‘De Palestijnse claim op Jeruzalem houdt juridisch geen steek,’ zeggen de VS in de Veiligheidsraad

Dde Amerikaanse Midden-Oosten gezant Jason Greenblatt deed op dinsdag in de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties een opmerkelijke uitspraak over de status van Jeruzalem, de hoofdstad van Israël, een statement dat kan tellen:

Het Palestijnse streven om een ​​hoofdstad te hebben in Jeruzalem is geen recht en internationale consensus is geen internationaal recht als het gaat om het creëren van een Palestijnse staat. Het is waar dat de PLO en de Palestijnse Autoriteit blijven beweren dat Oost-Jeruzalem een ​​hoofdstad voor de Palestijnen moet zijn, maar laten we niet vergeten: een streven is geen recht.

Greenblatt zei over een regelmatig geplande UNSC vergadering over ‘de situatie in het Midden-Oosten’, dat:

[..] internationale consensus geen internationaal recht is. Dus laten we ophouden met onszelf voor de gek te houden. Als een zogenaamde internationale consensus het Israëlisch-Palestijnse conflict had kunnen oplossen, zou dat tientallen jaren geleden al gebeurd zijn. Maar dat deed het niet.

Greenblatt benadrukte dat de beperkingen van het internationale recht om een ​​einde te maken aan het decennia lange conflict, met het argument dat eerdere VN-resoluties “zwaar onderhandeld zijn en met opzet dubbelzinnig geformuleerd“, dat Israëliërs en Palestijnen verschillende interpretaties van de wet hebben en dat geen van beiden de jurisdictie bezitten van een internationale rechtbank.

Hij zei ook dat:

[..] geen internationale consensus of interpretatie van internationaal recht de Verenigde Staten of Israël ervan zal overtuigen dat een stad waarin Joden bijna 3.000 jaar hebben gewoond en aanbeden en [die] 70 jaar lang de hoofdstad van de Joodse staat is geweest, niet – vandaag en voor altijd – de hoofdstad van Israël is.

Hij merkte op dat zijn verklaring geen invloed had op de toekomstige grenzen van de stad. Bovendien bekritiseerde Greenblatt degenen die de uitdrukking “bezetting” als wapen gebruiken om Israël te demoniseren, en merkte op dat Israël al meer dan 88 procent van het grondgebied heeft opgegeven dat het veroverde nadat het in 1967 was aangevallen. Hij veroordeelde verder Hamas, dat Gaza controleert, Als een ‘terreurorganisatie’.

Greenblatt’s opmerkingen kwamen slechts enkele minuten nadat VN-secretaris-generaal voor politieke en vredesopbouwzaken Rosemary DiCarlo erop stond: “We moeten samenwerken om Israëliërs en Palestijnen terug te brengen naar de onderhandelingstafel om het conflict op te lossen op basis van internationaal recht, relevante VN-resoluties en eerdere overeenkomsten.


Bronnen:

♦ naar een artikelGreenblatt: Palestinian aspirations for Jerusalem don’t constitute ‘a right’” van 24 juli 2019 op de site van The Jewish News Syndicate (JNS)

4 gedachtes over “‘De Palestijnse claim op Jeruzalem houdt juridisch geen steek,’ zeggen de VS in de Veiligheidsraad

 1. Ik heb dat ook altijd begrepen, maar de katholieke kerk dacht daar anders over. Later gevolgd door streng gereformeerden. Nu zijn er zat christenen die er anders over denken, maar ze hebben mij een jeugdtrauma bezorgd.
  Naar de hel ga je. Punt uit.
  Daarom bemoeit iedereen zich met Jeruzalem.

  Like

 2. We kunnen er lang, zelfs oneindig lang over twisten. Maar Jeruzalem is de eeuwige hoofdstad van Israël. Al in het Oude Testament staat er geschreven, dat andere volken er geen erfdeel hebben. Het is van Israël. Niet omdat de Joden dat besluit hebben genomen, maar God!

  Like

 3. Wat ‘anderen’ ervan zeggen is niet zo belangrijk.
  Wat wel belangrijk is:
  a. losknippen corrupte geldstromen
  b. onschadelijk maken (ik bedoel niet doden) corrupte families en medewerkers
  c. losmaken oude leiding PA en Gaza
  d. komen met nieuwe inititiatieven die overeenkomen met internationaal financieel en zakelijk recht, zodat zaken gedaan kunnen worden
  e. opstellen van goede afspraken.
  Israël wil geen Arabisch land worden. De meeste Israëliërs willen niet eens verhuizen. De aard van het Jodendom is zo dat er geen gigantische Joodse bevolkingsexplosie valt te verwachten. Israël zal ongetwijfelfd meer grond toevoegen en kan ook de zee in. De Arabieren kunnen ook naar Jordanië waar ze met open armen worden ontvangen (..)
  f. normaal economisch verkeer, in de verre toekomst leidend tot een douane-unie.

  Nog heel ver weg en sommigen denken dat ik gek ben of onrealistisch. Maar dit kan best. Klagen helpt niet.

  Like

 4. Het héle palestijnse gebeuren houd juridisch geen steek en is gebaseerd op fantasie & fictie, gekruid met een flinke scheut Joden aversie.

  Het is de grootste leugen uit de moderne geschiedenis dat een eigen leven is gaan leiden en werd opgewaardeerd tot ‘de waarheid’ door mensen met een genetisch Joden probleem.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.