In Litouwse hoofdstad Vilnius sluit laatste synagoge de deuren na reeks bedreigingen

De Joodse Gemeenschap van Litouwen heeft tijdelijk de enige nog functionerende synagoge, de Chorale Synagoge (plaatje hierboven) in de hoofdstad Vilnius, gesloten en citeerde veiligheidsproblemen die mogelijk verband houden met een debat over het vereren van collaborateurs met de nazi’s.

De voorzitster van de Joodse gemeenschap van Litouwen, Faina Kukliansky, zei in een verklaring op dinsdag 6 augustus dat “de Litouwse Joodse Gemeente de voorbije dagen telefonische dreigementen en brieven heeft gekregen.

Het was een “pijnlijke maar onvermijdelijke beslissing” om de Chorale Synagoge in Vilnius te sluiten samen met het hoofdkantoor van de Joodse gemeenschap, die ook een Joods gemeenschapscentrum is. De shutdowns zijn zonder precedent in Litouwen sinds de onafhankelijkheid van Rusland in 1990.

Vorige maand beval de burgemeester van Vilnius, Remigijus Šimašius, de verwijdering van een controversiële plaquette in het centrum van Vilnius ter ere van Jonas Noreika, een collaborateur met de nazi’s tijdens WOII die naar verluidt ook betrokken was bij de moord op lokale joden. Noreika wordt in Litouwen postuum gevierd als een held in de naoorlogse strijd tegen het communisme.

De gemeente stemde vorige maand ook om een ​​straat te hernoemen die was vernoemd naar een andere medewerker, Kazys Škirpa, die opriep tot het verdrijven van Joden uit Litouwen. De beslissingen veroorzaakten protesten en verontwaardiging in nationalistische kringen.

Antisemitische aanslagen zijn eerder zeldzaam in Litouwen. De Chorale Synagoge heeft centraal gestaan ​​in verschillende controverses en strijd tussen de gemeenschap van Kukliansky en de afgezant van Chabad-Lubavitch aan het land, rabbijn Sholem Ber Krinsky en zijn congreganten.

Plaatje hierboven: Kovno (Kaunas), Litouwen, 27 juni 1941. Litouwse nationalisten die collaboreerden met de nazi’s knuppelden op enkele dagen tijds een duizendtal Litouwse Joden dood in volle straat terwijl Duitse nazi’s en honderden Litouwse bijstaanders het gruwelijke schouwspel bijwoonden in wat later de Lietūkis Garage Massacre werd genoemd [beeldbron: Rare Historical Photos]

Vandaag kan ik bevestigen dat onze doelstelling, de oplossing van het Joodse probleem in Litouwen, is bereikt door Einsatzkommando 3. In Litouwen zijn geen Joden meer, behalve Joodse werkers en hun families” [SS-Standartenführer Karl Jäger vanuit Vilnius op 1 december 1941]


Bronnen:

♦ naar een artikel van Cnaan Liphshiz “The only functioning synagogue in Lithuania’s capital shuts down” van 6 augustus 2019 op de site van The Jewish Telegraphic Agency (JTA)

♦ naar een artikelOn the Closure of the LJC and Choral Synagogue for an Indeterminate Period” van 6 augustus 2019 op de site van The Lithuanian Jewish Community (LJC)

Een gedachte over “In Litouwse hoofdstad Vilnius sluit laatste synagoge de deuren na reeks bedreigingen

  1. De énige plaats voor Joden is Israel.

    Laat alle plaatsen waar ‘Joden niet gewenst” zijn lekker gelukkig worden met alle Moslims die langzaam hun plaats innemen….ja, ook in Vilnius.

    Het énige antwoord op het pandemische, niet uit te roeien Jodenhaat virus is een progressief & ijzersterk Israel met een bloeiende economie.

    De rest van de ‘beschaafde’ wereld kan dan de boom in en zoeken maar een ander slachtoffer om hun haat op te botvieren.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.