Amerikaans Joodse cannabiswinkel aangevallen en besmeurd met antisemitische graffiti

Een etalageruimte die momenteel wordt omgezet in een marihuanawinkel werd maandag vernield. Jordan Avery, de president en CEO van Massachusetts Green Retail Inc., zei dat de plaats was geplunderd. Hij vond graffiti en een antisemitische boodschap op de muur gespoten, evenals een mes in een strop die aan het plafond hing.

Toen ik binnenkwam, was ik compleet sprakeloos,” zei Avery. “Het was heel verontrustend om zulke haat te zien.” Avery bekeerde zich tot het Jodendom en zijn zakenpartner is Joods. Avery gelooft dat het ook een racistisch gemotiveerde aanval was, omdat hij Afro-Amerikaans is. “Zwarten werden opgehangen, dus het is een sterke boodschap,” zei Avery.

Avery zei dat de locatie voor de verkoop van marihuana (cannabis, wiet of pot) enige weerstand heeft ondervonden van buren, maar hij zegt dat dit vandalisme de plannen van het bedrijf niet ontspoort. “Onze visie hier is om hier te openen en we laten hier ons niet door stoppen,’ zei Avery. “We gaan deze rommel opruimen, de bouw op gang brengen, wat demowerk doen en onze aanvraag indienen bij de (Cannabis Control Commission).”

Er wordt aangenomen dat het incident ergens rond maandagmiddag gebeurde, toen iemand het bedrijf zag verlaten. De politie zei dat ze naar die persoon zoeken.

Video: Vandals leave hateful messages inside proposed pot shop

Joden en cannabis
Voor Joden in de cannabisruimte is het een grapje van binnen hoeveel van ons betrokken zijn bij wiet: als activisten, professionals, medicinale marihuanapatiënten of gewoon als stoners. Maar hoe grappig het ook is, het is niet verrassend. Voor buitenstaanders lijkt de link tussen het Jodendom en cannabis willekeurig, maar zowel de joodse religie als de cultuur onderbouwen wat velen van ons als een natuurlijke verbinding beschouwen.

Wat nieuw is, is de wereldwijde reikwijdte van het fenomeen. Israël leidt de wereld op het gebied van medisch marihuana-onderzoek sinds wetenschapper Raphael Mechoulam THC in 1964 ontdekte, maar de Noord-Amerikaanse Joden lopen eindelijk in, nu wiet legaal is in Canada en negen Amerikaanse staten (plus Washington, D.C.). Bovengronds, luid en trots, omarmen steeds meer leden van de Joodse gemeenschap de zaak van cannabis.

Van professioneel netwerken tot Pot Shabbats, er zijn een aantal manieren waarop Joden betrokken zijn geraakt bij cannabis – meer dan alleen het consumeren. In Boca Raton, Florida, is er de International Jewish Cannabis Association, een educatieve non-profit; in Portland, Oregon, organiseren Roy en Claire Kaufmann de jaarlijkse cannabisseder, met een Haggada met een sociaal rechtsthema.

In Philadelphia organiseert Jewish Sauce Boss educatieve evenementen rond medicinale cannabis; in Jeruzalem kijkt schrijver Yoseph Needelman, auteur van memoires Cannabis Chassidus, naar een religieus kader voor begeleiding om high te worden en in Los Angeles heeft Cat Goldberg, CEO van Weed Bar LA, een aantal 420-vriendelijke Havdala-, Shabbat- en Hanukkah-feesten georganiseerd, uitgerust met live entertainment, informatieve panelen en geïnfuseerde traktaties.

Ook in L.A. bedienen eetbare leveranciers zoals Mitzvah Herbal zich op opmerkzame Joden die medicinale goodies zoeken met behulp van koosjer ingrediënten of op zoek zijn naar een alternatief voor het roken van het kruid op Sjabbat. En voor seculiere en religieuze Joden zijn er zowel menorah-vormige waterpijpen als online gemeenschappen zoals de Joodse Stoners Union.

Dat zijn Joden voor een verstandig drugsbeleid en 420-vriendelijke Joodse singles spelen specifiek in op elke smaak van hoogvliegende Joden. De redenen voor de Joodse cannabisaffiniteit zijn gevarieerd, variërend van een eenvoudige waardering voor high worden tot een foundation in tikkun olam.


Bronnen:

♦ naar een artikelVandals leave hateful messages inside proposed pot shop” van 25 juli 2019 op de site van The Coordination Forum for Countering Antisemitism (CFCA)

♦ naar een artikel van Madison Margolin “A New Leaf – Whether they care about social justice or spirituality or health concerns, Jewish groups are getting involved with cannabis” van 12 december 2018 op de site van The Tablet