Netanyahu herhaalt Israëlische soevereiniteit te zullen toepassen in “alle delen” van Judea & Samaria

Premier Benjamin Netanyahu beloofde donderdag de Israëlische soevereiniteit in “alle delen” van de Westelijke Jordaanoever te garanderen, terwijl hij deelnam aan een ceremonie van een eerste steenlegging voor 650 nieuwe wooneenheden in de Joodse gemeenschap van Beit El.

Het evenement kwam uren nadat een Israëlische student werd doodgestoken in de buurt van Migdal Oz in Gush Etzion in een blijkbaar geplande terreuraanslag. In reactie daarop werd in Israël opgeroepen om de bouw in Judea & Samaria versneld uit te breiden.

Verwijzend naar het neersteken eerder die dag van yeshiva student en off-duty IDF soldaat Dvir Sorek, zei de premier:

We hebben beloofd om honderden wooneenheden te bouwen – vandaag doen we het, zowel omdat we het hebben beloofd als omdat het onze missie is om de natie Israël in ons land te vestigen, om onze soevereiniteit over ons historische thuisland veilig te stellen. We weten dat het Land van Israël is verkregen door lijden. Hij kwam uit een familie die al een zwaar offer heeft gebracht voor het Land Israël. Deze vicieuze terroristen, ze komen om te ontwortelen – wij komen om te planten. Ze komen om te vernietigen – wij komen om te bouwen. We zullen onze handen uitsteken en we zullen onze wortels verdiepen in ons thuisland, in alle delen ervan.

Dat gebeurde een dag nadat de Verenigde Naties en Groot-Brittannië Israël beschuldigde dat het zich opmaakte voor ‘effectieve annexatie’ van de Israëlische gebieden in Judea & Samaria door de bouw van zo’n 2.300 woningen goed te keuren.

Deze week heeft de Civiele Administratie voor de bouw van 838 huizen in de Westoever definitieve goedkeuring gegeven. Daarnaast is voor 1466 huizen groen licht gegeven voor de beginnende planningsfase. Daarnaast zijn drie buitenposten met terugwerkende kracht door de Administratie gelegaliseerd, berichtte CIDI.nl.

De dwazen van Europa
Naar aanleiding van de bekendmaking van de goedkeuring, heeft De Europese Dienst voor Extern Optreden een statement gepubliceerd. Hierin laat de EU weten dat haar standpunt niet gewijzigd is:

De positie van de Europese Unie ten aanzien van het Israëlische nederzettingenbeleid in de bezette Palestijnse gebieden is helder en blijft onveranderd: alle nederzettingenactiviteiten zijn illegaal volgens internationaal recht en tasten de levensvatbaarheid van de tweestatenoplossing en de vooruitzichten voor een duurzame vrede aan.

De EU blijft doorgaan met het steunen van een hervatting van een betekenisvol proces richting een onderhandelde tweestatenoplossing, hoewel daar op het terrein geen stap vooruitgang werd gemaakt. De laatste keer dat de Israëlische premier Netanyahu en de Palestijnse president Abbas elkaar aan de onderhandelingstafel ontmoetten, was in 2013 onder auspiciën van de toenmalige Amerikaanse president Obama.

Nadat dit faalde gaf de toenmalige Amerikaanse administratie aan de EU de kans om een leidende rol in het vredesproces te nemen. De Europeanen wisten de twee partijen echter geen enkele keer samen aan tafel te krijgen. Een Frans initiatief om een vredesovereenkomst te schrijven zonder aanwezigen van Israel of de Palestijnen, liep ook op niks uit.


Bronnen:

♦ naar een artikel van Elkan Van Der Raaf “EU veroordeelt goedkeuring voor uitbreiding van Israëlische nederzettingen” van 7 augustus 2019 op de site can CIDI.nl

♦ naar een artikel van Raphael Ahren “Netanyahu vows to push Israeli sovereignty in West Bank after terror attack” van 8 augustus 2019 op de site van The Times of Israel

4 gedachtes over “Netanyahu herhaalt Israëlische soevereiniteit te zullen toepassen in “alle delen” van Judea & Samaria

 1. Bibi een man naar mijn hart.
  Opruimen die palestijnse boel, kunnen ze in Israël wat geruster slapen en worden geen babys meer vermoord door palestijnen.
  Maar de goegemeente zou dit niet goedkeuren want dan is hun excuus voor antisemitisme weg de “arme onderdrukte palestijn door die nazis van Israëliërs”.

  Like

 2. Israël fuck the EU
  They are islamlovers.
  I hate islam and love Israël.
  PVV united with Israël!!

  Like

 3. De enige nederzettingen die Israël heeft ,zijn de door islamitische benden bezet gehouden een of andere nooit bestaande “Palestijnse staat “,stoppen met dit hallucinerende sprookje van Ali Baba en zijn veertig rovers!!!

  Geliked door 1 persoon

Reacties zijn gesloten.