In christen dorp Jifna nabij Ramallah: ‘Eerst de zaterdag mensen, vervolgens de zondag mensen’

Plaatje hierboven: Christen Kerk van Sint Jozef in het Palestijnse dorp Jifna nabij Ramallah in Judea aka de Westelijke Jordaanoever. De christen gemeenschap wordt geleid door de 44-jarige priester Firas Aridah uit Irbed, Jordanië [beeldbron: HoG]

“Eerst de zaterdag mensen, daarna de zondag mensen” [bron]

Op 26 april 2019 werd een dringende oproep van de grotendeels christelijke inwoners van het Palestijnse dorp Jifna, in het district Ramallah en Al-Bireh, en dat op sociale media werd verspreid. Jifna, een dorp met ongeveer 1400 inwoners, heeft sinds de 6de eeuw na Chr. een christelijke meerderheid behouden.

Gericht aan de Palestijnse Autoriteit (PA), premier en minister van Binnenlandse Zaken Muhammad Shtayyeh, volgde het een gewelddadig incident dat de vorige nacht in het dorp had plaatsgevonden. De dorpsbewoners verklaarden in de oproep dat gewapend ‘gepeupel’ onder leiding van ‘een invloedrijk individu in het district Ramallah’ het dorp was binnengekomen, en dat gewapende mannen hun wapens hadden afgevuurd en stenen en brandbommen naar hun huizen hadden gegooid.

De aanvallers schreeuwden ISIS getinte racistische en sektarische slogans, inclusief eisten zij dat de christenen jizya betalen – de speciale belasting die wordt geheven op christenen en Joden die onder islamitische heerschappij leven als een beschermde en onderworpen klasse.

De bewoners riepen Shtayyeh op om de aanvallers voor het gerecht te brengen om anderen af ​​te schrikken om soortgelijke acties tegen hen te ondernemen. Het bericht benadrukte ook dat de dorpsbewoners PA-burgers waren met dezelfde rechten en verantwoordelijkheden als andere burgers, en protesteerden tegen het gebruik van de term ‘immigrantengemeenschap’ door de aanvallers tegen hen.

De PA-regering en andere hoge Palestijnse functionarissen haastten zich om de zaken te kalmeren, met nadruk op de moslim-christelijke broederschap die in de PA bestaat en beloofde dat de daders zouden worden gestraft. Premier Shtayyeh veroordeelde de term ‘immigrantengemeenschap’ en voegde eraan toe: ‘De christenen zijn een belangrijk onderdeel van het Palestijnse volk en we zullen niet toestaan ​​dat dergelijke uitdrukkingen worden gebruikt.’

Plaatje hierboven: Mariabeeld en fontein op het dorpsplein van Jifna nabij Ramallah [beeldbron: Facebookpagina Jifna]

Laila Ghanam, gouverneur van de Ramallah en Al-Bireh District, bezocht Jifna, veroordeelde het incident en benadrukte dat het door een handvol individuen was uitgevoerd. Ze voegde eraan toe: “De openbare orde is een rode lijn en de rechtsstaat is op ons allemaal van toepassing … De moslims en christenen in Palestina zijn één eenheid, partners in de strijd en het nationale pad…”

Ook beloofde zij dat de daders volgens de wet zouden worden behandeld. Soortgelijke verklaringen werden afgelegd door lid van het PLO-uitvoerend comité Ahmad Majdalani, die zei: “De christelijke leden van ons volk zijn een van onze belangrijkste en authentieke elementen” en beloofden ook dat de daders rechtmatig zouden worden behandeld.

Het gewelddadige incident in kwestie heeft opnieuw de kritiek geuit op de behandeling van de christelijke minderheid in de Palestijnse samenleving, en de mildheid van de PA in de omgang met anti-christelijke activiteiten, evenals de afhandeling van dit specifieke incident.

Bijzonder opmerkelijk was een artikel van de Palestijnse journalist ‘Abd Al-Ghani Salameh, columnist voor de Palestijnse Al-Ayyam, dat hij op zijn Facebook-pagina plaatste – niet als een kolom, omdat, zei hij, de krant had geweigerd het te publiceren.

Daarin bekritiseerde hij de manier waarop de PA de affaire afhandelde, en riep hij op tot harde straffen voor de daders, om religieuze intolerantie uit de Palestijnse samenleving te ontwortelen.


Bronnen:

♦ naar een artikelPalestinian Writer Reacts To Violent Incident Against Christian Residents of Village In Palestinian Authority: It’s Not Unusual – And It’s An Indicator Of The ISIS Demon In Us All” van 31 juli 2019 op de site van MEMRI.org

2 gedachtes over “In christen dorp Jifna nabij Ramallah: ‘Eerst de zaterdag mensen, vervolgens de zondag mensen’

 1. “De nieuwe fleurige toekomst voor Europa “!!Hitler en zijn Europese trawanten zijn niets vergeleken bij de toekomstige islamitische bloedvergieters !!! Er bestaat geen vredelievende Islam ,knoop dit goed in uw dichtgemetselde oren ,een ieder die de zeer goede berichten van brabosh leest!!!Deracalisering in alle gradatie’s is en blijft een geldverslindende bodemloze put ,over lachwekkende verspilling gesproken !!!

  Like

  1. Shalom Leon 12:06;
   Overigens zat de groot-mufti en oud-oom van Jassir Arafat; bij ene AH “op schoot”.
   Zijn verzoek was: ” geef mij ook gaskamers”.
   Hij kreeg 2 “handsqar divisionen”; om de legers van Tito te bestrijden.
   Dit heeft de balkan oorlog tot gevolg gehad.
   Voor veel meer over die jaren: Lees het boek van: Robin de Ruiter: ÄH pleegde geen zelfmoord.
   Goede week.

   Like

Reacties zijn gesloten.