edmonton dat ook deden:

De cartoon van Malcolm Mayes met een stereotype van een Jood in het nieuwste hackingschandaal van Capital One was aanstootgevend en ongerechtvaardigd. Mayes had geen reden om stereotypen van een minderheidsgroep te bestendigen. Het gebrek aan overzicht voor deze cartoon geeft ons reden om de redactie van het Edmonton Journal te bevragen.

Plaatje hierboven: Cartoon van de ‘geldzuchtige Jood getiteld ‘Dämon Geld‘ (duivelsgeld): Ponden, dollars en Davidsterren. Antisemitische cartoon uit Der Sturmer van 1937 van NSDAP kopstuk en luitenant in de Duitse Bundeswehr Julius Streicher: Die Juden sind unser Unglück!


Bronnen:

♦ naar een artikelEdmonton Journal Apologizes for Antisemitic Cartoon” van 8 augustus 2019 op de site van Honest Reporting Canada

♦ naar een artikelEdmonton newspaper under fire for antisemitic cartoon” van 9 augustus 2019 op de site van The Coordination Forum for Countering Antisemitism (CFCA)

Een gedachte over “Canadese krant Edmonton Journal onder vuur voor het publiceren van een antisemitische cartoon

 1. No Jews no news.
  Eén goede Jodenhatende cartoon en voila………..je bent beroemd.

  Eérst verbazing, dan protest, dan ontkenning, dan wéér protest, dan commentaar, dan wéér protest, dan rechtzaak, dan afwijzing, dan hoger beroep etc.etc.etc.

  Slechte reclame bestaat niet en bovendien kan een gefrustreerde Jodenhater zo, na zoveel jaren van verbod eindelijk uit de kast komen om helemaal los te gaan tegen ‘dat Joodse volk dat hem persoonlijk zoveel ellende heeft bezorgt’.

  De totale ontlading & 15 minuten beroemd!

  Een win win!

  Like

Reacties zijn gesloten.