Peiling: Israëli´s voor de eliminatie van Hamas

De meerderheid van de Israëlische bevolking is van mening dat haar land in de strijd met Hamas in de Gazastrook klaaglijk heeft gefaald. Uit een nieuwe peiling van “New Wave Research” blijkt dat de meeste Israëlische Joden gefrustreerd zijn wat betreft de regeringspolitiek tegenover Hamas in de Gazastrook. Hierin weerspiegelt zich de wens van de Israëlische bevolking naar een overwinning in het Israëlisch-Arabisch conflict.

De joodse bevolking in het land wil volgens de peiling duidelijk de vernietiging van Hamas en een hervatting van de doelgerichte doding van hoge terroristen. 78% van de geënquêteerden ziet geen einde van het Arabisch-Israëlisch conflict. Op de vraag of er de komende twee decennia een kans zou bestaan om het conflict op te lossen, antwoordde 50% dat er een “onredelijke kans” zou bestaan. 28% is van mening dat er überhaupt geen kans zou bestaan op het einde van het conflict.

47% geeft de Palestijnse Autoriteit de schuld van de mislukte onderhandelingen tussen Israël en de Palestijnse Arabieren sinds 1993. De belangrijkste reden zou de weigering van de Palestijnen zijn om het bestaansrecht van Israël als joodse staat te erkennen. 41% denkt dat het conflict pas zou eindigen wanneer Palestijnen hun droom van de vernietiging van Israël opgeven.

Een derde deel van de Israëlische Joden denkt dat men eerst de gevechtsbereidheid van de Palestijnen zou moeten breken om een erkenning van Israël als joodse staat te bereiken. Slechts 20% zou inzetten op onderhandelingen, 18% op economische prikkels in de Palestijnse gebieden, en maar 9% ziet een militaire operatie als oplossing van het conflict.

De meerderheid (84%) van de Israëlische Joden denkt dat een overwinning op de Palestijnen van doorslaggevende betekenis zou zijn, maar slechts 10% heeft het gevoel dat Israël op dit moment in dit conflict aan de winnende kant staat.

Maar hoe zou deze Israëlische overwinning er dan precies uitzien?

32% zegt: als de Palestijnen hun drang om Israël te vernietigen opgeven. Nog eens 32% denkt wanneer er een vredesverdrag met de Palestijnen opgesteld zou zijn. 14% denkt: wanneer Israël door de Arabische landen erkend zou zijn en 12% wanneer Israël door de internationale gemeenschap erkend zou zijn.

De Israëlische samenleving is het eens over war de omgang van Israël met terroristen betreft. 82% vindt deze omgang te laks. 68% is zelfs tegen de uitonderhandelde wapenstilstand in het zuiden na de laatste escalatie van geweld. Onder de bewoners van Zuid-Israël zijn daar zelfs nog meer mensen tegen, namelijk 75%.

Slechts 14% van de geënquêteerden wil een manier vinden hoe men met Hamas zou kunnen samenwerken. Bijna de helft daarentegen (49%) eist de volledige eliminatie van Hamas.

Bij de cartoon hierboven: “Allahu Akbar!” – “Let maar eens op. Islamofobische racisten zullen dit gebruiken om ons in een kwaad daglicht te stellen.” [beeldbron: E.J. Bron]


Bronnen:

♦ naar een artikel van Eric Allen “The Radical Truth About Moderate Islam” van 22 december 2016 op de site van Eric Allen Bell

♦ artikel in een vertaling uit het Duits door E.J. Bron van een artikel “Umfrage: Israelis für Eliminierung der Hamas – Die Mehrheit der israelischen Bevölkerung ist der Meinung, dass ihr Land im Kampf mit der Hamas im Gazastreifen kläglich versagt hat.” op de site van Israel Heute van 24 juli 2019.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.