Boycot de boycotters – Deel 3/3: Is er een verband tussen BDS en toenemend antisemitisme?

Hoe diep heeft B.D.S. zich ingenesteld in de V.S.?
Als een georganiseerde beweging, niet zo erg. B.D.S. Lijkt niet bijzonder goed gefinancierd, zijn leiderschap is geatomiseerd en op het basisniveau zijn zelfs de meest enthousiaste donateurs het niet altijd eens over wat ze proberen te bereiken. Toch heeft het idee veel steun en wint het misschien terrein.

Een in februari uitgebracht onderzoek suggereerde dat een op de vijf Amerikanen B.D.S. heeft goedgekeurd. als een manier om het Israëlische beleid tegenover Palestijnen tegen te gaan. Een peiling van de Universiteit van Maryland in december 2018 van een veel grotere steekproef raamde de steun voor de B.D.S. op 40 procent.

De werkelijke prestaties waren minimaal: enkele tientallen resoluties in universitaire studentenassemblages; Een handvol beslissingen van wetshandhavingsinstanties om militaire oefeingen met het Israëlische leger te stoppen; stemmen vorig jaar door twee faculteitsgroepen – de Association for Asian American Studies en de grotere American Studies Association – voor beperkte boycots van de Israëlische academische wereld.

Tegenstanders van B.D.S. kunnen meer inspanningen voorleggen. Wetgevers in ten minste 26 staten hebben wetten aangenomen die overheidsinstellingen verbieden contracten te sluiten met of te investeren in bedrijven die B.D.S. ondersteunen. In New York ondertekende de regering Andrew Cuomo in 2016 een uitvoerend bevel daartoe.

De staatswetten worden aangevochten voor de rechtbanken, waar tegenstanders beweren dat ze inbreuk maken op de vrijheid van meningsuiting. Sommige wetten van de staat zijn neergehaald wegens het overtreden van het Eerste Amendement. De door de republikeinen geleide senaat keurde een federale versie van een anti-B.D.S wetsvoorstel goed in februari j.l. waarmee staats- en lokale overheden de banden kunnen verbreken met bedrijven die zich bij de boycot aansluiten.

The House, het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden, heeft op dinsdag een afgezwakte versie aangenomen, waarin B.D.S. wordt veroordeeld maar met een niet-bindende resolutie die de controversiële maatregel wegliet waardoor regeringen bedrijven die de beweging ondersteunen kunnen boycotten.

Is er een verband tussen de toename van antisemitisme in Europa en B.D.S.?
Het antisemitisme is in Europa toegenomen vanwege tal van factoren, waaronder globalisering, populisme, verlies van nationale identiteit en de gepercipieerde onderdrukking van Palestijnen door Israël. Een groeiende moslimminderheid, meestal uit Noord-Afrika, beschouwt het Israëlische beleid ten aanzien van de Palestijnen als anti-islam, waardoor velen B.D.S. steunen

Er is enige overlapping tussen ondersteuning voor B.D.S. en antisemitisme. Maar terwijl de Europese Unie en sommige lidstaten etiketteringsvoorschriften hebben ingevoerd voor producten van de bezette Westelijke Jordaanoever en financiering hebben geweigerd aan academische instellingen in nederzettingen op de Westelijke Jordaanoever, heeft de B.D.S.-bewging zeer weinig invloed gehad buiten de universitaire instellingen.

Over het algemeen was er ook veel minder politieke pushback naar B.D.S. in Europa dan in Amerika, deels omdat Joden in Europa steeds minder georganiseerd zijn dan in de Verenigde Staten. Europese landen hebben strikte non-discriminatiewetten die een officiële naleving van B.D.S. bemoeilijken.

Boekt de B.D.S. hetze resultaten?
Op de meest tastbare manieren, niet zozeer. Ondanks verspreide terugtrekkingen uit Israël door sommige bedrijven, zijn buitenlandse directe investeringen in Israël op een nooit geziene recordhoogte.

De Israëlische economie is zeer geschikt om boycots te weerstaan, omdat deze minder afhankelijk is van de export van grondstoffen, die elders kunnen worden gekocht, dan van de verkoop van intellectueel eigendom, zoals software, en business-to-business-producten, waartegen moeilijker gebruikers te mobiliseren zijn.

En terwijl Ierland wetgeving voorstelde om de invoer van goederen die zijn geproduceerd door Israëlische nederzettingen op de Westelijke Jordaanoever vorig jaar te verbieden, ekende de dat weinig buitenlandse regeringen sancties hebben opgelegd aan Israël.

Reputatieschade is moeilijker te kwantificeren en B.D.S. scoort vaak overwinningen op het gebied van public relations: de zangeres Lana Del Rey trok zich vorig jaar terug uit een muziekfestival in Tel Aviv en het Argentijnse nationale voetbalteam annuleerde een wedstrijd in Israël. Maar een poging om de songfestivalwedstrijd in Israël in mei te boycotten, zorgde niet voor veel problemen.

Hoe kijken Israëliërs naar B.D.S.?
Niet vriendelijk, hoewel sommigen er graag gebruik van maken. Velen in wat er over is van het vredeskamp steunen een gerichte boycot van nederzettingenproducten, maar zien een boycot van heel Israël als onaanvaardbaar.

De Israëlische regering heeft twee schijnbaar tegengestelde opvattingen omarmd, op het wereldtoneel stelt het dat B.D.S. geen effect heeft en waarschuwt Israëli’s dat het een strategische bedreiging is. In de binnenlandse politiek, overdrijft het de dreiging van B.D.S. dat zou bijdragen aan het gevoel dat Israël wordt belegerd en dat de Palestijnen niet echt geïnteresseerd zijn in vredeshandhaving, en versterken de rechtse argumenten voor verdere uitbreiding van Joodse nederzettingen op de Westelijke Jordaanoever.


Lees hier de 3-delige ‘Boycot de boycotters‘:

 • Deel 1/3: Wat is BDS en wie schuilt erachter?
 • Deel 2/3: Is BDS antisemitisch en de vrede genegen?
 • Deel 3/3: Is er een verband tussen BDS en toenemend antisemitisme?

Bronnen:

♦ naar een artikelIs B.D.S. antisemitic? A closer look at the boycott Israel campaign” van 28 juli 2019 op de site van The Coordination Forum for Countering Antisemitism (CFCA)

2 gedachtes over “Boycot de boycotters – Deel 3/3: Is er een verband tussen BDS en toenemend antisemitisme?

 1. ‘Toename van het antisemitisme’ doet vermoeden dat het een nieuw opkomend fenomeen is.

  Zoals wij allen weten is het dit niet.

  Het is de oudste en blijkbaar onuitroebare haat tegen één bepaalde groep mensen…….. de Joden

  Dit fanatisme zegt dan weer alles over haters, niets over de Joden.

  Vandaar dat de term anti Semitisme een foute term is.

  Moslims, vaak de grootste uitdragers van deze haat zijn zelf Semieten.

  Anti Judaisme of Jodenhaat is dus de juiste term om deze obsessieve haat te beschrijven.

  BDS is het excuus om deze Jodenhaat te legitimizeren!

  Met ‘palestijnen helpen heeft dit verder niets van doen, daar deze boycots meestal precies hen treft.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.