Voormalige kampbewaker voor de rechter, medeplichtig aan 5.230 moorden in KZ Stutthof

Plaatje hierboven: 4 juli 1946 Biskupia Gorka (Stolzenberg in West-Pruisen) nabij Gdansk (Danzig) in Polen. Executie door ophanging van 12 oorlogsmisdadigers en bewakers van het concentratiekamp van Stutthof. Ook SS-Mann Bruno Dey was een lid van de SS-Totenkopfsturmbahn en deed dienst als bewaker van het kamp [beeldbron: Dachau KZ]

Een rechtbank in Hamburg zegt dat een 92-jarige voormalige SS-soldaat voor het gerecht zal verschijnen nadat hij werd beschuldigd om in zijn rol als bewaker te hebben geholpen bij de moord op 5.230 gevangenen in het concentratiekamp Stutthof, meldde Associated Press.

Een woordvoerder vertelde donderdag aan AP dat de verdachte, in de Duitse media als Bruno Dey genoemd, gezond genoeg werd bevonden om terecht te staan ​​en dat op 17 oktober a.s. zal doen, op voorwaarde dat dagelijkse sessies niet langer dan twee uur duren.

Executies in KZ Stuthoff – operationeel van 2 september 1939 tot 9 mei 1945

In april werd SS-Mann Bruno Dey door aanklagers van Hamburg beschuldigd van medeplichtigheid aan de “kwaadaardige en wrede” moord op gevangenen in het concentratiekamp Stutthof. Hij diende daar gedurende negen maanden bij de SS-Totenkopfverbände (SS-TV) als bewaker van het concentratiekamp, ​​van augustus 1944 tot april 1945. Stutthof bevond zich in het huidige Polen.

Hij vertelde officieren van justitie dat hij zich ervan bewust was dat er mensen werden vermoord in de gaskamers van het kamp en dat de moorden hadden plaatsgevonden volgens de Duitse krant Die Welt. SS-Mann (soldaat) Bruno Dey reageerde als volgt op de aanklacht:

Wat voor goeds zou het voor mij hebben gedaan om te vertrekken? Ze hadden gewoon iemand anders gevonden. Ik voelde me slecht voor de mensen daar. Ik wist niet waarom ze daar waren. Ik wist dat het Joden waren die geen misdaad hadden begaan.

SS-Mann Dey, die amper 17 jaar oud was toen hij als bewaker diende, benadrukte aan de officieren van justitie dat hij geen nazi-sympathisant was geweest en lid was geworden van de SS vanwege een hartzwakte die hem belette in een standaard militaire eenheid te dienen.

Executies in KZ Stuthoff – operationeel van 2 september 1939 tot 9 mei 1945

Eerder deze maand heeft een Duitse rechter het proces van een voormalige bewaker van het concentratiekamp opgeschort, die ook in Stutthof werkte, nadat de 95-jarige beklaagde in het ziekenhuis was opgenomen met hart- en nierproblemen. SS-Mann Johann Rehbogen, een 94-jarige voormalige bewaker in het kamp, wordt beschuldigd van honderden aanklachten in verband met moord en vermeende misdaden in de jaren dat hij als bewaker diende in het Stutthof-concentratiekamp.

Ongeveer 65.000 mensen, waaronder veel Joden, politieke gevangenen, homoseksuelen, Jehovah’s Getuigen en Poolse burgers en verzetsstrijders werden vermoord of stierven in Stutthof, volgens de website van het museum. Aanklagers stellen dat velen in het achterhoofd werden geschoten of vergast met het dodelijke Zyklon B-gas.

KZ Stutthof was het laatste concentratiekamp dat [door de Russen] werd bevrijd en wel op 9 mei 1945.

Nooit vergeten, nooit vergeven
Video: Stutthof nazi concentratiekamp
Als de mensen stil zijn horen zij de stenen schreeuwen


Bronnen:

♦ naar een artikelGermany to put 92-year old former SS guard on trial for Nazi crimes” van 8 augustus 2019 op de site van Ynet News (Yedioth Ahronoth)

♦ naar een artikelGermany: Former SS guard, 92, to stand trial” van 8 augustus 2019 op de site van Arutz Sheva

Een gedachte over “Voormalige kampbewaker voor de rechter, medeplichtig aan 5.230 moorden in KZ Stutthof

  1. Dit zijn beelden die mij nog steeds schokken, hoe onmensen in staat waren om onschuldige mensen zelfs kinderen en baby’s gruwelijk om te brengen.
    Hoe anderen dit laten gebeuren of er zelfs aan meewerken (toeschouwer of verklikker) hoe kan dat in Godsnaam gebeuren ?
    Wat het onderwerp zelf aangaat de moordenaars of handlangers moeten gewoon de doodstraf krijgen al zijn ze op het eind van hun leven.

    Like

Reacties zijn gesloten.