De weg naar annexatie van Judea & Samaria loopt doorheen Area C

Als iemand zich afvraagt ​​waarom de Israëlische regering zo graag de bouw goedkeurt van 715 huizen voor Palestijnen in Area C in Judea & Samaria (aka de Westelijke Jordaanoever), die onder Israëlische veiligheid en civiele controle staat, wordt net zoals voor adviseur van het Witte Huis Jared Kushner het antwoord met de minuut duidelijker.

Met dit gebaar wil Israël de Palestijnse Autoriteit uit Area C verdrijven en de controle van Israël over het gebied versterken. Israël wil zelf bepalen waar, wie en hoeveel in die huizen zullen wonen – niet de Palestijnse Autoriteit of het Palestijnse volk.

Bovendien keurde het kabinet de bouw van enkele duizenden huizen goed in Joodse nederzettingen in Area C. Voor de duidelijkheid: dit was de eerste stap op weg naar de toekomstige Israëlische annexatie van Area C.

Het parlementslid voor Al Fatah, Azzam al-Ahmad zei woensdag dat de Israëlische regering ernaar streeft om alle nederzettingen en buitenposten op de Westelijke Jordaanoever samen te voegen tot één enkel blok.

Het is onduidelijk hoe nauwkeurig deze verklaring is, maar er is geen twijfel – vooral gezien de laatste opmerkingen van minister van Transport Bezalel Smotrich (United Right) over de kwestie – dat hij de bouw steunt “zolang het de oorspronkelijke bewoners dient en uitsluitend wordt gedaan op een manier die de veiligheid en de strategische belangen van Israël dient”- dat dit gebaar ernaar streeft elke kans op voortdurende Palestijnse bouw te dwarsbomen, evenals elke mogelijkheid voor een toekomstige Palestijnse staat wil dwarsen.

Bovendien gaat dit besluit verder dan mogelijke annexatie, omdat het is genomen tegen de achtergrond van het naderende faillissement van de Palestijnse Autoriteit. Al maandenlang is de Palestijnse Autoriteit op weg naar economische ondergang over de weigering van PA-president Mahmoud Abbas om de belastingen te accepteren die Israël namens Ramallah int, wat neerkomt op meer dan $ 200 miljoen per maand.

De beslissing van Abbas, genomen nadat de Israëlische regering een wet heeft aangenomen die vereist dat het bedrag van de maandelijkse stipendia die door de PA aan terroristen en hun families worden betaald, in mindering worden gebracht op de door Israël geïnde belastingen, heeft de reeds afnemende schatkist van de PA verder belast, waardoor insolventie een feitelijk vooruitzicht is geworden.

Deze situatie wordt nog verergerd door het feit dat de Palestijnse Autoriteit ook op de rand van politiek en diplomatiek faillissement staat. Opgericht in 1994, met als doel de Oslo-akkoorden te implementeren, blijkt de PA in elk voorbijgaand jaar steeds overbodiger te worden. Inderdaad, buiten veiligheidskwesties heeft de regering Trump alle diplomatieke banden met Ramallah verbroken, net als de Israëlische regering.

Hamas, die de PA uit de Gazastrook verdreef in een militaire staatsgreep in 2007, voert een volledig onafhankelijk beleid in Gaza. Fatah, de organisatie in de kern van de PA, heeft zelfs zijn voorsprong verloren, ten gunste van Hamas, met betrekking tot de Palestijnse vluchtelingenkampen in Libanon, waar Hamas nu opkomt voor de strijd voor de sociale rechten van de vluchtelingen.

Veel hoge PA-functionarissen zijn van mening dat de Trump-regering, Israël, Hamas en zelfs verschillende Arabische landen (die vorige maand de economische top van Bahrein hebben bijgewoond) samenzweren tegen de Palestijnse Autoriteit.

Vorige week waarschuwde Abbas opnieuw dat de Palestijnen zullen stoppen met de uitvoering van hun overeenkomsten met Israël. De consequenties van dit besluit blijven onduidelijk, maar het is veilig om aan te nemen dat de leden van het uitvoerend comité van de PLO – van wie sommigen misschien gehoopt hebben een resolutie hierover op de achtergrond te leggen – nu te enthousiast zullen zijn om dit door te voeren.

Dit is vooral aannemelijk, gezien het rapport van vanochtend door journalist Nahum Barnea in Yedioth Aharonoth, waarin wordt gezegd dat Kushner van plan is een groot aantal Arabische leiders uit te nodigen voor een top in Camp David en de ‘deal van de eeuw’ presenteren, zelfs vóór de Israëlische verkiezingen over 17 september.

De geweldige service die de regering Trump van plan is te bieden aan de verkiezingscampagne van premier Benjamin Netanyahu, deze actie zou de PA een bijzonder krachtige oplawaai geven. Veel Arabische leiders zullen zich verplicht voelen om de top bij te wonen en de Amerikaanse president zijn vredesplan te horen presenteren, maar Abbas zou, zelfs als hij werd uitgenodigd, hoogstwaarschijnlijk afwezig zijn, wat de Palestijnse leider opnieuw irrelevant zou maken.


Bronnen:

♦ naar een artikel van Jacob Magid “Security cabinet approves plan granting Palestinians 700 building permits” van 30 juli 2019 en een artikel van Avi Issacharoff ‘The road to annexation runs through Area C” van 1 augustus 2019 en een artikelAfter okaying Palestinian homes, Netanyahu vows Jewish settlements are ‘forever’” van 30 juli 2019 op de site van The Times of Israel