Iran waarschuwt voor ernstige gevolgen als Israël deelneemt aan Amerikaanse missie in de Golf

De Iraanse minister van Defensie Amir Hatami zei op donderdag 8 augustus dat de vorming van een door de VS geleide vloot in de Golf “de onveiligheid zou vergroten” en dat elke Israëlische betrokkenheid “rampzalige gevolgen” zou hebben voor de regio.

Iran heeft sinds vorige maand drie tankers in de Golf in beslag genomen, waaronder een schip dat vaarde onder Britse vlag (cartoon hierboven). Teheran en Washington zijn verwikkeld in een zenuwstrijd sinds de Amerikaanse president Donald Trump zich vorig jaar terugtrok uit een historische nucleaire deal met Iran en opnieuw sancties oplegde.

Operation Sentinel
De spanningen zijn enorm toegenomen in de regio, met drones neergeslagen en tankers op mysterieuze wijze aangevallen in de wateren van de Golf. De VS en haar bondgenoten in de Golf hebben de Islamitische Republiek beschuldigd van de tankeraanvallen, die Teheran ontkent.

In reactie hierop trachten de Verenigde Staten een strijdbare coalitie te vormen waarvan de missie – genaamd Operation Sentinel – zegt de vrijheid van navigatie in de Golf te willen garanderen.

De militaire coalitie die Amerika met het excuus van het veiligstellen van het zeevervoer wil vormen, zal de onveiligheid in de regio alleen maar vergroten“, zei minister van Defensie Amir Hatami in een conference call met collega’s uit Koeweit, Oman en Qatar.

Reagerend op berichten van Israëlische bereidheid om zich bij de coalitie aan te sluiten, zei hij dat het “zeer provocerend zou zijn en desastreuze gevolgen kan hebben voor de regio.

Israël
In een besloten sessie dinsdag van de Knesset van de Commissie Buitenlandse Zaken en Defensie zei minister van Buitenlandse Zaken Israel Katz dat Israël betrokken is in door de VS geleide inspanningen om maritieme veiligheid te bieden in de Straat van Hormuz, een strategische waterweg die naar de Perzische Golf leidt.

Katz zei dat Israël de missie hielp met het doorspelen van inlichtingen en op andere niet-gespecificeerde gebieden, volgens de Ynet-nieuwssite. Hij benadrukte dat de missie in het strategische belang van Israël was om Iran tegen te gaan en de banden met de Golfstaten te versterken.

De Israëlische minister van Buitenlandse Zaken heeft naar verluidt ook de Britse aankondiging geprezen dat het zich bij de missie zou aansluiten, waardoor dit tot nog toe het enige land tot nu toe is dat dit officieel doet. België en Duitsland werden ook gevraagd, maar hebben afgehaakt.

Afgezien van Groot-Brittannië, dat ter beschermming al oorlogsschepen in de Golf heeft, nadat een tanker onder Britse vlag in beslag is genomen door de Islamitische Revolutionaire Garde van Iran, hebben andere Europese landen ervan afgezien deel te nemen aan de geplande operatie uit angst dat dit hun inspanningen zou schaden om een ​​onderhandelde regeling te bereiken met Iran.

Iraans parlementslid Mojtaba Zolnour zei op maandag 1 juli 2019: “Indien de Verenigde Staten ons aanvallen, heeft Israël nog een half uur te gaan.” Tja, wat kan je nog doen op een half uur? Een hapje eten natuurlijk, bijvoorbeeld een patatfriet in een puntzak met stoofvlees en een flinke kwak mayonaise. Daarna alles grondig doorspoelen met een fris bolleke Keuninck 🙂


Bronnen:

♦ naar een artikelIran says Israeli involvement in Gulf naval mission would be ‘disastrous’” van 9 augustus 2019 op de site van The Times of Israel

11 gedachtes over “Iran waarschuwt voor ernstige gevolgen als Israël deelneemt aan Amerikaanse missie in de Golf

 1. de lafaards haken af. Willen wel de lusten (olie) maar niet de lasten. Nedeland kan helaas niet mee doen omdat ze alleen maar oude zooi hebben op de halfvergane oorlogsschepen. Mogen blij zijn dat ze nog niet zinken zonder door een explosief getroffen te worden. Schaf dat hele defensiegedoe maar af want de vijand is al in grote getale binnen

  Geliked door 1 persoon

 2. Amerika mag voor de zovéélste keer het vuile werk opknappen voor haar ”bondgenoten” in Europa.

  Het is Europa die de straat van Hormuz nodig heeft (US kan zich als grootste energie leverancier zelf bedruipen) maar de moeite doen om zichzelf te helpen is te veel gevraagd.

  Amerika dwarszitten & Tump bespotten daar zijn de Europeanen meesters in om intussen wel het bed in te duiken met Iran voor economische gewin én om te laten zien hoe ”onafhankelijk” ze wel zijn.

  De economische trein begint te sputteren in de EU en dan zullen we zien hoe onafhankelijk ze zijn en in hoeverre hun vrienden in Teheran hen zullen helpen i.p.v. die in Washington.

  Het is werkelijk beangstigend & fascinerend te zien hoe Europa haar eigen ondergang aan het faciliteren is……alles wat ze fout kunnen doen, doen ze fout.

  Like

  1. Wat een onzin, die kut Amerikanen trekken ons in de ellende doordat ze vinden dat wij keuzes moeten maken.
   De Amerikanen zijn een arrogant volk die de rest van de wereld met een domme clown aan het hoofd proberen te domineren. We moeten in de huidige wereld samenwerken.

   Like

 3. Lafaards al die Europeanen bang om de baardmannen voor het hoofd te stoten
  Misselijk makend gepraat van onze leiders
  Shalom voor israel

  Like

  1. Altijd op de achtergrond toekijken wat de rest doet, belachelijk gewoon alle geld aan griekenland uitgegeven maar niets aan onze vloot schande.

   Like

 4. 1 februari 1979 kwam de massamoordenaar Khomeini naar Iran ,en de islamitische criminele baas liet zeker 300.000 andersdenkenden vermoorden ,ook toen keek Europa de verkeerde kant op ,Europa blijft gewoon een “lame duck” en heeft met mannen en vrouwen zoals Frans Timmermans of Angela Merkel niet veel geleerd van de mafkees Hitler en zijn trawanten!!L’histoire c’est repete???

  Like

 5. Als DE RECHTER van hemel en aarde zou moeten oordelen over deze islamitische moordenaarsbende zou het snel met deze gestoorde ayatollahs afgelopen zijn ,maar ook voor deze islamitisch criminele moordenaars is het nog genadetijd om zich te bekeren van hun moordenaars praktijken !!!

  Like

Reacties zijn gesloten.