Sterke Nederlandse delegatie op 15de Europese Maccabi Games in Boedapest

Meer dan 2.000 Joodse atleten uit 42 landen en duizenden toeschouwers verzamelden zich op dinsdag 30 juli in het nieuwe Hidegkuti Nándor-stadion van in de Hongaarse hoofdstad Boedapest voor de opening van de 15de European Maccabi Games.

De Europese Maccabi Spelen worden elke vier jaar georganiseerd, telkens twee jaar nadat de Maccabiade (Maccabiah) werd gehouden waaraan de beste Joodse spelers van de hele wereld aan deelnemen. De volgende Maccabiade vindt plaats in 2021 (zie onderaan trailer). De missie van de Europese Maccabi Games is het in stand houden van de Europese Joodse gemeenschap door middel van atletische competitie. Praag organiseerde in 1929 de allereerste Europese Maccabi Games.

Europese delegaties sturen hun beste Joodse sporters om te concurreren. Met 180 atleten stuurde Israël zijn grootste delegatie ooit naar de openingsceremonie van dinsdag van het evenement. De games van dit jaar, die op verschillende locaties plaatsvinden, omvat 20 categorieën, waaronder zwemmen, schaken, schermen, voetbal en boksen. Het was de eerste keer sinds de eerste Europese Maccabi-spellen in 1929 in Praag dat het evenement werd georganiseerd in Midden-Europa.

De Verenigde Staten liepen niet ver achter met ongeveer 150 atleten, gevolgd door Frankrijk, Zuid-Afrika en Duitsland. Onder de kleinere delegaties, met minder dan 10 atleten, was dat van Noord-Macedonië, waar de nazi’s meer dan 98 procent van de Joodse gemeenschap vermoordden – hun hoogste sterftecijfer ooit. Andorra, een klein vorstendom grenzend aan Spanje, stuurde twee atleten, net als Polen. Ook België en Nederland stuurden enkele Joodse atleten naar Boedpest.

TeamNL, een van de grootste delegaties in Boedapest

Sommige atleten marcheerden in het stadion met hun kinderen op hun schouders. De enthousiaste entree van de Franse delegatie bestond uit atleten die op de schouders van andere atleten reden. En de Nederlandse delegatie, die de nationale kleur oranje droeg, had een eigen drummer. De voetballer Noah Beukeboom mocht de Nederlandse vlag dragen tijdens de openingsceremonie van het sportevenement.

Onder de aanwezige VIP’s waren de Hongaarse president Janos Ader, de Israëlische minister van Immigratie en Absorptie Yoav Galant en de president van het Joodse Wereldcongres Ronald Lauder. Na het hijsen van de Hongaarse vlag en het zingen van het Hongaarse volkslied, nam de menigte deel aan het zingen van het Israëlische volkslied, Hativkah, toen de Israëlische vlag werd opgeheven.

Maccabiade 2021
De Maccabiah is ’s werelds grootste Joodse atletische competitie in de traditie en waarden van Maccabi, en benadrukt de centrale positie van de staat Israël in het leven van het Joodse volk.

De Maccabiah vindt om de vier (4) jaar plaats in Israël – ‘de Joodse Olympische Spelen’ zoals ze vaak worden genoemd, zijn de grootste en beroemdste onderneming van Maccabi World Union. De volgende ‘Maccabiade’ vindt plaats van 20 juli tot 3 augustus 2021:

Trailer: Maccabiah 2021 – Summer 2021


Bronnen:

♦ naar een artikelMaccabi Nederland op jacht naar goud tijdens European Maccabi Games in Boedapest” van 29 juli 2019 op de site van Joods.nl

♦ naar een artikel van Cnaan Liphshiz “2,300 Jewish athletes gather in Budapest for European Maccabi Games” van 30 juli 2019 op de site van The Jewish Telegraphic Agency (JTA)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.