Seks, corruptie en vriendjespolitiek bij de UNRWA

Nadat een intern VN-rapport verstrekkende corruptie bij de “Palestijnse vluchtelingen hulporganisatie” UNRWA heeft vastgesteld, hebben na de VS nu ook Zwitserland en Nederland hun betalingen aan de UNRWA stopgezet. Duitsland blijft de wereldwijd grootste sponsor van de Hamas minnende UNRWA.

In het middelpunt van de kritiek staan de Zwitserse commissaris-generaal van de UNWRA, Pierre Krähenbühl, de plaatsvervangend commissaris-generaal Sandra Mitchell en stafchef Hakam Shahwan, die beide al afgetreden zijn. Pierre Krähenbühl zou zijn minnares Maria Mohammedi tot belangrijkste adviseur benoemd hebben en met haar dure zakenreizen rondom de wereld hebben gemaakt, bericht Al-Jazeera.

Al-Jazeera kreeg een kopie van het interne VN-rapport aan secretaris-generaal António Guterres uit december 2018 toegespeeld, die de handelwijze van de vier “een groot risico voor de naam van de VN” noemt. “Hun onmiddellijke ontslag dient overwogen te worden.”

Het rapport beschuldigt de leiding van de UNWRA van “fout gedrag, vriendjespolitiek, wraakzucht en ander ambtsmisbruik”. Sinds 2015 zouden zijn de macht in de UNRWA naar zich toe getrokken hebben. Met zijn ambtsaanvaarding in maart 2014 zou Krähenbühl zijn best hebben gedaan om een baan te verkrijgen voor Maria Mohammedi, een getrouwd actrice, die in februari 2015 zijn adviseur werd.

Al snel werd duidelijk dat hun relatie “alles andere dan zuiver beroepsmatig” was, aldus het rapport. Krähenbühl reisde vaak met Mohammedi businessclass naar het Midden-Oosten en was “28-29 dagen in de maand op reis en maakte daarbij ook nog aanspraak op onkostenvergoeding.”

Toen de VN-ambassadrice van de Amerikaanse president Donald Trump, Nikki Haley, in 2018 het einde van de Amerikaanse financiering van de UNRWA verkondigde, diende de crisis van de UNRWA “als voorwendsel om de beslissingsbevoegdheid bij de leden van deze ´kliek´ te concentreren, vooral bij de voormalige stafchef (Shahwan), om regels en lopende handelingen te minachten, waarbij de uitzonderingstoestand de regel werd; en voor nog meer reislust van de commissaris-generaal”, aldus het rapport.

De voormalig plaatsvervangend commissaris-generaal Sandra Mitchell zou – tegen de VN-regels betreffende vriendjespolitiek in – in oktober 2018 haar man Robert Langridge een baantje bezorgd hebben op het kantoor van de UNWRA in Jordanië.

Shahwan zou zich volgens getuigen als een “gangster” gedragen hebben en grotendeels opgetreden zijn als eigenlijke chef van de UNWRA. Shahwan zou “effectief de leiding van de UNRWA in Jeruzalem hebben overgenomen.” Toen in 2018 een chauffeur tegen hem en andere vooraanstaande leden van de UNWRA klachten zou hebben ingediend, zou Shahwan de man “zwartgemaakt” gemaakt en geschorst hebben.

Shahwan heeft begin juli volgens onderzoek door Al-Jazeera zijn ontslag ingediend, Mitschell is eind juli met vervroegd pensioen gegaan, maar blijft nog VN-werkneemster. Krähenbühl noemde de beschuldigingen “fout en verzonnen”, en weigert vooralsnog om af te treden.

Hillel Neuer van “UN Watch” eist de afzetting van Krähenbühl: “Nog nooit heeft een VN-autoriteit van deze grootte zulke beschuldigingen tegen de hoogste heren van dienst meegemaakt. Wij roepen de grootste sponsoren van de UNRWA – waaronder Duitsland, Groot-Brittannië, Zweden, Noorwegen, Nederland, Canada, Spanje en Australië – ertoe op om hun meest elementaire verantwoordelijkheid na te komen. Krähenbühl moet onmiddellijk weg, en met hem alle UNWRA-medewerkers die de meest minimale beroepsmatige standaards van de VN hebben overtreden.”

De vice-fractievoorzitster van de AfD in de Duitse Bondsdag, Beatrix von Storch, heeft op 26-04-2018 al het stopzetten van de Duitse UNWRA-financiering geëist. Als antwoord op een interpellatie van de AfD noemde de Duitse regering op 06-06-2018 de door de UNWRA genomen controlemechanismen “geschikt en gepast”. Deze vaststelling zou de Duitse regering nu wel eens om de oren kunnen gaan vliegen.


Bronnen:

♦ artikel in een vertaling uit het Duits door E.J. Bron van een artikel “Sex, Korruption und Vetternwirtschaft beim UNO-Palästinenserhilfswerk” op de site van Journalisten Watch van 2 augustus 2019.

2 gedachtes over “Seks, corruptie en vriendjespolitiek bij de UNRWA

  1. Sex en islam zijn beiden vormen van afgoderij en is een normale mix voor de ondergang van een samenleving ,die mag betaald worden door de niets vermoedende slapende westerse bevolkingen!!De UNWRA heeft willens wetens de Palestijnse vluchtelingenproblematiek in stand gehouden(decennia) !UNWRA = bodemloze put!Snel afschaffen dit instituut !!De wereld moet geleerd worden dat er geen Palestijnse staat komt ,en ook nooit bestaan heeft!!

    Geliked door 1 persoon

Reacties zijn gesloten.