Frans gemeenteraadslid Djamel Boumaaz verwent zichzelf met verjaardagstaart met hakenkruis

Een gemeenteraadslid van Montpellier (Frankrijk), Djamel Boumaaz, voorheen lid van het extreemrechtse Front National (FN), liet zich andermaal opmerken door een Facebook-bericht met een verjaardagstaart… versierd met een nazi-hakenkruis.

In een discussie op Facebook over hoe hij zijn 40ste verjaardag doorbracht, schreef hij: “Ik bracht een mooie dag door met mijn familie, muziek, eten in het huis van mijn SS-vriend, toen arriveerde mijn verjaardagstaart, een geschenk van mijn SS-vriend.

J’ai passé une super journée avec ma famille, balade, resto chez un amiSS… puis arriva le gâteau d’anniversaire, offert par mon amiSS ! Que fût ma surprise ! Je l’ai remercié pour ce geste d’amitié.

Boumaaz, die moslim is (tiens?), heeft een geschiedenis van neonazi-activisme. Hij werd tweede op de lijst van de partij voor de lokale verkiezingen van 2014 in Montpellier. Twee jaar later werd het Twitter-account van Boumaaz onderzocht, omdat het werd aangemerkt als “dat het verboden was voor honden en Joden“, en het omvatte tweets die de Holocaust ontkenden en bespotten.

Hij kreeg eerder een boete voor het uitvoeren van het quenelle-gebaar tijdens een zitting van de gemeenteraad van Montpellier (plaatje hieronder). De quenelle is een omgekeerde nazi-groet die gepopulariseerd werd door de Franse politieke activist en komiek Dieudonné M’bala M’bala, berucht om zijn antisemitische opvattingen –


Bronnen:

♦ naar een artikelFrench city official celebrates birthday with swastika cake” van 26 juli 2019 op de site van The Jewish News Syndicate (JNS)

♦ naar een artikel “French city official celebrates his birthday with a swastika cake” van 26 juli 2019 op de site van The Times of Israel

♦ naar een artikel van Mathilde Roche “Quenelle d’or et gâteau nazi : le conseiller municipal Djamel Boumaaz accusé d’antisémitisme” van 28 juli 2019 op de site van LCI