VS verzoeken België en Duitsland om schepen te beschermen tegen Iran in Straat van Hormuz

Plaatje hierboven: Golf van Oman, 13 juni 2019. De Noorse ethanoltanker Front Altair werd geraakt door drie explosies nadat het net de Straat van Hormuz was uitgevaren. Explosies troffen ook het Japanse schip Kokuka Courageous, dat werd geladen met methanol, maar het vuur aan boord werd snel geblust [beeldbron: Yahoo]

De Verenigde Staten hebben Duitsland gevraagd om de militaire missie te vervoegen om schepen te beschermen tegen Iran die doorheen de Straat van Hormoez varen, volgens de Amerikaanse ambassade in Berlijn.

We hebben Duitsland formeel gevraagd om samen met Frankrijk en het VK te helpen de Straat van Hormuz te beveiligen en Iraanse agressie te bestrijden,” zei een woordvoerster van de Amerikaanse ambassade in Berlijn. Vorige week zei de Duitse minister van Buitenlandse Zaken Heiko Maas dat Berlijn nog geen definitief besluit moest nemen over toetreding tot een internationale coalitie om commerciële schepen in de regio te beschermen.

Ook België werd door de Verenigde Staten gevraagd om deel te nemen aan een beveiligingsmissie van de scheepvaart in de Straat van Hormuz, nabij Iran. Dat laat defensieminister Didier Reynders (MR) weten aan het parlement, zo verneemt De Morgen. Het leger beraadt zich nog over het Amerikaanse verzoek.

Sinds begin juni proberen de Verenigde Staten een internationale coalitie op te bouwen die de veiligheid van de scheepvaart in de Straat van Hormuz moet garanderen. In die zee-engte, een belangrijke doorgang die de Indische Oceaan en de Perzische Golf verbindt, is het de laatste weken onrustig. Een aantal schepen zijn aangevallen en gesaboteerd,” schrijft HLN.

Een oorlogsschip van de Britse Koninklijke Marine (Royal Navy) arriveerde vorige week in de Perzische Golf om schepen onder Britse vlag door de Straat van Hormuz te vergezellen, te midden van spanningen nadat Iran eerder deze maand een Britse tanker in de Perzische Golf in beslag nam.

De terreurgroep van de Revolutionaire Garde van Iran heeft audio en video vrijgegeven van zijn marine-eenheid die een oorlogsschip van de Britse Royal Navy dreigt uit de weg te blijven tijdens de verovering van de olietanker onder Britse vlag en de ontvoering van zijn bemanning.

Iran is onlangs begonnen met het verrijken van uranium boven een limiet vastgelegd in een nucleair akkoord van 2015 met wereldmachten, een deal waaruit Trump zich terugtrok. Trump heeft sindsdien de economische sancties tegen Teheran geïntensiveerd en de spanningen zijn toegenomen.

Kaart: Straat van Hormuz (14 juni 2019)


Bronnen:

♦ naar een artikelUS asks Germany to join naval force to protect Gulf shipping from Iranian attacks” van 30 juli 2019 en een artikelIran to restart activities at Arak heavy water nuclear reactor” van 28 juli 2019 op de site van Behind The News

♦ naar een artikel van Jeroen Van Horenbeek “VS vragen Belgische oorlogsschepen in Straat van Hormuz” van 30 juli 2019 op de site van Het Laatste Nieuws (HLN)

3 gedachtes over “VS verzoeken België en Duitsland om schepen te beschermen tegen Iran in Straat van Hormuz

 1. Belgie twijfelt want ze heeft geen geld en Duitsland heeft al officieel afgezegd.

  Ik denk dat hen dat duur zal komen te staan. Trump heeft voor dit soort afwijzigingen totaal geen begrip….en met recht.

  Like

 2. Laten de Europese partners daar nou vreselijk van schrikken. Nooit betaald nooit hun verplichtingen nagekomen. Geweldige president die Trump.
  Wij hebben rutte die geeft ons land weg aan de islam en de asielparasieten.

  Like

 3. Daar Amerika vandaag de grootste olieproducent ter wereld is heeft ze de Straat van Hormuz niet nodig.

  Ze vraagt dus gewoon aan haar Westerse partners hun ‘eigen belangen te beschermen en deze niet op Amerika af te wimpelen.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.