Voormalig SS-soldaat Karl Munter riskeert veroordeling voor Holocaustontkenning en haatzaaien

Plaatje hierboven: Berlijn, 1939. Duitse soldaten van de SS (Schutzstaffel), politiek opgeleid en in zwart uniform, demonstreren strak in het gelid en in Stechschritt (ganzenpas) doorheen het centrum van de hoofdstad van het Derde Rijk. Het elitekorps van de SS, aka de Waffen-SS, telde in 1944 ca. 900.000 soldaten [beeldbron: DPÄ]

Een voormalige nazi-SS-oorlogsmisdadiger die sinds het einde van de Tweede Wereldoorlog in Duitsland heeft geleefd, werd woensdag beschuldigd volgens de strenge wetten van het land, voor het ontkennen van de Holocaust en ophitsen tot haat.

Karl Munter – nog steeds geen berouwvolle nazi op 96-jarige leeftijd – wordt vervolgd voor opmerkingen die hij maakte aan journalisten van het Duitse netwerk ARD, waarin hij beweerde dat het “cijfer van zes miljoen Joden die zijn vermoord in de nazi-holocaust overdreven was” en verrechtvaardigde in één adem een berucht bloedbad van Franse burgers door de SS waaraan Munter zelf deelnam.

Munter werd aangeklaagd door de officier van justitie in de Noordwest-Duitse deelstaat Nedersaksen over opmerkingen die hij aan de journalisten voor de camera maakte die in november 2018 werden uitgezonden. De voormalige SS-man werd in het geheim gefilmd nadat hij een gesprek met een onderzoekerteam van de ARD had tijdens een vergadering van neonazi’s.

Gevraagd naar de Holocaust, betwistte Munter het cijfer van zes miljoen doden en riep uit: “Maar er waren niet zoveel Joden in ons land! Dat is al weerlegd. Ik heb onlangs ergens gelezen dat het aantal waarover wordt gesproken niet klopt.

Wat Duitsland betreft heeft Munter ongetwijfeld gelijk. Er woonden inderdaad geen zes miljoen Joden in Duitsland. Van de 522.000 Joden in het vooroorlogse Duitsland werden er ca. 180.000 vermoord tijdens de Holocaust. De overgrote deel had voordien nazi-Duitsland verlaten. Na de oorlog beleven er nog zowat 20.000 Joden over. Tegewoordig wonen er terug meer dan 120.000 Joden in Duitsland.

Echter de miljoenen Joden die door de nazi’s vermoord werden bevonden zich voornamelijk in de door Duitsland bezette gebieden zoals in West-Europa (Frankrijk, België, Nederland, Polen (3 miljoen!), Hongarije, Roemenië enz.) en ook in Rusland, Oekraïne, de Baltische staten en elders.

Toen het undercover-team van de ARD aan Karl Munter vroeg of hij spijt had van de moord op 86 Franse burgers in het dorp Ascq in april 1944 gekend als Le Massacre d’Ascq (plaatje hierboven), antwoordde hij dat de slachtoffers “hun lot zelf op de hals hadden gehaald“. Als verklaring zei Munter dat volgens hem de slachting in Ascq een vergelding was voor de ontsporing van een Duitse militaire trein in het station van de stad eerder die dag.

Munter diende in de 12de SS Panzer Division onder bevel van SS-Obersturmführer Walter Hauck, die na de oorlog ter dood werd veroordeeld door een Franse militaire rechtbank, maar vervolgens werd vrijgelaten in 1957. Het was Hauck die het bloedbad in Ascq op 1-2 april 1944 had bevolen.

Dit nadat een explosie plaatsvond op het spoor in het treinstation van de stad waardoor werd voorkomen dat 24 treinwagons zich bij de aftocht van de nazi’s voegden, die geconfronteerd werden met de oprukkende geallieerde strijdkrachten. Zeventig mannen werden geëxecuteerd op het station en nog eens 16 werden vermoord in het dorp zelf, door de SS.

Munter werd bij verstek in 1949 ter dood veroordeeld door een Franse militaire rechtbank, maar kreeg in 1955 gratie. Na de oorlog zette hij zijn neonazistische activiteiten voort terwijl hij voor het Duitse postkantoor werkte. Halfslachtige regels in de Europese wetgeving verhinderen dat Munter, die heeft ontkend dat hij persoonlijk een van de executies in Ascq heeft uitgevoerd, niet opnieuw kan worden berecht voor zijn rol in het bloedbad.

Als hij wordt veroordeeld voor Holocaustontkenning en haatzaaien, zou Munter een maximale gevangenisstraf van vijf jaar uitzitten – wat mogelijk betekent dat hij zijn 100ste verjaardag in een gevangeniscel zal vieren.

Plaatje hierboven: Herdenkings Tombe in Ascq ter herinnering aan de 86 willekeurige burgers van het Franse dorp Ascq die door SS-soldaten werden vermoord op 2 april 1944 [beeldbron: Luc Beaumadier / Wikimédia]


Bronnen:

♦ naar een artikel van Ben Cohen “Former SS Soldier and Unrepentant Nazi Karl Munter Faces Trial in Germany for Holocaust Denial” van 24 juli 2019 op de site van The Algemeiner

♦ naar een artikelGerman prosecutors charge ex-SS soldier over incitement and Holocaust denial” van 25 juli 2019 op de site van The Times of Israel

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.