De NS gaan tientallen miljoenen compensatie betalen aan slachtoffers van de Holocaust

Plaatje hierboven: Nederlandse Joden worden met de hulp van de Nederlandse Spoorwegen (NS) op transport gezet naar de vernietigingskampen in het Oosten. Van de circa 140.000 Joden die voor de oorlog in Nederland woonden, werden er tussen de 102.000 en 110.000 vermoord, ongeveer 75 procent van het totaal.

Nederlandse Spoorwegen (NS), de Nederlandse nationale spoorwegmaatschappij, kondigde het voorbije weekeinde aan dat het de nodige voorbereidingen had getroffen om schadevergoeding te betalen aan overlevenden van de Holocaust die door Nederlandse treinen naar de vernietigingskampen in Europa werden gestuurd tijdens de Tweede Wereldoorlog. Het bedrijf kondigde de maatregel enkele maanden geleden aan na jaren van rechtszaken.

Meer dan 102.000 Joden werden tijdens de Holocaust door NS-treinen vervoerd en volgens verschillende schattingen verdiende het bedrijf ongeveer € 2,52 miljoen aan inkomsten uit het gebruik van de wagons door de nazi’s. In totaal komen daarmee naar schatting 6000 mensen in aanmerking.  Zij krijgen individueel maximaal 15.000 euro, werwijl overlevende echtgenoten van iemand die op NS-treinen is gestuurd ca. € 7.550 ontvangen.

Overlevende kinderen die vóór 8 mei 1945 zijn geboren – de dag dat de Tweede Wereldoorlog in Europa eindigde – krijgen ca. € 7.550, terwijl kinderen van overlevenden die na die datum zijn geboren ca. € 5.000 kunnen claimen. In 2005 verontschuldigde het bedrijf zich voor zijn rol in het transport van Joden naar de vernietigingskampen.

De Wereld Joodse Restitutie Organisatie (WJRO) in Israël verwelkomde de ontwikkeling. Voorzitter van WJRO, Gideon Taylor, vertelde aan Israel Hayom:

Het compensatieprogramma is een belangrijke erkenning van de rol die de NS speelde tijdens de Tweede Wereldoorlog in het lijden van Nederlandse joden die op NS-treinen werden vervoerd. In overleg met WJRO en de representatieve instantie van de Nederlandse Joodse gemeenschap, zou de NS nu extra middelen moeten aanwijzen om de aanbeveling van de commissie na te komen om een ​​collectieve uitdrukking te geven van erkenning van het lijden en het lot van de overgrote meerderheid van de Nederlandse Holocaustslachtoffers die niet overleefden na transport door NS of worden niet gedekt door het compensatieprogramma van NS.

De Nederlandse Spoorwegen en Anne Frank
Op 4 augustus 1944 was het precies 75 jaar geleden dat in Amsterdam het Joodse meisje Anne Frank en haar familie werden opgepakt in Het Achterhuis. Op 3 september 1944 werd de groep gedeporteerd met een trein van de Nederlandse Spoorwegen (NS) naar wat het laatste transport van Westerbork naar het concentratiekamp Auschwitz zou zijn.

Anne Frank was twee maanden eerder in haar dagboek begonnen schrijven, met name op 8 juli 1942. Haar laatste dagboeknotitie dateert van 1 augustus 1944. Zij en haar zus Margot stierven ergens in februari of maart 1945 aan de ontberingen in het concentratiekamp van Bergen-Belsen nabij Hanover in Duitsland.


Bronnen:

♦ naar een artikel van Dan Lavie “Dutch national railway operator to compensate Holocaust survivors and their families” van 4 augustus 2019 op de site van Israel Hayom

♦ naar een artikelDutch National Railway Compensation to Holocaust Survivors ‘Important Step,’ Jewish Restitution Organization Says” van 2 augustus 2019 op de site van The Algemeiner

♦ een artikel op deze blogNederlandse Spoorwegen gaan na 75 jaar eindelijk de slachtoffers van de Holocaust compenseren” van 27 juni 2019

♦ naar een artikelArrestatie Anne Frank 75 jaar geleden” van 1 augustus 2019 op de site van de Anne Frank Stichting

♦ naar een artikel van Alexander Verstraete “75 jaar geleden: SS pakt Joods meisje Anne Frank en haar familie op” van 4 augustus 2019 op de site van VRT NWS

Een gedachte over “De NS gaan tientallen miljoenen compensatie betalen aan slachtoffers van de Holocaust

  1. Nou moeten we weer geld betalen. Nu weer voor de Joodse slachtoffers van de tweede wereldoorlog. Wij Nederlanders moeten tegenwoordig overal aan betalen. Slavernijverleden en Indië verleden. Sreberenica de weduwen enz enz.Dit terwijl wij nog geld tegoed hebben van de Vikingen Noormannen De Spanjaarden de Fransen en de Duitsers. Zij hebben ons land uitgewoond. Kan ik effe vangen?

    Like

Reacties zijn gesloten.