Iran helpt Hamas terug te keren naar de Syrische hoofdstad Damaskus

Plaatje hierboven: De leiders van Hamas omarmen van harte het Ayatollahregime in Iran. “Niemand mag ons de schuld geven van het bedanken van Iran … Iran heeft ons voorzien van raketten en geld en ons geholpen bij het ontwikkelen van raketten die Tel Aviv troffen“, zei Hamas-leider Yahya Sinwar op 21 mei 2018 [beeldbron: MEMRI]

De Iraanse diplomaat Amir Al-Moussawi zei maandag dat de eerste praktische stappen zijn gezet in de richting van een terugkeer van Hamas naar Damascus. Hij zei dat er gesprekken gaande zijn tussen de Hamas-leiders en de Syrische leiders, met de hulp van Iran en Hezbollah.

Hamas verhuisde zijn kantoren van Damascus naar Ankara in Turkije tijdens de burgeroorlog in Syrië in 2011, in de nasleep van zijn weigering om de Syrische president Bashar Al-Assad te steunen in de opstand tegen hem. Dat incident leidde ook tot een ontkoppeling tussen Hamas en Iran, de nauwe bondgenoot van Assad, die vervolgens naar verluidt stopte met het leveren van wapens aan de terreurgroep.

In een interview met Al Nahda News op maandag zei Moussawi ook dat het herstellen van normale relaties tussen Hamas en het Syrische regime geleid door president Bashar Al-Assad, van vitaal belang zijn voor de strijd tegen Israël, en ze zijn gebaseerd op gemeenschappelijke belangen.

Mahmoud al-Zahar, lid van het politburo van Hamas, benadrukte het belang van het herstellen van de betrekkingen met Syrië, aangezien het Syrische regime “naast het Palestijnse volk staat en zich verzet tegen de bezetting.” Hij voegde eraan toe dat “Hamas groot belang hecht aan het onderhouden van goede relaties Met elke staat die vijandig staat tegenover Israël.

Hamas en Iran hebben de afgelopen jaren de banden hersteld na de loskoppeling over Syrië, zoals blijkt in de zomer van 2017 toen Hamas-leider Ismail Haniyeh Iran bedankte voor zijn “‘onbeperkte’ steun voor de Al-Qassam Brigades en zijn bijdrage aan de ontwikkeling van de militaire vermogens van Hamas.

Hamas-plaatsvervangend leider Salah Al-Arouri heeft de afgelopen maanden verschillende bezoeken gebracht aan Iran, waar hij hoge ambtenaren heeft ontmoet, waaronder Supreme Leader Ayatollah Ali Khamenei, een andere aanwijzing dat de breuk gelijmd is.

Plaatje hierboven: Teheran, 21 oktober 2017. Hamasleider Saleh al-Arouri (L) schudt de hand van Ali Shamkhani (R), de secretaris van de Nationale Veiligheidsraad van Iran [beeldbron: Tasnim News Agency/REUTERS/J-Post]


Bronnen:

♦ naar een artikel van Dalit Halevi “Iran helping Hamas returns to Damascus – Iran promoting the return of Hamas’ offices to Damascus for the first time since 2011” van 6 augustus 2019 op de site van Arutz Sheva

Een gedachte over “Iran helpt Hamas terug te keren naar de Syrische hoofdstad Damaskus

  1. Die Hamas leiders zijn niet gek.

    I.p.v. in Gaza te zitten, ingesloten tussen Israel & Egypte, zitten ze liever in Damascus in rijkdom & luxe, samen aan tafel met Bashir & Asma Al-Assad.

    Orders aan het klootjesvolk in Gaza om zich ‘op te offeren voor de heilige oorlog tegen Israel’ kunnen ook vanuit Damascus gegeven worden.

    Zoals gezegd, die Hamasleiders zijn niet gek….ze weten waar het goede leven begint….en dat is niet in Gaza en/of “palestina”.

    Like

Reacties zijn gesloten.