Verwrongen visie? Directeur van Human Rights Watch vergelijkt Israël met Iran en Irak

De niet-gouvermentale organisatie (ngo) Human Rights Watch (HRW) is een Amerikaanse mensenrechten beweging met hoofdkantoor in New York die werd opgericht in 1988 en beschikt over een jaarlijks budget van ca. 75 miljoen dollars (cijfers 2017).

Afgaande op het grote aantal artikels en veroordelingen die de ongewone aandacht schetst die HRW besteedt aan Israël in vergelijking met alle andere landen in de wereld, springt meteen de aparte en bijzondere fixatie voor de Joodse staat Israël in het oog.

Sinds 1993 treedt Kenneth Roth op als de CEO en woordvoerder van HRW. In een interview met het Israëlische TV station Kan News het afgelopen weekeinde werd Kenneth Roth gevraagd of hij de “zelfbeschikking van Israël als een Joodse staat” steunt, ontweek CEO Kenneth Roth de vraag:

Niemand heeft ooit het bestaansrecht van Israël in twijfel getrokken. Elke staat heeft een recht om te bestaan, maar elke staat heeft ook de plicht om de beginselen van de internationale mensenrechten toe te passen. Als een democratie. Israël kan zichzelf definiëren zoals het wil. Veel regeringen definiëren zichzelf in nationalistische termen.

Mits wat aandringen om te antwoorden waarom hij “moeite” heeft met het definiëren van Israël als de Joodse staat, zei Roth dat er veel Palestijnen wonen die gelijke rechten verdienen, wat inhoudt dat niet-Joden worden behandeld als tweederangs burgers. Vervolgens gaf hij de voorbeelden van Irak en Iran als landen die minderheden misbruiken, waardoor Israël kennelijk in dezelfde categorie valt.

Roth had op zaterdag 27 juli een ontmoeting met Saeb Erekat, een topfunctionaris van de Palestijnse Autoriteit en de PLO, die eerder de Israëlische regering vergeleek met ISIS, en dit weekeinde op twitter zei:

Vereerd dat ik vandaag Kenneth Roth, uitvoerend directeur van Human Rights Watch, heb ontmoet. Serieuze discussie, om ons gezamenlijke werk aan de mensenrechten van het Palestijnse volk voort te zetten, die consequent worden geschonden door Israëlische bezetters.

Is Roth onwetend over de vele Arabische burgers van Israël die prestigieuze posities bekleden aan universiteiten, in ziekenhuizen en andere locaties, evenals degenen die in de IDF dienen? Is hij zich ervan bewust dat de stranden, cafés, theaters en andere openbare plaatsen worden bezocht door Israëli’s en toeristen met verschillende etnische en religieuze achtergronden? Of is hij gewoon “anti-Israël?”

Dit was niet de eerste keer dat Roth schandalige leugens over Israël ondersteunde. In augustus 2017 plaatste hij bijvoorbeeld een tweet met een link naar een artikel geschreven door de Palestijnse schrijver Nada Elia, een Palestijnse actvist en BDS-medewerker, die het Zionisme gelijkstelt aan Blanke Supremacie (White Supremacy) en hen “andere vogels met dezelfde veders” (birds of a feather) noemde.

HRW werd bij herhaling bekritiseerd voor zijn bevooroordeelheid ten aanzien van het Arabisch-Israëlisch conflict en de twijfelachtige achtergrond van veel van zijn topmedewerkers.

Zo was er een tijd geleden de kwestie van Marc Garlasco, een topmedewerker en onderzoeker van HRW, waarvan bleek dat hij in zijn vrije tijd nazi-memorabilia obsessief verzamelde en een boek schreef over nazi-medailles dat verscheen op een verzamelaarswebsite. Nadat de zaak aan het licht kwam nam Garlasco in maart 2010 ontslag uit Human Rights Watch.

De waarheid over Israël volgens Kenneth Roth (HRW)


Bronnen:

♦ naar een artikelSkewed Vision? Human Rights Watch Director Compares Israel to Iran, Iraq” van 29 juli 2019 en een artikelHuman Rights Leader Equates Zionism with White Supremacy” van 31 augustus 2017 op de site van United With Israel

♦ naar een artikelNGO Monitor file on Human Rights Watch (HRW)” van 31 januari 2019 en een artikelKenneth Roth Twitter Activity on Israel & Pal Authority – July 5 – September 12, 2014” op de site van NGO Monitor

♦ naar een artikel van EoZ “Analysis of Ken Roth’s tweets: 8x more anti-Israel than anti-Hamas” van 4 september 2014 op de site van Elder of Ziyon

Een gedachte over “Verwrongen visie? Directeur van Human Rights Watch vergelijkt Israël met Iran en Irak

  1. HRW de obsessief anti Israel NGO, waar de (inmiddels overleden) oprichter Bernstein zichzelf van distancieerde.

    Kenneth Roth is ook zo een zelfbenoemde Humanist, wat in moderne termen zoveel betekent als ‘obsessieve Israelhater!

    Voor “de palestijnen” hebben ze in reliteit niets betekent behalve veel kletspraat & Israel beschuldigingen.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.