Na Nederland legt thans ook België de financiering van de UNRWA stil

Plaatje hierboven: Op woensdag 13 maart ’19 ondertekenden in Brussel de premier van de Vlaamse regering, Geert Bourgeois (links) van de N-VA partij en Pierre Krähenbühl (rechts), de Commissaris-generaal van de UNRWA, een driejarige overeenkomst (2019- 2021) ter waarde van € 479.000 ter ondersteuning van de kerndiensten van UNRWA.

In navolging van Nederland en Zwitserland heeft nu ook de Federale regering van België de schorsing aangekondigd van hun financiering van de UNRWA, het hulpagentschap van de Verenigde Naties voor Palestijnen.

Het is nog niet bekend wat de Vlaamse regering zal beslissen. Geert Bourgeois werd per 2 juli 2019 opgevolgd door Liesbeth Homans eveneens een boegbeeld van de conservatieve vlaams-nationalistische N-VA. Kersvers kamerlid voor de N-VA Michael Freilich heeft nog niet gereageerd op deze kwestie.

Dit naar aanleiding van het verschijnen van een vernietigend rapport over corruptie op het hoogste niveau van de organisatie. “Hoge functionarissen van VN-hulporgaan UNRWA zouden zich schuldig hebben gemaakt aan seksueel wangedrag, nepotisme en intimidatie“, schreef gisteren het NRC.

Volgens het VRT journaal zijn er klachten…

… over de bestuursstijl van de Zwitserse topman Pierre Krählenbühl en zijn hoogste medewerkers. Zo zou Krählenbühl een vrouwelijke senior adviseur hebben aangeworven buiten de normale procedures, en daarna een meer dan professionele relatie met haar hebben gehad. De topman laat zich zelden zien op het hoofdkwartier in Jeruzalem en rekent voor zijn verblijf in het buitenland dagvergoedingen aan. Verder is er sprake van een “toxische atmosfeer”, nepotisme, discriminatie en misbruik van gezag.

Begin verleden jaar besloot de Belgische de liberale (Open VLD) vicepremier en minister van Ontwikkelingssamenwerking Alexander De Croo om de volgende 3 jaren 19 miljoen euro toe te kennen aan UNRWA. België is een van de weinige donoren die dergelijke meerjarige financiering toekent. UNRWA verkeert in financiële problemen sinds de Amerikaanse regering besliste om haar steun aan de UNRWA te halveren.

Minister Alexander De Croo zei hier toen over:

Ik heb veel respect voor de inzet van UNRWA, dat in uiterst moeilijke en gevaarlijke omstandigheden moet werken. De leefomstandigheden in Gaza, Syrië, de Westbank en elders in de regio zijn bijzonder moeilijk. Voor heel wat Palestijnse vluchtelingen is UNRWA een laatste reddingsboei. Dankzij UNRWA kunnen een half miljoen Palestijnse kinderen naar school. Het voorkomt dat ze ten prooi vallen aan radicalisering en gewelddadig extremisme.

Donoren 2018
Volgens cijfers van de UNRWA zelves heeft de Palestijnse hulporganisatie van de Verenigde Naties over heel 2018 een totaal bedrag ontvangen van 1.276.418.947 dollars.

De lijst met 107 donerende landen en organisaties werd in 2018 aangevoerd door de Europese Unie die 178.989.326 dollars doneerde op de voet gevolgd door Duitsland ($ 177.439.447) en Saoedi-Arabië ($ 159.956.771). De lijst werd voordien aangevoerd door de Verenigde Staten maar onder het beleid van Donald Trump staan de VS thans op de 6de plaats met een donatie van $ 60.429.282.

Nederland staat op de lijst op de 14de plek met $ 22.677.756 en België volgt op de 19de plek met $ 15.498.794. Op de laatste 107de plek van donoren staat het Internationale Rode Kruis met een donatie van $ 328.

5 gedachtes over “Na Nederland legt thans ook België de financiering van de UNRWA stil

  1. UNWRA zou net zo als de criminele motorclubs moeten worden verboden,alleen Donald Trump heeft dit de geldstroom snel geblokkeerd naar dit geldverslindende clubje nep “hulpverleners”!!!Het in stand houden van de UNWRA is schadelijker dan alle “criminele” motorclubs bij elkaar !!!Een mevrouw Sigrid Kaag en een mevrouw Ploumen van de PvdA zouden i.v.m. hun medeplichtigheid aan ondermijning per direct de gevangenis in gegooid worden en persoonlijk aansprakelijk stellen wegens het doelbewust saboteren van de samenleving !!!!

    Like

  2. Israel zegt al jaren dat de UNWRA een totaal corrupte organisatie is die palestijnen niet helpt maar ervoor zorgt dat ze slachtoffer blijven.

    Zij staan garant voor het jarenlange financiele luxepakket van de UNWRA leiders/organisatoren & medewerkers.

    Géén “vluchtelingen” = géén UNWRA = géén job.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.