VS blokkeren anti-Israël resolutie in de VN, die sloop van illegale Arabische huizen wilde veroordelen

Plaatje hierboven: Jeruzalem, 22 juli 2019. Israëlische soldaten begonnen op maandagochtend in het zuidoosten van Jeruzalem met bulldozers illegale Arabische gebouwen met meerdere verdiepingen te slopen, gelegen in de wijk Wadi al-Hummus in de sectie Sur Baher in het zuidoosten van Jeruzalem onder toezicht van politie- en grenspolitie-eenheden [beeldbron].

De Verenigde Staten hebben op woensdag een poging van Koeweit, Indonesië en Zuid-Afrika geblokkeerd om de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties ertoe te bewegen Israëls sloop van illegale gebouwde Palestijnse Arabische huizen aan de rand van Jeruzalem te veroordelen, vertelden diplomaten aan Reuters.

Israëlische troepen verzegelden op maandagochtend een serie woningen en begonnen met het slopen van tien van de meer dan 100 illegaal gebouwde gebouwen die werden opgericht in weerwil van een Israëlisch bevel van de Israëlische civiele overheid uit 2011, waarbij constructie nabij het veiligheidshekken werd geblokkeerd.

De appartementsgebouwen werden gebouwd in de wijk Wadi al-Hummus in Sur Baher, een Arabische enclave die zich vrijwel geheel binnen Jeruzalem bevindt. De strook land in het Wadi al-Hummus-gebied, waar de illegale structuren zich bevinden, ligt echter net buiten de gemeentelijke grenzen van Jeruzalem, maar aan de oostelijke kant van het veiligheidshekken (plaatje hieronder):

Koeweit, Indonesië en Zuid-Afrika hadden namens de Palestijnse Autoriteit dat niet zetelt in de Veiligheidsraad, op dinsdag een ontwerpverklaring van vijf paragrafen aan de 15-leden van de VN-Veiligheidsraad verspreid waarin ernstige bezorgdheid werd geuit en  ervoor waarschuwde dat de sloop “de levensvatbaarheid van de tweestatenoplossing ondermijnt en het vooruitzicht op een rechtvaardige en duurzame vrede.

Dergelijke verklaringen moeten bij consensus worden overeengekomen en woensdag vertelden de Verenigde Staten hun tegenhangers van de raad dat ze de tekst niet konden ondersteunen, zeiden diplomaten. Een herziene ontwerpverklaring van drie alinea’s werd verspreid, maar de Verenigde Staten zeiden opnieuw dat ze het niet eens waren met de tekst, voegde de diplomaten toe.

Israël’s sloopactie werd op maandag veroordeeld door de Europese Unie, die zei dat de sloop de “levensvatbaarheid van de tweestatenoplossing ondermijnt.” Op dinsdag voegden Groot-Brittannië en Duitsland hun stem toe aan de veroordeling van Israël en zeiden dat de vernietiging “bijzonder zwaar weegt.’ De Palestijnse Autoriteit beschuldigde Israël ondertussen van het “plegen van een bloedbad” en riep de internationale gemeenschap op “onmiddellijk in te grijpen en een einde te maken aan de Israëlische agressie.”


Bronnen:

♦ naar een artikel van Elad Benari “US blocks attempt to condemn Israel at UN” van 25 juli 2019 op de site van Arutz Sheva

♦ naar een artikelUS blocks UN draft condemning demolition of Palestinian homes” van 25 juli 2019 en een artikelSaudi Arabia condemns Israeli demolition of Palestinian homes” van 23 juli 2019 op d esite van The Times of Israel

5 gedachtes over “VS blokkeren anti-Israël resolutie in de VN, die sloop van illegale Arabische huizen wilde veroordelen

 1. Uitermate vreemd : nog niet zolang geleden hebben “onze vrienden” uit saoedie-arabie hun buurland hardgrondig en volkomen vernietigd : alle UNESCO werelderfgoedsites alle ziekenhuizen en scholen en de hele burger-infrastructuur is helemaal weg-gevaagd: duizenden doden en berooide burgers ! toch heeft Verenigde Naties zich niet laten horen : EU ook niet ! vreemd ?

  Like

 2. Wilden dat oa Ndl zich eens zo druk maakte om autochtone bewoners i.p.v. die pallies die bakken met belastinggeld krijgen en er niets als agressie voor hoeven te doen Wil de wereld het karwei afmaken die de nazi’s zijn begonnen 3x bah voor vn

  Like

 3. De VN heeft blijkbaar érg weinig te doen want ‘zo opgeroepen ‘zo gearriveerd.

  Wanneer het om een veroordeling van Israel gaat heeft de VN altijd metéén tijd.

  Illegale ‘bouwwerken’ afbreken van heilig verklaarde palestijnen en gefinancierd door arrogante Europeese landen met dubieus belastinggeld.

  Hoe halen die Israeli’s het in hun hoofd!

  Vette pech EU.
  Volgende keer éérst nadenken voordat je geld in een illegale beerput gooit i.p.v. het te besteden aan eigen burgers.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.