Palestijnen kunnen het Hebreeuws niet uitvegen op hun ‘historische munten’

Het officiële Palestijnse persagentschap Wafa heeft een sectie ‘economie’ op zijn website, compleet met een koptekst met daaronder een plaatje van de munten van ‘Palestina’, ’t is te zeggen: het Britse Mandaat Palestina.

Als een soort ‘bewijs’ dat ‘hun land’ Palestina bestond.

U kent ze nog wel, die munten in het Hebreeuws, met daarop in Hebreeuws gegraveerde initialen voor ‘Eretz Yisraelארץ ישראל die werden geslagen van 1927 tot 1946.

De Palestijnse graficus van dienst maakte handig gebruik van het feit dat het Hebreeuws op de bovenste munt omgekeerd moeilijk op te merken was. Het Hebreeuws is wel duidelijk zichtbaar in de kleine munt erachter, maar volledig bedekt met de munt eronder.

Vergeet niet dat de Palestijnse Arabieren destijds hevig gekant waren tegen een Palestijnse valuta. Toen ze in 1927 werden uitgegeven, riepen hun leiders op om de valuta helemaal te boycotten en het Egyptische pond te blijven gebruiken zoals dat voordien gebeurde.

De Arabische bewoners van het Mandaat ‘Palestine’ wilden ook niet dat ze ‘Palestijnen’ werden genoemd want “dat ze Arabieren waren!” De ‘Palestijnen’ van toen (1927-1946) dat waren immers toch die Joden, de Christenen en Bedoeïenen, maar in geen geval de Arabieren.

Vanaf 1964 met Yasser Arafat en de oprichting van de PLO zal dat allemaal veranderen en vooral nà de Zesdaagse Oorlog van juni 1967 toen het Palestijnse volk werd ‘uitgevonden’.

EoZ in zijn commentaar:

Wat voor nationalisten willen hun eigen valuta niet? Maar dat is niet de juiste wijze om een vraag te formuleren. In 1927 werd de term Palestina veel meer geassocieerd met Joden dan met Arabieren. Alleen Joden werden als Palestijnen geïdentificeerd. Is het niet ironisch dat een valuta die in 1927 door de Arabieren in Palestina werd afgewezen, vandaag door hun nakomelingen moet worden gevierd?

Hieronder: een muntstuk van 50 mils uit ‘Palestine’ (1933)
mét Hebreeuwse en Arabisch-talige opdruk

Het land dat nooit heeft bestaan: Palestina
Kort na de Eerste Wereldoorlog nam Groot-Brittannië de controle over een gebied dat bekend staat als het Palestina Mandaat. De regio, die werd gemaakt uit land dat voorheen werd gecontroleerd door het Ottomaanse rijk, bestond uit het grondgebied dat we tegenwoordig kennen als de natie Israël, de Palestijnse administraties op de Westelijke Jordaanoever en de Gazastrook, en het Hasjemitisch Koninkrijk Jordanië.

Om dit gebied effectief te beheren, was een stabiel monetair systeem vereist. Als gevolg hiervan vond een unieke numismatische gebeurtenis plaats, die nooit meer zal plaatsvinden. De Britse Palestijnse Mandaatmunten werden geslagen. Dit waren de enige munten die ooit werden geslagen met het woord ‘Palestina’ erop geschreven.

Onder de bescherming van het Britse mandaat werden munten geslagen van 1927 tot 1946. Munten uit 1947 werden geslagen, maar niet verdeeld. Het hele aantal van 1947 werd vermoedelijk gesmolten, maar enkelen wisten te overleven. Tegenwoordig vertegenwoordigen de weinige overgebleven mandaatmunten van 1947 enkele van de zeldzaamste munten ter wereld.

Wat deze munten heel bijzonder maakt, is dat het alleen munten in de geschiedenis waren die werden geslagen met de naam van een soeverein land dat nooit heeft bestaan: Palestina.


Bronnen:

♦ naar een artikel van EoZ “Palestinians can’t erase the Hebrew on their “historic coins”” van 28 juli 2019 op de site van Elder of Ziyon

♦ naar een artikelPalestine Mandate Coins – Overview” op de site van B’nai B’rith International Center for Jewish Culture

2 gedachtes over “Palestijnen kunnen het Hebreeuws niet uitvegen op hun ‘historische munten’

 1. Vette pech dat de waarheid door oude munten & opgravingen de leugens steeds blijft inhalen.

  Jammer dat ‘het palestijnse volk’ hun ‘waarheden’ hierdoor nooit hebben kunnen bewijzen en hiermee de ‘Joodse leugens’ kunnen ontrafelen.

  Like

 2. Ik vind dat gewoon leuk. Net zoals het commentaar hier over de door georganiseerde reis. Wezenlijk verschil van standpunten zit er blijkbaar niet in.
  Voor de jeugd is er hoop.
  Ondertussen is dit grappig.

  Like

Reacties zijn gesloten.