In het spoor van Theodor Herzl: De Joden die een eigen Staat wíllen zullen die hebben (deel 1)

Theodor Herzl (1860-1904), de geestelijke vader van het Zionisme, zou nooit zijn geslaagd in de zoektocht om de staat Israël te creëren als zijn talenten en verbluffende vriendschappen zich niet manifesteerden op de meest fenomenale juiste momenten in de geschiedenis.

Herzl, die door velen wordt beschouwd als de meest invloedrijke persoonlijkheid bij de oprichting van de moderne staat Israël, was voorafgaand aan zijn leidende rol in de effectieve Zionistische beweging, dat hij optrad als een uitstekende Weense intellectueel. Zijn Hebreeuwse naam was Benjamin Z’ev, waarvan het laatste ‘wolf’ betekent en verwijst naar de jongste zoon Benjamin van de bijbelse Jacob. Dit weerspiegelde goed zijn onmisbare bijdragen.

In dit verband kan worden herinnerd dat zijn naamgenoot Benjamin de eerste Jood was van de 12 stammen die in Israël zijn geboren en wiens wolfachtige volharding, toewijding en het delen van karakter (wolven zijn erg sociale dieren) symbolisch Herzl’s rol symboliseert tijdens zijn korte leven (1860-1904).

De onderstaande profetische woorden werden door Theodor Herzl geschreven, die algemeen erkend wordt als de schepper van de beweging van het zionisme in zijn centrale werk Der Judenstaat (De Joodse staat). Het bevat het begrip ingebed in de Thora van een nationalisme gedreven door een uitgebreide toewijding aan de mensheid en resoneert vandaag onder velen:

De Joden die een staat wensen, zullen het hebben. We zullen eindelijk als vrije mensen op onze eigen grond leven en vredig sterven in onze eigen huizen. De wereld zal worden bevrijd door onze vrijheid, verrijkt door onze rijkdom, vergroot door onze grootheid. En wat we daar ook proberen te bereiken voor ons eigen welzijn, zal krachtig en gunstig reageren voor het welzijn van de mensheid.

Opmerkelijk genoeg was de man die dit teweegbracht misschien iemand die we het minst waarschijnlijk zouden verwachten. Hij was vanaf het begin vrijwel volledig zonder religieuze inzet en met succes doordrenkt van de beroepen van journalistiek en toneelschrijver. Toch produceerde hij een licht dat de weg wees naar een nieuw bewustzijn, dat de loop van de geschiedenis veranderde voor de Joden en de hele wereld.

Zijn prestatie in de richting die hij heeft gevolgd, moet worden bestudeerd, zodat we misschien een glimp kunnen opvangen van wat nodig is voor ingrijpende veranderingen die constructief een betere en meer spiritueel verheven wereld creëren. In het begin dacht hij dat assimilatie de enige weg was om antisemitisme te elimineren, maar uiteindelijk kwam hij tot de overtuiging dat alleen een Joodse staat de deur naar de Joodse bevrijding ervan zou openen.

Bovendien vloeide zijn effectieve rol voort uit een samenvloeiing van vaardigheden die destijds op maat waren gesneden in een tijd van historische invloed. Het grillige samenspel van deze vaardigheden en de gebeurtenissen die uiteindelijk ontstonden, werden gerealiseerd in de oprichting van de staat. Dit kan worden gezien door de timing van de toepassing van deze vaardigheden door precies de juiste momenten te observeren.

Men zou verder kunnen zeggen dat Herzl de dynamiek van invloed begreep en een grootmeester was in de kunst van de uitvoering ervan. Dit begrip kwam voort uit een intuïtief begrip van wat nodig was, maar ook op cognitief niveau. Ten eerste zag hij logischerwijs de noodzaak van een georganiseerde inspanning na deze realisatie met een uniek tour-de-force pamflet getiteld ‘De Joodse Staat’, wat echt een visionaire verklaring was.

Het pamflet vertegenwoordigde een afwijzing van zijn eerdere idee dat de Joden alleen konden worden gered door assimilatie, maar eerder door de oprichting van een Joodse staat en migratie erin. Het pamflet was een ongelooflijk succes en won steun in Engeland bij de Joodse Zionistische beweging zoals de beweging van de Maccabeeërs. Verder omvatte zijn vaardigheden een fenomenaal persoonlijk charisma waarop hij gedurende zijn korte leven voortbouwde.

Bij de opbouw van dit project spande hij zich in voor de vorming van een Eerste Zionistisch Congres, dat plaatsvond in het Zwitserse Basel op 31 augustus 1897 en dat aanvankelijk bedoeld werd om elke twee jaar te worden gehouden. Het pamflet genereerde een interesse die meer dan 200 prominente Joden naar het congres trok. Het pamflet werd geschreven in een duidelijke elegante stijl die het vermogen bezat om bijna telkens een snaar te raken, inclusief die van onszelf.

Theodor Herzl schreef op 3 september 1897 hierover:

In Basel heb ik de Joodse staat gesticht. Als ik dit vandaag hardop zou zeggen, zou ik op universeel gelach onthaald worden. Over vijf jaar misschien, en zeker over vijftig jaar, zal iedereen die kunnen zien.

In zijn latere jaren schreef hij in 1902 de novelle Altneuland (het oude nieuwe land) waar hij de Europese cultuur in het idee van de nieuwe staat bracht en waar niet-Joden een actieve rol konden spelen.


Bronnen:

♦ naar een artikel van Howard Zik “Theodor Herzl With His Astonishing Talents and Friendships” van 8 augustus 2019 op de site van The Jewish Press