Israëliers vragen asiel voor Palestijn die in de PA wordt vervolgd voor het redden van Joodse kinderen

Plaatje hierboven: Op vrijdag 1 juli 2016 werd een Israëlische rabbijn gedood en drie andere inzittenden gewond, toen zij in hun auto over Route 60 doorheen de Hebron Heuvels in Judea reden en door een Palestijn vanuit een voorbijrijdende wagen onder vuur werden genomen [beeldbron: IDF]

Een legendarische Israëlische actrice en de voorzitter van de Regionale Raad van Samaria van Joodse gemeenschappen, hebben een gezamenlijke brief aan de minister van Binnenlandse Zaken gestuurd waarin wordt gevraagd om een ​​Palestijnse man, die Joodse kinderen heeft gered na een terreuraanslag, om verblijf in Israël te krijgen.

Volgens de Israëlische nieuwssite Mako, heeft de Palestijnse man, alleen geïdentificeerd als ‘Ahmed’, te maken gehad met brutale vervolging sinds hij de tien kinderen van rabbijn Michael Mark heeft helpen redden na een drive-by schietaanval ten zuiden van Hebron in 2016. Rabbi Mark werd zelf gedood in de aanslag.

De echtgenote van rabbijn ‘Miki’ Mark, Chave Mark, raakte ernstig gewond in de schietpartij van op 1 juli 2016 en ook hun twee tienerkinderen raakten gewond. De Palestijnse redder ‘Ahmed’ en zijn vrouw, inwoners van het Hebron-gebied, hielpen de overlevende leden van de familie Mark te ontsnappen uit hun omgekeerde voertuig (plaatje bovenaan) en verleenden eerste hulp tot de eerste hulpverleners ter plaatse arriveerden.

‘Ahmed’, die met zijn gezin nabij Hebron woont, wordt sindsdien beschouwd als een verrader van het volk door de Palestijnse Autoriteit (PA.) Hij wordt constant lastiggevallen, er werden Molotov-cocktails (brandbommen) naar zijn huis en auto gegooid en heeft sindsdien geen werk meer kunnen vinden.

Hij vertelde het Hadashot-nieuws dat hij bang was dat hij zou worden gedood als hij terugkeerde naar de Westelijke Jordaanoever. “Als ik ga, is het alsof ik naar mijn dood ga,” zei hij. Ondanks zijn angsten zei hij dat hij geen spijt had voor het redden van de kinderen. “Het spijt me niet dat ik joodse mensen heb geholpen. Ik deed het vanuit mijn hart. En ik weet dat God me uiteindelijk zal zegenen.

Om aan de vervolging te ontsnappen en de druk van zijn familie weg te nemen, vluchtte ‘Ahmed’ naar Israël, maar was niet in staat om verblijfsvergunning en een werkvergunning te krijgen, ondanks de inspanningen van de familie Mark om hem te helpen. Hij woont momenteel op een strand in een tent, zonder een manier om de kost te verdienen.

De legendarische Israëlische actrice Gila Almagor (°1939, Petah-Tikva) en de voorzitter van de Regionale Raad van Samaria, Yossi Dagan, die zich aan weerszijden van het politieke spectrum bevinden, hebben gehoord van de situatie en stuurden namens ‘Ahmed’ een brief aan minister van Binnenlandse Zaken Aryeh Deri (Shas partij). Zij schreven:

Het lijdt geen twijfel dat elke persoon die hieraan heeft deelgenomen begrijpt dat het gepast is om deze persoon, die het ergste heeft geleden, zijn huis heeft verloren en wiens driejarige zoon hem niet eens kent en honger lijdt simpelweg omdat zijn vader de Joden hielp, een verblijfsvergunning krijgt in de staat Israël. Wij zijn van mening dat dit een morele kwestie van de eerste orde is. Zoals onze wijzen hebben gezegd: ‘Eenieder die een enkel leven redt, is alsof hij een hele wereld heeft gered.’ Wij als samenleving moeten ons hieraan houden.

Ze zeiden ook dat de kwestie ook verband hield met veiligheid, omdat Palestijnen die Joden helpen moeten weten dat ze een huis in Israël kunnen vinden als ze worden vervolgd door hun mede-Palestijnen. Verwijzend naar een verhaal uit het boek van Joshua zei Yossi Dagan:

Al vanaf de eerste keer dat het volk van Israël het land binnenkwam, was dit principe vastgelegd. De prostituee Rahav, die deel uitmaakte van het Kanaänitische volk, hielp de spionnen die Jericho kwamen bespioneren en zo werden zij en haar familie gered. Wanneer het wordt verweven met een praktisch voordeel – aanmoediging om slachtoffers te helpen – wordt deze morele plicht verdubbeld. Er moeten zeer belangrijke redenen zijn om af te wijken van deze verplichting en om geen goede bescherming te bieden aan degenen die hebben geholpen levens te redden.

Plaatje hierboven: Raadshoofd van de Joodse gemeenschap in Hebron, Yochai Damari (links) met de Palestijnse man ‘Ahmed’ die de familie van rabbijn Mark ter hulp snelde na de terroristische aanslag van 1 juli 2016 waarbij Rabbijn Miki Mark werd vermoord [beeldbron: Regionale Raad van Har Hebron]


Bronnen:

♦ naar een artikel van Benjamin Kerstein “Prominent Israelis Call for Residency Permit to Be Granted to Palestinian Who Has Faced Persecution for Helping Jewish Children After Terror Attack” van 24 juli 2019 op de site van The Algemeiner

♦ naar een artikelPalestinian who saved Jewish kids after terror attack to be booted from Israel” van 3 augustus 2018 op de site van The Times of Israel

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.