Israël is op één na het land met de grootste waterschaarste ter wereld

Onderzoekers van het World Resources Institute luiden de alarmbel. Met nieuwe hydrologische modellen ontdekte WRI dat wateronttrekkingen wereldwijd sinds de jaren 1960 meer dan verdubbeld zijn vanwege de groeiende vraag – en ze vertonen geen tekenen van vertraging.

Van de 164 landen die werden doorgelicht door de WRI staat Israël helemaal bovenaan de lijst van landen met de grootste waterschaarste, met name op de 2de plaats onmiddelijk nà Qatar en gevolgd door Libanon, Iran en Jordanië. België scoort ook redelijk slecht met een 23ste plek tussen Marokko en Mexico. Nederland doet beter met een 80ste plaats.

Het valt niet te ontkennen dat Israël wel degelijk met een chronisch waterprobleem worstelt. Water wordt beschouwd als een nationale hulpbron van het grootste belang. Water is van vitaal belang om het welzijn en de kwaliteit van het bestaan ​​van de bevolking te waarborgen en de agrarische sector op het platteland te beschermen.

Chronisch waterprobleem in Israël
Israël lijdt al jaren aan een chronisch watertekort. De laatste jaren heeft de situatie zich echter ontwikkeld tot een crisis die zo ernstig is dat gevreesd wordt dat het de komende zomer moeilijk kan zijn om voldoende water te leveren voor gemeentelijke en huishoudelijke water.

Het huidige cumulatieve tekort aan hernieuwbare waterbronnen in Israël bedraagt ​​ongeveer 2 miljard kubieke meter, een bedrag dat gelijk is aan het jaarlijkse verbruik van de staat. Het tekort heeft ook geleid tot de kwalitatieve verslechtering van drinkwatervoorraden die deels van brakke kwaliteit zijn of anderszins vervuild zijn geraakt.

De oorzaken van de crisis zijn zowel natuurlijk als door de mens veroorzaakt. Israël heeft vier opeenvolgende jaren van droogte geleden. De toename van de vraag naar water voor huishoudelijk gebruik, veroorzaakt door de bevolkingsgroei en de stijgende levensstandaard, samen met de behoefte om water te leveren op grond van internationale ondernemingen, heeft geleid tot overmatig gebruik van de hernieuwbare waterbronnen.

Het beleid voor de watersector, met name in het afgelopen decennium, in combinatie met het ontbreken van adequate maatregelen voor de dreigende watertekort, heeft bijgedragen aan de ernst van de huidige crisis. De agrarische sector heeft het meest geleden onder de crisis. Vanwege het tekort moesten de watertoewijzingen aan de sector drastisch worden verlaagd, waardoor de landbouwproductiviteit daalde.

De huidige crisis heeft geleid tot het besef dat een masterplan voor beleidsmatige, institutionele en operationele veranderingen nodig is om de situatie te stabiliseren en de waterbalans van Israël te verbeteren met een langetermijnperspectief. Het totale gemiddelde jaarlijkse potentieel van hernieuwbaar water bedraagt ​​ongeveer 1.800 miljoen m³, waarvan ongeveer 95% al ​​wordt geëxploiteerd en gebruikt voor huishoudelijk gebruik en irrigatie. Ongeveer 80% van het waterpotentieel bevindt zich in het noorden van het land en slechts 20% in het zuiden.

De belangrijkste zoetwatervoorraden van Israël zijn: Lake Kinneret – de Zee van Galilea, de Coastal Aquifer – langs de kustvlakte van de Middellandse Zee en de Mountain Aquifer – onder de centrale noord-zuid (Carmel) bergketen. Aanvullende kleinere regionale bronnen bevinden zich in de Boven-Galilea, West-Galilea, Beit Shean Valley, Jordan Valley, de Dode Zeerift, de Negev en de Arava. De gemiddelde hoeveelheid aanvullend water op lange termijn uit belangrijke waterbronnen bedraagt ​​ongeveer 1.800 miljoen m³ (MCM) per jaar.

Het tekort aan water in de zuidelijke, semi-aride regio van Israël vereiste de bouw van een uitgebreid waterafgiftesysteem dat water naar deze regio levert vanuit bronnen in het noorden. Zo waren de meeste zoetwatervoorraden van het land onderling verbonden met de National Water Carrier, in gebruik genomen in 1964.

De National Water Carrier levert een mengsel van oppervlakte- en grondwater. Water dat niet door consumenten wordt vereist, wordt in de watervoerende laag opgeladen via verspreidingsbekkens en putten met twee doelen. Herladen van waterhoudende grondlagen helpt om verdampingsverliezen en, in het kustgebied, indringing van zeewater te voorkomen. De National Water Carrier levert aan in totaal 1.000 grote consumenten, waaronder 18 gemeenten en 80 lokale overheden.

Plaatje hierboven: Israëlisch druppel irrigatie techniek. Mashav, het Israëlische internationale ontwikkelingsagentschap, helpt nu al Afrikaanse naties te voorzien van duurzame landbouw zoals hierboven in Zuid-Soedan [beeldbron: Israel21C]


Bronnen:

♦ naar een artikel va Katrien Vanderschoot “Extreme waterschaarste treft een kwart van de wereldbevolking, ook Vlaanderen scoort slecht” van 7 agustus 2019 op de site van VRT NWS

♦ naar een artikel van Rutger Willem Hofste “17 Countries, Home to One-Quarter of the World’s Population, Face Extremely High Water Stress” van 6 augustus 2019 op de site van World Resources Institute

♦ naar een artikelIsrael’s Chronic Water Problem” op de site van Israel Ministry of Foreign Affairs (IMFA)

Een gedachte over “Israël is op één na het land met de grootste waterschaarste ter wereld

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.