Het vernederen van Joden in de Diaspora doen stoppen: Eretz Israel

Wanneer de muhtasib of zijn agent de jizya [*] komt ophalen, moet de dhimmie voor hem staan, hem op de zijkant van de nek slaan en zeggen: ‘Betaal de jizya, ongelovige.’ De dhimmie zal zijn hand met de jizya uit zijn zak halen en het hem presenteren met nederigheid en onderwerping. [James E. Lindsey: Daily Life in the Medieval Islamic World; 2008]

[*] De Jizya was een taks die dhimmies (niet-moslims, Joden) moesten betalen om te mogen wonen, leven en werken in door moslims bestuurd land volgens de islamitische wet.


Het Jodenras had volgens Cassiano gewoonlijk acht deelnemers of soms twaalf. Ze moesten naakt door de straten rennen, enkel bedekt met een lendendoek. Op hun voorhoofd zouden de letters SPQR zijn geschilderd, de afkorting voor het Latijnse Senatus Populusque Romanus, de officiële naam van het stadsbestuur, zowel oud als modern. Aangezien Carnaval in februari plaatsvindt, was het vaak koud, nat en dikwijls modderig. Om de race moeilijker te maken voor de lopers – en leuker voor het publiek – werden de deelnemers vaak de keel half dichtgeknepen vooraleer ze vertrokken met als resultaat dat ze tijdens de race soms moesten overgeven of zelfs in elkaar zakten. De toeschouwers mochten ook rotte sinaasappels en modder naar de lopers gooien. [David B. Green, “1668: Pope puts a stop to Rome’s sadistic ‘Jews Race’]


De vernedering beëindigen

Voorbeelden van Joodse vernedering in de diaspora zijn er in overvloed. In de Middeleeuwen in sommige delen van Europa moesten Joden speciale puntmutsen of badges dragen, zogenaamd om “de kans op geslachtsgemeenschap tussen Joden en niet-Joden te verminderen.”

Later, in de 18de en 19de eeuw, beperkt vele landen waar Joden mochten wonen, welke beroepen ze konden uitoefenen, of ze konden studeren aan universiteiten, eigen land, in het leger, enzovoort.

Er waren veronderstelde rechtvaardigingen voor sommige van deze beperkingen, zoals het beschermen van de kansen die beschikbaar zijn voor ‘inheemse’ Europeanen, maar het effect was om altijd de boodschap te sturen dat de Joden moreel inferieure wezens waren die straf verdienden.

De nazi’s vernederden Joden publiekelijk nog voordat ze hen systematisch begonnen te vermoorden. Foto’s van Joden die door de straten worden geparadeerd in een staat van uitkleden, gedwongen worden om goten op hun knieën schoon te maken, enzovoort, zijn gebruikelijk.

Plaatje hierboven: Wenen, 1938. Nazi’s en gewone burgers kijken toe hoe weerloze Joden door hun omstanders worden gedwongen de straten van de Oostenrijkse hoofdstad te schrobben. Anderen kijken weg terwijl Joden publiekelijk worden geslagen en vernederd door de nazi’s en hun helpers [beeldbron: United States Holocaust Memorial Museum]

Het antisemitisme van de christelijke wereld kan misschien worden herleid tot de weigering van de Jood om het ‘goede nieuws’ te accepteren dat de Messias [de Christus] was gearriveerd. Onder moslims was het door hun koppige weigering om de profetie van Mohammed te aanvaarden dat Joden in Marokko in de 19de eeuw werden gedwongen in getto’s te leven en op blote voeten moesten gaan of schoenen van stro dragen als ze in hun buurt liepen.

Moslimkinderen gooiden vanzelfsprekend stenen naar Joden. Net als in Europa was de behandeling van Joden in de moslimwereld afhankelijk van de bevlieging van de heerser, soms behoorlijk hard en soms minder. Maar de inferieure positie van de Joden, gebaseerd op Koranische principes, was niet minder evident dan in de christelijke wereld. En dat uitte zich vaak in daden van vernedering.

Ik ben opgegroeid in de Verenigde Staten, waar het soort moorddadige Jodenhaat die mijn grootouders in het Russische rijk ervoeren, meestal slechts een verhaal was. Maar toen ik antisemitisme tegenkwam, was het altijd in essentie de uitdrukking van de behoefte van de niet-Jood om de Jood, omstanders en zichzelf de inferieure sociale status van de Jood te tonen.

In de tijd van mijn grootouders hadden Joden geen andere keuze dan vernedering te accepteren, omdat het de prijs was om een ​​veel ergere straf te vermijden – moord of verkrachting kon volgen als de Jood weigerde in zijn of haar plaats te worden geplaatst.

Plaatje hierboven: Na de sluiting van de Golf van Akaba op 23 mei 1967 voor de Israëlische scheepvaart (een oorlogsdaad) schopt toenmalig Egyptisch president Gabdel al-Nasser een klassieke Joodse karikatuur in zee, met de legers van Irak, Libanon en Syrië bij de hand [beeldbron: Libanees tijdschrift Al-Djarida, 25 mei 1967]

Eretz Israel
Eeuwen van leven in de Diaspora deed het Joodse volk wennen aan vernedering. De oprichters van de staat Israël beseften dit en de ‘Nieuwe Jood’ die zij in Eretz Yisrael wilden creëren, was een persoon die dat niet langer zou accepteren. En in een Joodse staat zou een jood niet moeten kiezen tussen schaamte of dood.

Natuurlijk waren er tijden dat het die kant leek op te gaan, zoals toen Ben Gurion besloot om Duitse herstelbetalingen te accepteren om de hervestiging van honderdduizenden vluchtelingen uit de Holocaust, en in feite ook vluchtelingen uit de Arabische wereld, te financieren. Menachem Begin verkoos eer boven praktisch nut en verzette zich fel tegen de deal (om eerlijk te zijn, misschien wilde hij naast eer niet al dat geld naar de overheid en ondernemingen in Histadrut zien stromen).

Helaas is het niet zo eenvoudig geweest om de tolerantie voor vernedering uit het Joodse volk te kweken, zelfs in een Joodse staat. Wanneer iemand ons onrechtvaardig behandelt, geven we er vaak de voorkeur aan het gewoon te accepteren in plaats van op te komen voor onszelf. Deze houding blijft naar boven komen in de betrekkingen tussen Israël en de Palestijnse Arabieren, evenals onze oude nemeses in Europa.

De belangrijkste kwestie voor de Palestijnen is de kwestie van soevereiniteit in Jeruzalem en over de Tempelberg en andere locaties. Ze begrijpen heel goed dat Jeruzalem het spirituele centrum van het land is en ze blijven aandringen om van de berg een no-go zone voor Joden te maken.

“Wie heeft dat Vaticaan nodig?” zei Moshe Dayan, maar hij zag niet in dat het niet alleen belangrijk is als een religieus symbool, maar als bewijs dat de wortels van het Joodse volk hier in het land Israël zijn, in onze hoofdstad.

In de loop van de tijd hebben we de angst voor ‘verstoringen’ en buitenlandse druk toegestaan ​​om ons te dwingen om beetje bij beetje de praktische controle over de berg en Oost-Jeruzalem op te geven die we in 1967 ten allen prijze hebben gewonnen. Onze ineenstorting van de installatie van metaaldetectoren kunnen het dieptepunt zijn geweest.

Maar de laatste tijd zijn er enkele lichtpuntjes geweest, zoals de sloop van illegaal gebouwde gebouwen in het zuidoostelijke deel van de stad, en de opgravingen in de Stad van David ondanks de Palestijnse bezwaren. Ik hoop dat dit demonstraties zijn van een nieuwe ernst en niet alleen van vóór de verkiezingen.

Het gaat net zo slecht of slechter in onze relatie met de Europese Unie. Zij en haar leden, met name Duitsland (!) Hebben onze soevereiniteit vertrapt door illegale Palestijnse bouw te financieren in Area C, het deel van Judea / Samaria dat geacht wordt onder volledige Israëlische controle te zijn – inclusief kwesties zoals bestemmingsplannen en bouw. Ze ondersteunen linkse ‘Israëlische’ ngo’s die tussenkomen in onze politiek, proberen de IDF in de gebieden in verlegenheid te brengen en de regering en IDF lastig te vallen met frivole ‘lawfare’. We hebben slechts de mildste stappen ondernomen om hen binnen de perken te houden.

Totdat president Trump kwam, handhaafde het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken de absurde fictie dat geen enkel deel van Jeruzalem aan Israël toebehoorde, ondanks het feit dat het sinds de oprichting van de staat de zetel van onze regering was geweest. Geen enkel ander land is het recht ontzegd om zijn eigen hoofdstad te bepalen, en als Trump niets anders voor Israël had gedaan (en hij heeft veel gedaan), zou hij worden herinnerd voor het beëindigen van de lange vernedering die ons vanaf het begin was opgedrongen. Van de staat.

De Arabieren en Europeanen dwingen ons niet om straten op onze knieën schoon te maken zoals de nazi’s, maar door onze soevereiniteit over het land te negeren, vooral in onze hoofdstad, bevestigen ze hun overtuiging – zowel de moslim- als christelijke versies – dat Joden niet dezelfde rechten hebben als anderen.

Net als de vernederende jizya-betaling en de bijbehorende klap, straffen hun acties ons in praktische zin en vernederen ze ons. Maar we zijn weg uit de Diaspora en terug in ons thuisland waar we geen vernedering hoeven te accepteren. Zowel Ben Gurion als Begin begrepen dat. Ik vraag me af hoe de leiders van vandaag daarover denken.

door Victor Rosenthal


Bronnen:

♦ naar een artikel van Victor Rosenthal “Ending the Humiliation” van 25 juli 2019 op de site van Abu Yehuda

Een gedachte over “Het vernederen van Joden in de Diaspora doen stoppen: Eretz Israel

 1. Prima artikel.

  Vernedering van Joden door hordes doorgeknalde Jodenhaters zegt natuurlijk niets over Joden maar alles over de groepen kleinzielige, mislukte, jaloerse haters.

  Joden zijn zoals de uit de as herrijzende feniks, niets kan hen vernietigen en ze komen er altijd weer bovenop….groter, sterker & beter.

  Dit zorgt voor woede & frustratie wat dan weer resulteert in de aanvoer & samensmelting van meer van dit soort individuen die een uitlaatklep zoeken en vinden in het “vernederen” van Joden.

  Het is zoals onkruid………..onuitputtelijk.
  Jodenhaat is een verbindende factor, het verenigt mensen.

  Oud & jong, ongeletterd & intellectueel, politicus & arbeider, journalist & opportunist, blank & zwart, rechts & links, homofoob & homohater, rechtse nazi & linkse humanist…, allen dansen & deinzen mee op de vele zinderende festivals van Joden haat.

  De mislukking & jaloersheid in hun kleinzielige bestaan komt allemaal door het overleven van de Joden en daarom is hun obsessieve haat een mensenrecht.

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.