Turkse islamitische krant publiceert antisemitisch bericht waarin bloedsprookje wordt verhaald

Plaatje hierboven: Istanboel, Turkije, 20 april 2016. Duizenden Turken demonstreren in de hoofdstad, naar aanleiding van de 127ste geboortedag van hun grote idool Führer Adolf Hitler, tegen het bestaansrecht van Israël en voor de overwinning van Hamas op de Joodse staat ‘Van de Rivier tot aan de Zee‘ [beeldbron: HR]

Een Turkse islamitische krant heeft op haar voorpagina een antisemitisch rapport gepubliceerd waarin wordt beweerd dat Joden, die in het district Beykoz in Istanboel wonen, “honden hebben getraind om moslims te bijten.” De krant Yeni Akit publiceerde een brief van een lezer, İclal Yalçınlar, met de antisemitische smet (plaatje onderaan).

In de brief stond dat straathonden de controle hebben overgenomen over een wijk in Beykoz en dat ‘Joden en Vrijmetselaars‘ die in het gebied woonden hen tegen de moslimbewoners hadden ingezet. Meer dan 100 moslims waren door honden gebeten, stond er.

Het Eeuwige Bloedsprookje
De auteur van het antisemitisch schotsschrift sprak tevens over het beruchte Middeleeuwse bloedsprookje en stelde dat Joden die destijds in Spanje woonden christelijke kinderen hadden gemarteld door ze in vaten vol spijkers te stoppen, aldus de Turkse krant Yeni Akit. Joden zouden thans het bloed aftappen van moslimkinderen om er paasbrood van te maken tijdens de Joodse Pesach.

Het Bloedsprookje, dat ongefundeerde beweringen verhaalt over Joden die kinderen ritueel martelen of vermoorden – wordt al eeuwenlang aangevoerd tegen Joodse gemeenschappen in wisselende tijdens en in landen over de hele wereld. Het wordt vaak voorafgegaan en gebruikt om pogroms en slachtingen te verrechtvaardigen.

Soortgelijke beweringen werden gedaan vóór Joodse pogroms in Europa en Iran in het begin van de 20ste eeuw, en werden gebruikt om antisemitisme te voeden door de nazi-partij in Duitsland in de jaren 1930. Ook in de meer recente geschiedenis speelt het bloedsprookje een rol. In Damascus werden de joden in 1840 van rituele moorden beschuldigd. In tsaristisch Rusland vormde het bloedsprookje de aanleiding tot meerdere pogroms en was in 1946 was het de aanleiding tot de pogrom van Kielce.

In de Arabische wereld komen beschuldigingen aan de Joden van het plegen van rituele moorden nog met enige regelmaat voor: tot de jaren 60 zag men deze in kranten verschijnen en begin 21ste eeuw zelfs nog in de soap Asj-Sjataat (De Diaspora, Ar. الشتات), een Syrische productie uit 2003 die niet op de Syrische nationale televisie te zien was, maar wel in Iran, via de Jordaanse satellietzender Al-Mamnou (2005) en even via de Libanese satellietzender Al-Manar.

Kavgam
Het is dan ook niet verwonderlijk dat Mein Kampf, het boek dat Adolf Hitler schreef tussen 1924 en 1926, nog steeds immens populair is in Turkije. Een Turkse vertaling uit 1994 getiteld ‘Kavgam‘ is inmiddels aan de 23ste herdruk toe. De vertaler van de Turkse versie, Mine Toker, zegt dat “het Joodse imperialisme de gehele wereld in zijn greep houdt.

De brief gepubliceerd door Yeni Akit werd door veel lezers evenals politici op afschuw en walging onthaald. Mustafa Yeneroğlu, een afgevaardigde van Erdogan’s regeringspartij aka de Partij voor Rechtvaardigheid en Ontwikkeling (AKP), noemde het verhaal “de taal van de nazi’s” en waarschuwde dat ook moslims met soortgelijke beschuldigingen te maken kregen. Yeneroğlu zei in een tweet:

Het is echt verwoestend om vast te stellen dat Joden en christenen van tijd tot tijd worden onderworpen aan hetzelfde waarmee moslims in Europa voortdurend worden geconfronteerd. Moslims zijn geen racisten. Moslims handelen niet in haat of produceren vals nieuws.

Volgens schattingen wonen er vandaag ongeveer 26.000 Joden in Turkije, hoewel steeds meer mensen zich in Israël gaan vestigen. Een van de redenen die worden gegeven door degenen die het land verlaten, is de overdaad aan antisemitisme in Turkije.

Joodse commentatoren hebben gezegd dat de retoriek van de regerende partij heeft bijgedragen aan het antisemitisme. Tijdens een recente diplomatieke spuugde met Israël marcheerden demonstranten naar een synagoge in Istanboel en plaatsten een bord op de deur met de tekst dat het Joodse gebedshuis “in de as zou moeten worden gelegd.”

De voorpagina van 23 juli 2019 van de Turkse krant Yeni Akit


Bronnen:

♦ naar een artikelTurkish Islamist newspaper publishes antisemitic report recalling blood libel” van 23 juli 2019 op de site van The Coordination Forum for Countering Antisemitism (CFCA)

♦ naar een artikelTurkish Islamist newspaper publishes anti-Semitic report recalling blood libel” van 23 juli 2019 op de site van Ahval

Een gedachte over “Turkse islamitische krant publiceert antisemitisch bericht waarin bloedsprookje wordt verhaald

Reacties zijn gesloten.