Amerikaans parlement neemt overweldigend anti-BDS resolutie aan en wijst elke boycot van Israël af

Plaatje hierboven: De pro-Palestijnse volksvertegenwoordigers voor de Amerikaanse Democratische Partij, ook wel spottend The Jihad Squad genoemd. Van links naar rechts: Rashida Tlaib, Ayanna Pressley, Ilhan Omar en Alexandria Ocasio-Cortez [beeldbron: screenshot/JNS]

Het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden nam dinsdagavond met een overweldigende meerderheid een resolutie aan waarin de antisemitische en boycot-Israël beweging, aka de Boycott, Divest and Sanctions (BDS) groep, werd veroordeeld. De uiteindelijke telling was 398 in het voordeel, 17 tegen en 5 aanwezig.

De resolutie werd ingediend door de Democraten Brad Schneider en Jerrold Nadler en tevens door de Republikeinen Lee Zeldin en Ann Wagner. De resolutie had de steun verkregen van 349 co-sponsors: 175 Republikeinen en 174 Democraten. Onder degenen die tegen stemden bevonden zich 16 Democraten en de enige Republikein die tegenstemde was Thomas Massie.

De radicaal linkse Democraten die tegen de anti-BDS resolutie stemden waren Alexandria Ocasio-Cortez, Ilhan Omar, Rashida Tlaib, Earl Blumenauer, Andre Carson, Debbie Dingell, Chuy Garcia, Raúl Grijalva, Pramila Jayapal, Barbara Lee, Betty McCollum, Gwen Moore, Chellie Pingree, Mark Pocan, Bobby Rush en Bonnie Watson Coleman.

Verrassend genoeg brak Ayanna Pressley, het 4de lid van The Jihad Squad, met haar beruchte drie pro-Palestijnse medestanders binnen de Democratische Partij en stemde voor de BDS ban.

Uiteraard reageerde Israël tevreden op de stemming met premier Binyamin Netanyahu die in een video verklaarde:

Ik wil het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden feliciteren voor het overweldigend goedkeuren met een grote tweedelige meerderheid, zowel Democraten als Republikeinen, voor een beslissing tegen de boycot tegen Israël. Dit getuigt van de steun voor Israël in de VS. Deze ondersteuning is tweeledig en is belangrijk voor ons. Ik verwelkom deze beslissing. Het juist, het is correct en het is zeer nuttig.

Israël’s minister van Strategische Zaken, Gilad Erdan, die de anti-BDS-inspanningen van Israël leidt, gaf ook commentaar op de stemming en zei:

De beslissing om de boycotcampagne aan de kaak te stellen, is een belangrijke prestatie in de strijd tegen de delegitimisatie en antisemitisme binnen BDS. Het bewijst dat ondanks de uitzonderlijke extremistische stemmen die momenteel in het openbare discours in de Verenigde Staten worden gehoord, de steun en samenwerking met Israël op bipartisanaal niveau sterker is dan ooit. Het belang van deze beslissing is dat het publiekelijk erkent dat belangrijke delen van BDS zich verzetten tegen het bestaan ​​van Israël als een Joodse staat, ongeacht binnen welke grenzen, en dat BDS alleen de kansen schaadt om vrede en coëxistentie in onze regio te bereiken. We zullen eraan werken om dit besluit te implementeren en om te zetten in praktisch beleid tegen de inspanningen van de boycotcampagne.

The Jihad Squad
Sommige van die radicale progressieven op Capitol Hill riepen het Democratisch leiderschap in Het Huis op om niet over de resolutie te stemmen. “Ik denk dat de timing niet erg verstandig zou zijn om aanvullende maatregelen in het Midden-Oosten te nemen,vertelde Pocan, co-voorzitter van de Congressional Progressive Caucus, vorige week aan Politico.

De Democratische linkse radicalen Ilhan Omar en Rashida Tlaib, aka The Jihad Squad, hebben vorige week een pro-BDS-resolutie geïntroduceerd. Hoewel de resolutie niet expliciet Israël of BDS noemt, zei Ilhan Omar tegen Al-Monitor:

We introduceren een resolutie … om echt te spreken over de Amerikaanse waarden die ons ondersteunen en geloven in ons vermogen om onze eerste wijzigingsrechten met betrekking tot boycot uit te oefenen. En het is een gelegenheid voor ons om uit te leggen waarom we een geweldloze beweging ondersteunen, die de BDS-beweging is.

Haar buddy in de strijd om de vernietiging van de Joodse staat, Rashida Tlaib zei in Het Huis op de ochtend van de stemming:

Ik sta voor u als de dochter van Palestijnse immigranten. Ouders die hebben ondervonden hoe ze hun mensenrechten verloren, het recht op vrijheid van reizen en gelijke behandeling. Dus ik kan niet wachten en toekijken naar deze aanval op onze vrijheid van meningsuiting en het recht om het racistische beleid van de regering en de staat Israël te boycotten. Ik hou van de vrijheid van meningsuiting van ons land, mevrouw de spreker. Belangrijk is hoe we de democratie voeden.

Het andere lid van The Jihad Squad, Alexandria Ocasio-Cortez vertelde tegen BuzzFeed News op dinsdag dat:

BDS is een moeilijk probleem, vooral voor kiesdistricten thuis … uiteindelijk komt het neer op het beschermen van de vrijheid van meningsuiting. En mijn bezorgdheid om al te bestraffend te zijn voor geweldloze vormen van protest is dat het mensen naar andere kanalen dwingt en ik haat het om deel uit te maken van, weet je, dat soort wegen te effenen.


Bronnen:

♦ naar een artikel van Jackson Richman “US House overwhelmingly condemns the BDS movement, affirms support for Israel” van 23 juli 2019 en een artikel van Jonathan Tobin “A blow to BDS in the House” van 24 juli 2019 op de site van The Jewish News Syndicate (JNS)

♦ naar een artikel van Aiden Pink “Here Are The 17 Members Of Congress Who Voted Against Condemning BDS” van 24 juli 2019 op de site van The Forward

♦ naar een artikel van Benjamin Kerstein “Israel’s Netanyahu Hails US House’s Passage of Anti-BDS Bill: ‘It Is Right, It Is Correct, and It Is Very Helpful’” van 24 juli 2019 op de site van The Algemeiner

♦ naar een artikel van Abraham H. Miller “The ‘Squad’ and the Democrats – Democrats have proven that the shoe is on the other foot in regard to racism in America” van 20 juli 2019 op de site van The American Spectator

5 gedachtes over “Amerikaans parlement neemt overweldigend anti-BDS resolutie aan en wijst elke boycot van Israël af

  1. Nederland heeft tegen Israël gestemd. De regering moet zich diep schamen.
    De PVV staat vierkant achter Israël!

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.