32 partijen registreren kiezerslijsten voor de stemming in september, tegen 47 vorige keer

Met nog 47 dagen te gaan tot aan de nationale parlementsverkiezingen van 17 september aanstaande, hebben in het totaal 32 partijen hun kiezerslijsten geregistreerd bij de Centrale Verkiezingscommissie. De deuren van het comité openden woensdag voor de partijen die om de 120 zitplaatsen van de Knesset haastten en sloten de deuren om middernacht donderdag.

Het totaal van 32 facties ligt merkelijk lager dan de laatste verkiezingscyclus, toen een record van 47 partijen zich registreerde voor de stemming van 9 april. Het kleinere aantal is gedeeltelijk het gevolg van fusies tussen partijen na enkele weken van politiek gesjacher en vooral veel gekrakeel.

Verwacht wordt dat de Likoedpartij van zetelend premier Binyamin Netayahu en de partij Blauw en Wit (Kahol Lavan) geleid door Benny Gantz de stemming zullen domineren, waarbij peilingen andermaal een nek-aan-nek race voorspellen met elks ongeveer 30 zetels, ongeveer hetzelfde als in april.

Premier Benjamin Netanyahu leidt de lijst voor zijn Likud-partij, gevolgd door Knesset-spreker Yuli Edelstein, minister van Buitenlandse Zaken Yisrael Katz, minister van Strategische Zaken Gilad Erdan, en minister van Financiën Moshe Kahlon, wiens Kulanu-partij in mei met Likud fuseerde, werd als 5de geplaatst. Gideon Sa’ar, Miri Regev, Yariv Levin, Yoav Gallant en Nir Barkat ronden de top 10 af voor Likud.

Het door Blue and White ingediende verkiezingskaartje was bijna identiek aan dat van de verkiezingen van april, met alleen wijzigingen in de volgorde van de kandidaten onder nummer 30 op de lei. Benny Gantz, Yair Lapid, Moshe Ya’alon en Gabi Ashkenazi bezetten de bovenste vier slots. Lapid, die zijn Yesh Atid-partij samenvoegde met Gantz’s Israel Resilience om Blauw en Wit te vormen voorafgaand aan de vorige verkiezingen in april, is ingesteld om als premier van Gantz over te nemen tijdens de termijn als onderdeel van een rotatieovereenkomst, als Blauw en Wit de volgende regering mag vormen.

Het nieuw gevormde United Right, een samenvoeging van Nieuw Rechts en de Unie van Rechtse Partijen, wordt geleid door de voormalige minister van Justitie en Nieuw Rechts leider Ayelet Shaked, gevolgd door URWP’s Rafi Peretz en Bezalel Smotrich, met de voormalige New Right voorzitter Naftali Bennett wordt een 4de plaats verwacht. De laatste peilingen suggereren dat het op weg is naar ongeveer 11 zetels in de Knesset.

Avigdor Liberman, die weigerde om lid te worden van een door Netanyahu geleide coalitie na de verkiezingen van 9 april en daarmee nieuwe verkiezingen uitlokte, voert opnieuw zijn Yisrael Beytenu-partij aan. Hij zou wel eens een beslissende rol kunnen spelen in de komende regeringsvorming tussen de verschillende rivalen aan de politieke rechterzijde. Naar verluidt zou zijn partij op ongeveer 10 à 11 zetels kunnen uitkomen.

Arabische facties
De vier belangrijkste Israëlisch-Arabische partijen met een Arabische meerderheid hebben er lang over gedaan om een definitief akkoord bereiken om de gezamenlijke lijst te reconstrueren, die vóór de nationale stemming in april in twee delen was gesplitst.

De vier facties – Hadash, Ta’al, Ra’am en Balad – vormen opnieuw een gemeenschappelijke lijst na de dramatisch lage opkomst van Arabische Israëliërs in de laatste stemming. Ayman Odeh, Mtanes Shihadeh, Ahmad Tibi en Mansour Abbas leiden de nieuw herenigde Joint (Arab) lijst, die eveneens op 11 zetels mikt.


Bronnen:

♦ naar een artikel32 parties register electoral slates for September vote, down from 47 last time” van 2 augustus 2019 en een artikelPoll: Half of voters want unity government, as support for Liberman rises” van 1 augustus 2019 en een artikel van Adam Rasgon “As election deadline looms, Arab parties struggle to merge lists” van 18 juli 2019 op de site van The Times of Israel

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.