Door Nazi’s gestolen kunstwerken keren na 80 jaar terug naar Joodse families in Duitsland

Goederen die 80 jaar geleden door de nazi’s waren gestolen, werden in twee afzonderlijke gevallen in Duitsland teruggegeven aan nakomelingen van hun oorspronkelijke Joodse eigenaren.

Op maandag werden in München negen kunstwerken, waaronder schilderijen, afgietsels en gravures, overgedragen aan de familieleden van Julius en Semaya Franziska Davidsohn, die door de nazi’s in 1938 in beslag waren genomen.

De terugkeerceremonie vond plaats in het Beiers Nationaal Museum in München, toen minister van Kunst Bernd Sibler de werken overhandigde met de directeur-generaal van het museum, Frank Matthias Kammel, en adjunct-directeur Kurt Zeitler.

De kunstwerken omvatten vijf schilderijen, drie kleuren gips, gemaakt aan het einde van de 19e eeuw, en een houten paneel met ivoor. Ze werden in 1938 in München in beslag genomen. Het echtpaar, Julius en Semaya Franziska Davidsohn, hadden de kunstwerken verloren vanwege hun vervolging door de nazi’s.

Ondanks de gedocumenteerde inbeslagname in 1938 was het erg moeilijk om de rechtmatige erfgenamen te vinden,” bevestigde minister van Kunst Sibler in een interview met de regionale omroep Bayerischer Rundfunk. “Vanwege de Holocaust waren er geen kinderen, en toen ging het erom wie er recht heeft om de kunst te erven. Dit waren moeilijke juridische geschillen,” zei hij.

Tijdens een andere ceremonie die plaatsvond in Berlijn op 1 augustus werden twee vazen ​​teruggegeven aan de erfgenamen van Harry Fuld. Het ging om twee Franse vergulde bronzen vazen Louis XVI, 1780-1890. Dankzij gezamenlijke inspanningen van de Amerikaanse ambassade en een FBI-team voor kunstcriminaliteit, kon de kwestie opgelost worden. De FBI zei dat de vazen ​​nu ongeveer $ 120.000 waard zijn.

Harry Fuld was een Duitse Jood die het eerste moderne telefoonsysteem, H. Fuld & Co. Telephon- und Telegraphenwerke AG, in Duitsland oprichtte. Volgens de FBI woonden Harry en zijn vrouw, Lucie Mayer Fuld, in de jaren dertig in Duitsland. Harry stierf tijdens een reis naar Zwitserland in 1932.

Nadat de nazi’s de macht hadden gegrepen in 1933, legde het regime beslag op de bankrekeningen van Lucie in en legde ze een exit-belasting op haar als ze het land zou verlaten. Ze vluchtte in 1939 uit Duitsland met slechts enkele van haar bezittingen en liet haar huis en veel van de kunstwerken achter,” zei de FBI. “Lucie Fuld stierf in 1966. In 1940, een veilinghuis in Berlijn genoteerde items te koop uit het landgoed van de Fulds,” zei de FBI.

Een ander kunstwerk van Harry Fuld, het schilderij Le Mur Rose van Henri Matisse uit 1898, dat hij in 1917 had aangekocht en dat in 1943 door de nazi’s werd geconfisceerd, werd pas in november 2008 teruggegeven aan de erfgenamen Fulds.

Het vinden van manieren om kleine maatregelen van rechtvaardigheid te brengen aan de slachtoffers van de Holocaust en hun families, zelfs na zoveel jaren van onrechtvaardigheid, is een prioriteit van de Trump-regering,” vertelde de Amerikaanse ambassadeur in Duitsland Richard Grenell zaterdag aan Fox News. “Vanaf het allereerste begin heeft [VS] president [Donald] Trump zijn team opgedragen agressief te zijn in dit werk.

Grenell voegde eraan toe dat “we hopen dat dit ene succesverhaal anderen zal aanmoedigen om veilinghuizen en overheden te blijven onderzoeken en pushen om de duizenden andere nazi-gestolen items op de markt terug te geven aan hun rechtmatige eigenaars.

WOW! 80 jaren na dato… In dit tempo zullen alle door de nazi’s gestolen kunstwerken er wellicht nog 500 jaar over doen vooraleer allen terug bij hun rechtmatige eigenaars zijn weergekeerd. Misschien dat het dankzij Trump thans wat sneller zal gaan.

Plaatje hierboven: Twee prachtige vazen ​​die 80 jaar geleden door de nazi’s waren gestolen, werden donderdag tijdens een ceremonie in Berlijn teruggegeven aan de erfgenamen van hun oorspronkelijke eigenaren, na een gezamenlijke inspanning van de Amerikaanse ambassade en een FBI-team voor kunstcriminaliteit. Afgebeeld is de Amerikaanse ambassadeur Richard Grenell die de kunst teruggeeft [beeldbron: Amerikaanse ambassade]


Bronnen:

♦ naar een artikelNazi-stolen artwork, vases returned to Jewish families in Germany after 80 years” van 6 augustus 2019 op de site van The Jewish News Syndicate (JNS)

♦ naar een artikelGermany: Artwork stolen by Nazis returned to Jewish family” van 5 augustus 2019 op de site van Deutsche Welle (DW)

♦ naar een artikel van Benjamin Weinthal “Vases stolen by Nazis returned to rightful owners in Berlin with FBI, US embassy help” van 4 augustus 2019 op de site van Fox News

Een gedachte over “Door Nazi’s gestolen kunstwerken keren na 80 jaar terug naar Joodse families in Duitsland

  1. Dankbaarheid tonen dat gestolen familiekunst na 80 jaar (kosten advocaten?) met véél poeha terug gegeven word.

    Like

Reacties zijn gesloten.