Vroeg-christelijke ‘Kerk van de Apostelen’ is mogelijk nabij de Zee van Galilea opgegraven

Een 1400 jaar oude christelijke kerk opgegraven in de buurt van de Zee van Galilea in het noorden van Israël is misschien de legendarische ‘Kerk van de Apostelen’ gebouwd boven op het traditionele huis van Petrus en Andreas, twee vroege volgelingen van Jezus, zeggen archeologen.

De ontdekking komt nadat een team uit de Verenigde Staten en Israël meer dan vier jaar lang op de site van Beit Habeck heeft gegraven, op korte afstand van de oevers van de Zee van Galilea, dat eigenlijk een zoetwatermeer langs de rivier de Jordaan is.

De archeologen geloven dat Beit Habeck de plaats is van het oude Joodse vissersdorp Bethsaida, dat later de Romeinse stad Julias werd. Bethsaida lag tussen de bijbelse plaatsen Kafarnaüm (Capernaum) en Kursi.

Kursi werd in 1970 ontdekt toen wegenbouwers een weg aanlegden aan de oostzijde van het Meer van Galilea. Volgens de christelijke traditie heeft de profeet Jezus Christus, de zoon van een Joodse timmerman, in Kursi een man genezen die “bezeten was door demonen.”

Historische geograaf Steven Notley van het Nyack College in New York zei dat het team nu gelooft dat ze hebben gegraven op de plek van het oude Joodse vissersdorp Bethsaida, dat later de Romeinse stad Julias werd.

De ontdekking is controversieel omdat archeologen sinds het einde van de jaren tachtig een alternatieve site voor het bijbelse dorp Bethsaida hebben gevonden in et-Tell, ongeveer anderhalve kilometer landinwaarts vanaf de nieuwere site aan de oever van het meer bij Beit Habek, ook bekend als El Araj.

Plaatje hierboven: Opgravingen op de site deze zomer onthulden de sierlijke mozaïekvloer van een kerk uit het Byzantijnse tijdperk kerk waarvan wordt gezegd dat het de ‘Kerk van de Apostelen’ is, gebouwd op Bethsaida boven het huis van Jezus ‘volgelingen Peter en Andrew [beeldbron: Zachary Wong]

Opgravingen deze zomer hebben sierlijke mozaïekvloeren opgeleverd, vergulde overblijfselen van een muurmozaïek en de fragmenten van een marmeren koorscherm dat ooit was versierd met een krans. “Deze ontdekkingen lieten ons al weten dat de kerk wachtte om ergens in de buurt te worden gevonden,” vertelde prof. Steven Notley van Nyack College aan Fox News.

Naar aanleiding van de aanwijzingen ontdekten de archeologen de mozaïekvloeren van de kerk. “Het is altijd opmerkelijk om deze prachtig gedecoreerde vloeren aan het licht te brengen na bijna 1500 jaar begraven te zijn geweest,” legt Notley uit.

Het kleine vissersdorp is naar verluidt de thuisbasis geweest van ten minste drie van de vroege volgelingen van Jezus – de apostelen Petrus, Andreas en Filippus. Na de kruisiging van Jezus wordt van Petrus gezegd dat hij de leider of eerste paus van de vroege christelijke kerk is geworden. “De traditie van de Kerk van de Apostelen gaat terug tot 725 na Christus, toen een Beierse bisschop genaamd Willibald Bethsaida bezocht en erover schreef,” zei Notley.

Hoewel de onderzoekers tot dusverre de zuidelijke kamers van de kerk hebben opgegraven, zeggen ze dat het bewijsmateriaal aangeeft dat het deel uitmaakte van een kloostercomplex. Experts zijn ervan overtuigd dat het volgende opgravingsseizoen op Beit Habeck meer geheimen van de oude site zal onthullen en zijn van plan om de Byzantijnse kerk volledig op te graven.


Bronnen:

♦ naar een artikelIsraeli dig uncovers ancient Church of the Apostles near Sea of Galilee” van 31 juli 2019 op de site van Behind The News (BTN)

♦ naar een artikelEarly Christian ‘Church of the Apostles’ Possibly Unearthed Near Sea of Galilee” van 1 augustus 2019 op de site van Live Science