Nederland schort hulp op aan UNRWA na rapport van sexuele intimidatie, wangedrag en corruptie

Nederland en Zwitserland hebben de schorsing aangekondigd van hun financiering van de UNRWA, het hulpagentschap van de Verenigde Naties voor Palestijnen.

De schorsingen, die dinsdag door beide landen werden aangekondigd, volgden op een vernietigend rapport over corruptie op het hoogste niveau van de organisatie. “Hoge functionarissen van VN-hulporgaan UNRWA zouden zich schuldig hebben gemaakt aan seksueel wangedrag, nepotisme en intimidatie“, schreef gisteren het NRC.

Een intern rapport lekte maandag dat zowel corruptie als seksueel wangedrag het United Nations Relief and Works Agency treft, dat in een crisis werd gebracht nadat de Verenigde Staten vorig jaar aankondigden dat het dit niet langer zou financieren. De aantijgingen worden nu onderzocht door VN-onderzoekers.

Het AFP heeft een kopie van het rapport verkregen, waarin ‘geloofwaardige en bevestigde’ beschuldigingen van ernstige ethische misbruiken worden beschreven, waaronder ook UNRWA’s topambtenaar, commissaris-generaal Pierre Krahenbuhl in betrokken is. Het rapport onthult beschuldigingen tegen het management en betreft feiten van…

[..] ongepast gedrag, sexuele intimidatie en wangedrag, nepotisme, vergelding, discriminatie en andere machtsmisbruik, voor persoonlijk gewin, om legitieme afwijkende meningen te onderdrukken en anderszins hun persoonlijke doelstellingen te bereiken.

De opschorting van Zwitserland zal invloed hebben op het voor 2020 geplande geld, niet op de $ 22,5 miljoen die al is gereserveerd voor 2019, vertelden Zwitserse functionarissen de media daar.

Nederland, dat jaarlijks UNRWA financiert voor een bedrag van ongeveer € 13 miljoen, “zal zijn bijdragen opschorten totdat we bevredigende antwoorden krijgen. We hebben onze grote zorgen geuit en om opheldering gevraagd,vertelde Sigrid Kaag, de Nederlandse minister van Internationale Hulp, aan de NOS-omroep.

Ook Israël reageerde op het rapport bij monde van Danny Danon, de afgevaardigde aan de VN die zei:

Het rapport onthult alarmerende, maar niet verrassende bevindingen. Naast het verspreiden van valse informatie over zijn vluchtelingenpopulatie, heeft UNRWA de afgelopen jaren gewerkt aan het omleiden van wereldfondsen om deze corruptie-industrie voort te zetten die haar leiderschap heeft gediend. De internationale gemeenschap, die genereus UNRWA financiert, moet de aan het agentschap toegewezen begrotingen onmiddellijk opschorten. Het hulpgeld moet geleidelijk worden overgedragen aan de UNHCR (Hoge Commissaris voor de vluchtelingen van de VN), in plaats van het leiderschap van de UNRWA te helpen doorgaan met het bedrijven van een reeks ethische delicten.

Het Amerikaanse besluit veroorzaakte een financieel tekort van $ 446 miljoen in het budget van het agentschap van $ 1,2 miljard. Voordat het schandaal werd onthuld, zei Krahenbuhl dat hij verwachtte dat tegen het einde van 2019 de UNRWA met een tekort zal kampen van ministens 211 miljoen dollars.


Bronnen:

♦ naar een artikelSwitzerland and the Netherlands suspend funding for UN aid agency for Palestinians over graft scandal” van 30 juli 2019 op de site van The Jewish Telegraphic Agency (JTA)

♦ naar een artikel van Hana Levi Julian “Switzerland Withholds Payment to UNRWA” van 30 juli 2019 op de site van The Jewish Press

♦ naar een artikel van Vincent Sondermeijer “‘Misstanden binnen VN-orgaan voor Palestijnse vluchtelingen’” van 30 juli 2019 op de site van NRC

♦ naar een artikelIsrael’s UN envoy urges world to defund UNRWA over alleged misconduct” van 31 juli 2019 en een artikelTop UNRWA officials accused of sexual misconduct, other ‘serious ethical abuses’” van 29 juli 2019 op de site van The Times of Israel

 

Een gedachte over “Nederland schort hulp op aan UNRWA na rapport van sexuele intimidatie, wangedrag en corruptie

 1. Misstanden bij de UNWRA?

  Het bestaan van deze organisatie anno 2019 is één grote misstand.

  Deze NGO heeft haar legitieme reden van bestaan allang verloren.

  De 650 000 Arabisch Palestijnse vluchtelingen uit 1948 hadden, net als de 850.000 Joodse vluchteling uit de Arabische landen, allang geabsorbeerd moeten worden als burgers van de landen waar ze naartoe zijn ‘gevlucht’ (op aandringen van de Arabische landen die tot doel hadden Israel te vernietigen en hen daarna weer terug te sturen).

  Dit project is mislukt en sindsdien zitten de nakomelingen van deze vluchtelingen te verpieteren in Arabische kampen/landen om te dienen als visgraat in de keel van een oplossing.

  De nakomelingen van palestijnen die wel burgerschap in andere landen hebben gekregen en een prima leven hebben opgebouwd….zijn & blijven voor altijd vluchteling voor de UNWRA.

  Hierdoor zijn de 650 000 palestijnse vluchtelingen uitgegroeid naar 6.5 miljoen “vluchtelingen”, nodig voor de instandhouding van het corrupte “vluchtelingen” orgaan UNWRA.

  Dit is het moment om eindelijk deze luchtbalon te op te blazen.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.