Amerikanen verhogen druk op Polen om gestolen Joodse eigendommen terug te geven

Plaatje hierboven: Antisemitisme laait weer hoog op in Polen met Poolse nationalisten die betogen tegen wet Ustawa 447 die voorziet in restitutie voor de Poolse slachtoffers van WOII. “Geen geld voor de Holocaust industrie” en “Nee tegen de Zionistische Wet S. 447” leest het bord [beeldbron: Ynet News]

Een brief ondertekend door 88 Amerikaanse senatoren, waaronder de gehele Senate Democratic Caucus, roept staatssecretaris Mike Pompeo op om dringende actie te ondernemen met betrekking tot de restitutie of compensatie voor eigendom dat van de Poolse Joden werd gestolen door de nazi’s en vervolgens door de communisten werd genationaliseerd.

Nu is het tijd, terwijl de laatste overlevenden van de Holocaust nog in leven zijn, om onze woorden te ondersteunen met zinvolle actie. We moedigen u aan om gedurfde initiatieven te nemen om Polen te helpen dit probleem zo snel mogelijk op te lossen,” schreven de senatoren.

Polen was de thuisbasis van een van ’s werelds grootste Joodse gemeenschappen voordat het bijna volledig werd uitgeroeid door nazi’s in Poolse vernietigingskampen zoals Auschwitz. Meer dan 3 miljoen mensen van de Joodse bevolking van Polen van de 3,2 miljoen werden vermoord tijdens de Holocaust.

De Justice for Uncompensated Survivors Today (JUST) Act of Wet 447 vereist dat het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken een rapport aan het Congres voorlegt over de voortgang van tientallen landen die in 2009 een verklaring hebben ondertekend over de teruggave van activa die in beslag zijn genomen tijdens of na de Tweede Wereldoorlog.

De zogeheten Verklaring van Terezin die door 47 landen werd ondertekend in juni 2009 bedoel;d om “de onafgewerkte zaken van de Tweede Wereldoorlog” te regelen, bevat ook bepalingen om voormalig Joods eigendom zonder erfgenamen te geven aan overlevenden van de Holocaust die financiële hulp nodig hebben of om onderwijs over dit onderwerp te ondersteunen.

Plaatje hierboven: Poolse ultra-nationalisten betogen dat Wet 447 ertoe zou kunnen leiden dat Joodse organisaties tot $ 300 miljard aan schadevergoeding zouden eisen van de Poolse staat [beeldbron: Ynet]

In mei annuleerde de Poolse ultra-nationalistische antisemitische regering het bezoek van een officiële Israëlische delegatie aan Warschau, die van plan was om het herstel van Joodse eigendommen die werden gestolen van Poolse Joden tijdens en na de Holocaust te bespreken.

Polen besloot het bezoek van Israëlische functionarissen te annuleren nadat Israël op het laatste moment wijzigingen had aangebracht in de samenstelling van de delegatie, die suggereerde dat de besprekingen zich primair zouden richten op de kwesties in verband met de teruggave van eigendommen,” zei het Poolse ministerie van Buitenlandse Zaken.

Vorig jaar stemden Poolse parlementsleden om de Holocaust negationismewet af te zwakken na druk van Israël en de Verenigde Staten, en verwijderden ze delen die gevangenisstraffen oplegden aan mensen die een actieve rol speelden in de Holocaust in Polen en het vermelden en gebruik maken van zinnen zoals “Poolse doodskampen” om te verwijzen naar de Poolse vernietigingskampen, strafbaar te maken.

Elke Pool kreeg het antisemitisme met de moedermelk ingezogen. Niemand moet ons vertellen hoe we ons standpunt moeten uiten en hoe we de doden kunnen eren” Israëls interim-minister van Buitenlandse Zaken Israel Katz, Polen, 17 februari 2019 [bron]


Bronnen:

♦ naar een artikel van Katarzyna Markusz “Senators urge Pompeo to press Poland over Holocaust property restitution” van 7 augustus 2019 op de site van The Times of Israel

♦ naar een artikelUS Senators urge Pompeo to press Poland to pay Holocaust victims for stolen property” van 6 augustus 2019 op de site van Behind The News (BTN)

♦ naar een artikel van Itamar Eichner “Poland nixes Israeli delegation visit in row over Holocaust compensation” van 13 mei 2019 op de site van Ynet News (Yedioth Ahronoth)