Iran bedreigt het Westen met volledige terugtrekking van Iran uit het nucleair akkoord

Nadat hij zijn nucleaire deal met wereldmachten in 2015 al openlijk had geschonden, waarschuwde de Iraanse minister van Buitenlandse Zaken Mohammad Javad Zarif maandag dat Teheran overweegt om het pact helemaal te beëindigen als zijn belangen niet worden beschermd door de resterende vijf partijen bij de overeenkomst.

Zoals bekend trok Washington zich vorig jaar terug uit de deal en legde sancties op aan de Islamitische Republiek. Zarif bekritiseerde de Amerikaanse sancties en vertelde tijdens een nieuwsconferentie die live werd uitgezonden op de Iraanse staatstelevisie:

Washington heeft de deur gesloten voor diplomatiek overleg over het wijzigen van de nucleaire deal. Iran zal indien nodig zzich terugtrekken uit het nucleair akkoord van 2015 met de wereldmachten. Europeanen moeten hun inspanningen versnellen om de economie van Iran te beschermen tegen Amerikaanse sancties.

Ook de Iraanse president Hassan Rouhani haalde gisteren uit naar het Westen en de VS. Verwijzend naar Groot-Brittannië dat een Iraanse tanker enterde in de Straat van Gibraltar die verdacht werd olie te willen leveren aan Syrië, dat in strijd is met de sancties van de EU, zei Rouhani:

Een zeestraat voor een zeestraat. Het kan niet zo zijn dat de Straat van Hormuz gratis is voor jou en de Straat van Gibraltar niet voor ons. Vrede met Iran is de moeder van alle vrede, oorlog met Iran is de moeder van alle oorlogen.

Afgezien van de VS, omvatten de wereldmachten waarmee Iran heeft onderhandeld Rusland, China, Groot-Brittannië, Frankrijk en Duitsland. Federica Mogherini, hoofd van het buitenlands beleid van de EU, speelde een belangrijke rol naast John Kerry, de toenmalige minister van Buitenlandse Zaken Barack Obama.

In juni kondigde de woordvoerder van de Atomic Energy Organisation of Iran, Behrouz Kamalvandi, in reactie op een gebrek aan Europese bereidheid om sancties te trotseren die zijn opgelegd door president Donald Trump, aan dat het land zijn uraniumverrijking boven het door de nucleaire deal toegestane niveau verhoogde. Het pact was bedoeld om te voorkomen dat Iran een atoombom bouwt.

In die tijd verklaarde premier Benjamin Netanyahu dat als Teheran zijn dreigementen zou willen waarmaken “de internationale gemeenschap onmiddellijk het eerder vastgestelde sanctiemechanisme, de snapback-sancties, moet opleggen. In ieder geval zal Israël Iran niet toestaan ​​een kernwapen te verkrijgen.

De zogenaamde snapback-sancties verwijzen naar het deel van de nucleaire deal waarin wordt bepaald dat sancties zouden worden opgelegd aan Teheran als dit het pact zou overtreden. “Iran kan nooit kernwapens hebben,” verklaarde de Amerikaanse nationale veiligheidsadviseur John Bolton in juni.

Plaatje hierboven: Lausanne, Zwitserland 2 april 2015. Minister van Buitenlandse Zaken van Iran, Mohammad Javad Zarif en Federica Mogherini, buitenlandse kwesties voor de Europese Unie, hebben de buit binnen gehaald ten koste van Israël. “Het slecht, héél slecht, akkoord met Iran” (Bibi in Israël) is een feit.

Echter drie jaar later, op 8 mei 2018, stapten de VS uit het nucleair akkoord. Europa besloot eenzijdig om zonder de VS verder samen te werken met Iran, samen met Rusland en China. Op woensdag 23 mei 2018 legde de Opperste Leider van Iran, Ayatollah Ali Khamenei, de feitelijke chef van Iran, een reeks voorwaarden op aan de landen van de Europese Unie als ze willen dat Teheran in het nucleaire akkoord wil blijven. [bron]


Bronnen:

♦ naar een artikelFollowing Iran’s Seizure Of British Oil Tanker, Senior Iranian Officials Again Declare: The Persian Gulf Is Iranian Territory; Iran’s Armed Forces Are Responsible For Security In It, In Strait Of Hormuz, Gulf Of Oman” van 2 augustus 2019 op de site van MEMRI.org

♦ naar een artikelRouhani warns war with Iran will be ‘mother of all wars,’ calls for peace” van 6 augustus 2019 op de site van The Times of Israel

♦ naar een artikelZarif: Iran Might Abandon Nuclear Deal Altogether” van 5 augustus 2019 op de site van United With Israel

♦ naar een artikel van Ron Kampeas “Iran says it will abandon more nuclear deal commitments and Trump threatens ‘obliteration’ if Iran attacks” van 25 juni 2019 en een artikel van Marcy Oster “Iran says it will break uranium stockpile limit set by nuclear deal” van 17 juni 2019 op de site van The Jewish Telegraphic Agency (JTA)

Een gedachte over “Iran bedreigt het Westen met volledige terugtrekking van Iran uit het nucleair akkoord

Reacties zijn gesloten.