Bernie Sanders zou ‘absoluut’ de Amerikaanse hulp aan Israël verminderen om regering onder druk te zetten

Senator Bernie Sanders, die kandidaat wil worden voor zijn Democratische Partij om deel te nemen aan de presidentsverkiezingen van 2020 en bij herhaling president Donald Trump en zijn Republikeinen harstgrondig vervloekt omwille van zijn pro-Israëlisme, bekritiseerde premier Binyamin Netanyahu en zei dat de VS geen prioriteit kan geven aan de wensen en behoeften van Israël boven al het andere als het wil helpen vrede te brengen in het Midden-Oosten.

Sanders maakte een reeks anti-Israël kritieken in een interview met de podcast ‘Pod Save America’ (zie video onderaan). De Joodse senator uit Vermont was van mening dat de spanningen tussen Israël en Palestijnen erger zijn geworden onder Netanyahu. Sanders, die als een jonge twintiger in de jaren zestig een tijdje werkte in een kibboets in Israël, probeerde zijn verklaring te verduidelijken:

Ik woonde in Israël … Ik heb familie in Israël. Ik ben Joods. Ik ben niet anti-Israël. Ik geloof dat het volk van Israël absoluut het recht heeft om in vrede, onafhankelijkheid en veiligheid te leven. Einde discussie, dat geloof ik vurig. Maar ik denk dat wat er de laatste jaren is gebeurd onder Netanyahu, je thans een extreemrechtse regering hebt met veel racistische neigingen.

Sanders zei dat hij “absoluut” zou overwegen om de miljarden dollars voor militaire hulp die de VS elk jaar naar Israël stuurt zou gebruiken als hefboom om de Israëlische regering te dwingen anders te handelen. Hij bekritiseerde de regering Trump over haar toenadering tot Israël en beweerde dat zij de vredesonderhandelingen met de Palestijnse Arabieren in gevaar konden brengen:

We hebben triljoenen dollars uitgegeven aan de oorlog tegen het terrorisme, en ik, als president, zou graag in een zaal willen zitten met de leiding van Saoedi-Arabië, met de leiding van Iran, met de leiding van de Palestijnen, met de leiding van Israël en er verdomde overeenkomsten uit hameren, die zouden trachten een einde te maken aan de conflicten die daar voor altijd bestaan.

Hij vertelde journalist Jon Favreau in de Pod Save America podcast:

Dit is niet eenvoudig – om eindelijk vrede in het Midden-Oosten te brengen en het Palestijnse volk te behandelen met een soort respect en waardigheid die het verdient. Ons beleid kan niet alleen pro-Israël pro-Israël pro-Israël zijn. Het moet pro-regionaal werken met alle mensen, alle landen in dat gebied.

Bernie Sanders full interview | Pod Save America


Bronnen:

♦ naar een artikel van Ben Ariel “Sanders: Our policy cannot just be pro-Israel” van 28 juli 2019 op de site van Arutz Sheva

♦ naar een artikel van Marcy Oster “Bernie Sanders ‘absolutely’ would cut US aid to Israel to pressure government” van 28 juli 2019 op de site van The Jewish Telegraphic Agency

4 gedachtes over “Bernie Sanders zou ‘absoluut’ de Amerikaanse hulp aan Israël verminderen om regering onder druk te zetten

 1. Netanyahu zal vast niet de makkelijkste zijn. Wat is het alternatief van Sanders? Dat wat de afgelopen twintig jaar hebben gezien en geen resultaat heeft opgeleverd?
  Als Israël nu zwakte toont, is het gedaan. Daarom kan het land nooit alleen steunen op de V.S. alleen.
  Als ik Amerikaan zou zijn, zou ik niet voor Trump kiezen. Er zitten daar erg veel alt-right en heel erg evangelische figuren in die hoek en daar houd ik niet van. Als Trump zich ondanks zijn taal af en toe ontwikkelt als een steunpilaar van Israël vind ik dat best.
  Ontwikkelt, want er is nog veel overleg gaande met de Arabieren en HET plan is nog helemaal niet gepresenteerd. Wat denken de gewone Israëliërs eigenlijk van dit plan? Ik heb nog geen krantenkop gezien die het idee geeft dat het werkelijk leeft onder de bevolking. Zie ik het verkeerd?
  Sanders komt helemaal niet met een plan. Die zit met een Amerika waarin veel te weinig is geïnvesteerd in infrastructuur en scholing waardoor er een enorme achterstand dreigt te ontstaan. Hij wil zijn achterban plezieren.
  Overigens presenteert hij zich zodat hij geen kiezers afstoot. Dat zegt op zich verder niet zoveel.

  Like

 2. Wat een seniele oude Amerikaanse schreeuwlelijk wat hebben sommige mensen toch een kortzichtig arme visie op israel
  Hoop dat trump hem ter zijner tijd verslaat

  Like

 3. Shalom;
  Hier kan en moet ik kort over zijn!
  Vanaf de aanvang heeft “Mecca” niets anders gedaan, dan oorlog voeren tegen anders denkenden/gelovenden!
  De toenmalige Joden in Medina, kregen de gehele moordpartij van de Meccanen over zich heen.
  Behalve de “verwerkbare” vrouwen!
  Goede week.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.